Солен чийзкейк с чери домати и маслини е лесен, вкусен и кремообразен. А уверявам ви, че представянето му на масата ще бъде истински успех!

Чудесен за лятото и не само. Перфектен е да поднесе като аламинут, предястие, лека закуска и дори основно. Може да се приготви и в мини вариант или в чаши. 


Хрупкавите крекери, кремообразната плънка и свежите леко кисели чери домати се съчетават перфектно. Приготвянето му е повече от лесно и бързо, а поднесен добре охладен е чудесна компания на чаша бяло вино в топлите летни вечери.

За основата може да използвате всякакви солени крекери, бисквити, гризини и дори сухар, които намерите из къщи. Ако нямат много подправки е добра идея да им добавите малко сушен риган или мащерка, които ще се съчетаят идеално с млечната плънка и сочните домати. 

Продукти:
(за форма с диаметър 16-18см)

За основата:
120г крекери, солени бисквити или гризини по избор
50г краве масло
20г зехтин

За крема:
300г крема сирене по избор
250г рикота
50г настъргано грана падано
30г маслини без костилки
сол
черен пипер
сушен босилек или мащерка

За украса:
чери или коктейлни домати
зехтин
листа босилек


Начин на приготвяне:

Вземете тортена форма с отделящо се дъно с диаметър 16-18 см. Намажете я цялата леко с краве масло от вътрешната страна. Сложете изрязан лист хартия за печене на дъното с диаметъра на формата и го натиснете леко да залепне. Изрежете лента от хартията и я залепете за стената на формата. Всичко това се налага за по-лесно изваждане на чийзкейка от формата. 


Блендирайте крекерите на фини трохи. Разтопете кравето масло, добавете му зехтина и го разбъркайте.
Прибавете маслената част към трохите и разбъркате добре.
По-желание може да овкусите блата с малко сушен риган, мащерка или босилек.

Изсипете основата в тавата и леко притиснете с лъжица или друг подходящ инструмент, така, че леко да се трамбова и уплътни основата. Аз използвам стоманен тампер за кафе, който е доста тежък и идеално притиска основата към дъното на формата. 



Сложете тавата в хладилника за час да стегне.

През това време пригответе крема. В купа смесете крема сиренето, рикотата, подправките и ситно нарязаните маслини. Объркайте добре.
Извадете тавата от хладилника и изсипете крема върху блата. Заравнете с помощта на шпатула.

Приберете отново в хладилника. Оставете поне за 2 часа да стегне. 


📌 Аз установих, че на следващия ден чийзкейка беше доста по-стегнал. Така, че препоръчвам ако имате възможност да го изчакате да стегне по-добре. 

📌 Ако искате да има по-твърда и компактна консистенция препоръчвам да сложите малко желатин в крема, но не повече от 6-7грама.


Извадете формата от хладилника, внимателно разкопчайте формата и махнете страничните ленти хартия. Сложете чийзкейка в подходяща чиния и украсете с дребни чери домати и полята леко с пресен зехтин. Може да добавите накъсани листа босилек за перфектен завършек.

📌 Ако нямате под ръка чери или коктейлни домати нарежете голям домат на резени и гарнирайте.

 

6 Comments

Federica Simoni said…
Fantastica , deve essere buonissima😋😋😋😋un abbraccio💖
Paolina said…
Che squisitezza! Complimenti per questa cheesecake deliziosa!
Maria said…
Vi ringrazio ragazze! Un abbraccio!💖
speedy70 said…
Mi piace molto in versione salata, bravissima Maria!!!
Rajani Rehana said…
Beautiful blog
Maria said…
Thank you!