Особуко миланезе е ястието, което представлява Милано и е флагман на ломбардската кухня. Това е древна ломбардска рецепта, широко разпространена в цяла Италия, особено в северната част. 

Много лесна за приготвяне и преди всичко много вкусна. Основната съставка е специфична част от телешкото месо, което се нарича оссобуко. В буквален превод означава "кост с дупка". Това е  нарязан на котлети телешки джолан, заедно с костта и костния мозък. Желателно е резените да е с дебелина 4-5 сантиметра, така че да има достатъчно месо с костта в центъра, където е разположен костният мозък.

Исторически източници свидетелстват, че още през 1700 г. особуко миланезе е било приготвено за благородниците, които много го обичали. Има много начини за приготвянето му, но този с гремолатата е един от най-популярните.



Гремолатата е вид италианска смес от зелени подправки като магданоз, розмарин, чесън, салвия и лимон. С нея традиционно се поръсва изпеченото особуко, но сместа се ползва и в други рецепти, заради свежия и вкус и аромат, който придава на ястието.

По традиция особуко се сервира с ризото миланезе с шафран или с ризото пармиджано. Разбира се, ако искате по-лека гарнитура може да ги сервирате със задушен грах или печени моркови. Въпрос на вкус и предпочитания.

 

 Продукти:

3-4 парчета телешки джолан нарязан на резени с кокала (около 1.2кг)
80г краве масло
80мл бяло вино
1 глава лук
1 морков
1 стрък селъри (целина) 
малко брашно
 
за гремолатата:
1 скилидка чесън
кората на 1/2 лимон
1-2 стръка розмарин
няколо листа салвия
1 връзка магданоз
 
 
 
Начин на приготвяне:
 
Измийте, почистете и нарежете много на ситно главата лук, моркова и стръка селъри. 
Сложете ги в тиган с малко зехтин и ги задушете за няколко минути на бавен огън. Отделете настрана. 
 
Овайляйте парчетата телешки джолан в малко брашно. 

В голяма тенджера или дълбок тиган с по-голям диаметър разтоепете кравето масло. Като загрее съда сложете парчетата джолана и ги запечатайте от двете страни до златисто. 

Полейте с бяло вино месото и изчакайте минута да се поизпари алкохола. Изсипете задушените зеленчуци. Покрийте тенджерата с капак и намалете огъня. 
 


Гответе на слаб огън месото, докато кокала се отделя лесно и месото е крехко. Дългото готвене прави месото нежно и вкусно.
 
📌В зависимост дали използвате телешки или говежди джолан времето може да варира от час и половина до три часа. Важното е месото да е добре сварено, като го набодете с вилица. 

Пригответе гремолатата. Почистете, измийте и подсушете добре подправките. Нарежете всичко на ситно, а чесъна пасирайте. 

След като се свари месото го поръсете обилно с гремолатата, сложете по един тънък резен масло да се разтопи върху месото и сервирайте.

Източник: https://www.cookaround.com/ricetta/ossobuco-alla-milanese.html

2 Comments

Paolina said…
Un buonissimo piatto! Buon anno nuovo!
Maria said…
Grazie Lea! Buon anno anche te!💗