Мус от сьомга и краставица, поднесен в малки купички е леко предястие, което ще впечатли вашите гости. Вкусно, бързо и ефектно, подходящо за всеки празник или новогодишната трапеза. Сервирайте го с препечен хляб. 

Най-вкусно ще стане ако имате под ръка черен ръжен хляб, който се комбинира превъзходно с пушената сьомга, но дори да нямате, не се притеснявайте и ползвайте вашия любим хляб. 

Мусът от пушена сьомга може да бъде приготвен предварително, така ще имате възможност да се съсредоточите върху гостите си, но дори да решите да го приготвите в последния момент са ви нужни не повече от 10 минути с украсата. Какво по-хубаво от това?

Продукти: 
(за 4 порции)
 
200г пушена сьомга
200г сметана за готвене 22 или 30%
2-3 стръка копър
1 ч.л. лимонов сок
черен пипер
 
за украса:
50г заквасена сметана  
1/2 краставица
малко копър
 
 
 
Начин на приготвяне:
 
Отделете 1 малко парче от сьомагата за украса. 
 
Накъсайте останалата сьомга и заедно с нарязания копър, лимоновия сок и сметаната я сложете в купата на блендера(чопъра). Блендирайте всичко до получаване на хомогенна кремообразна консистенция. 
 

 
Обелете и нарежете краставицата на кубчета или къси жулиени. Добавете я към муса. 
 
Разпределете сместа в 4 малки купички или чашки. Отгоре във всяка купичка сложете по 1 пълна чаена лъжичка от заквасената сметана, парченце сьомга и стрък копър. 

Може да ги съхраните в хладилник няколко часа преди поднасяне. В този случай сложете краставицата преди сервиране, защото може да разводни муса. 


 

0 Comments