Зеленчуковите крем супи са чудесни защото може да се консумират през всички сезони, като само сменяте продуктите и добавите различни щрихи всеки път. Те са универсални, здравословни, полезни, лесни, питателни и много, много вкусни! 

Погледнете тези цветове, не са ли уникални, има толкова живот и красота! А колко по-наситен вкус има в тях ако се изпекат, вместо да се сварят. Все едно сте сипали есента в чиния. 🍂🍁🍃


Тези, които следят блога ми знаят, че много обичам крем супите и имам много рецепти. Вчера разглеждах една руска книга "Большая книга супов" и погледа ми се спря в рецепта за супа от кореноплодни. 

Може би защото свързвам кореноплодните с есента и разнообразието от цветове или защото ми се е ядяла някаква интересна зеленчукова супа...Не съм сигурна, но рецептата ми хареса много, даже взех да се чудя как не ми е хрумнало по-рано да направя такава супа. 


Сетих се, че преди много години в едно кулинарно предаване бяха приготвили сос от печени зеленчуци, който изглеждаше уникално. Та прегледах какво имам в хладилника, набавих малко цветни моркови и праз от близкия магазин. Исках да купя жълта ряпа(брюква), но не намерих и приготвих супата без нея. Ако вие намерите да знаете, че се слага.

Печената зеленчукова крем супа е изключително лесна и докато зеленчуците се пекат във фурната може да се посветите на нещо друго. След като се изпекат, зеленчуците се смесват със зеленчуков бульон и се пасират. Получава се една много вкусна и питателна супа. 

Сервира се с лъжица заквасена сметана, която уникално балансира леко сладкия вкус на зеленчуците. По желание може да добавите хрупкави крутони и малко прясна мащерка за да завършите ястието. 



Продукти:
(за 4-6 порции)

300г тиква
300г моркови
1 глава целина
2 стръка праз лук
1 малка глава жълта ряпа(опция)
2 глави пащърнак
2 сладки картофа
2 лилави картофа (опция)
1 глава червено цвекло (опция)
няколко клончета пресен розмарин
няколко клончета мащерка
2-3 скилидки чесън
около 1.5литра зеленчуков бульон или вода
зехтин

300г заквасена сметана 12% (става и с 20%)



Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на едри парчета. Полейте ги с малко зехтин и ги объркайте така, че да се омажат добре. 


Загрейте фурна на 200С.

Прехвърлете зеленчуците в голяма и плитка тава. Разпределете ги по цялата повърхност, поръсете ги със сол и черен пипер. Нахвърляйте подправките отгоре и скилидките чесън.

Изпечете ги за около 40-50 минути до готовност. 


Прехвърлете изпечените зеленчуци в тенджера. Добавете им 1 литър бульон или вода и ги пасирайте. Ако сместа ви е доста гъста добавете още бульон/вода докато се получи правилната консистенция за крем супа, т.е не много гъста, но не и твърде рядка. Овкусете на сол.

Сложете на котлона и оставете да поври за 10-тина минути на слаб огън.

Сервирайте крем супата с голяма лъжица заквасена сметана, прясна мащерка и няколко капки пресен зехтин. 

Източник: Болшая книга супов - Ан Шесби

0 Comments