Паста с песто от сушени домати е много вкусно и леко ястие, лесно за приготвяне със средиземноморски вкус. Силен пикантен сос, който се съчетава чудесно с паста. 

Рецептата е идеална за лятото, но може да се приготви и през други сезони.
Пестото се приготвя за кратко време. Просто слагате всички продукти в блендера и готово. Експлозия от вкусове и хрупкави парченца бадеми. Оригинален сос, който със сигурност ще ви спечели. 


За формата на пастата използвах пакери, защото според мен са идеалната форма за доматено песто. Сосът полепва чудесно по пастата. Ако нямате пакери спокойно може да използвате друг тип паста като ригатони, пенне дори фарфале.

С тази паста с песто от сушени домати ще сервирате малка част от средиземноморието на масата, доставяйки си наслада за сетивата. Просто трябва да  я сварите и ...опитате!

📌 Може да съхранявате пестото в хладилник за седмица. Хубаво е го покриете с тънък слой зехтин за да не се окисли.  

Продукти:
за 4 порции:

320г паста по избор (някаква едра форма с дупка като пакери, ригатони или пенне)

За пестото:
100г сушени домати в олио (може да ползвате и полусушени)
80г белени бадеми
10-тина листа босилек
10-ти листа рукола (или магданоз)
1-2 скилидки чесън
50г настъргано пекорино романо
80г зехтин


Начин на приготвяне:

В блендер сложете доматите, бадемите, чесъна, настърганото сирене, листата босилек и рукола и накрая зехтина. Блендирайте докато се получи хомогенна смес. Приберете пестото в буркан с херметично затваряне. 


Сложете тенджера с 4-5 литра вода на котлона да заври. Сипете 1 с.л. сол и добавете пастата. Сварете според указанието на опаковката -1 минута за да се получат ал денте.

Отделете 1-2 черпака от водата, в която е вряла пастата. Сипете пастата в голяма купа, добавете няколко супени лъжици от пестото, малко от водата на пастата и разбъркайте.

Сервирайте.  

6 Comments

Federica Simoni said…
Un piatto davvero squisito!! 💖💖
Maria said…
Grazie! 😍😍😍
Галя said…
Здравей Мария! Тази вечер сме на паста,в моя случай талиатели. Мнооого ми хареса това песто, дори и без чесън. Днес си купих една италианска опушена сол, получи се доста добро съчетание с пастата. Благодаря ти за рецептата❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Галя! Ти си героиня, хем ремонт правите, хем и успяваш да наготвиш. Браво! Червеното песто ми второто любимо след босилековото. Многофунционално е, става и като сос за месо, ако го направиш малко по-течно или пък му добави малко рикота и можеш да го намажеш на филия или брускета.
Ще я проуча тази сол, не съм я срещала.❤️❤️❤️
Галя said…
Здравей Мария! Пак съм тук, за да продължа темата. Беше ми останало песто и сега го изпробвам в разни варианти. С пилешко(версия на салтимбока) е много вкусно, а мазнато върху пърленка с шарена сол(не съм я правила аз, че още не си ме научила😋)е страхотно!
А ремонта го правим в друго жилище, не живеем там в момента. Не голям апартамент, като за двама, но доста работа. Разбиват се стени, газ се прекарва...Не го направихме в по-младите си години, но и сега ми е важно и вълнуващо. Мечта ми е! Няма да стане тази година, но съм изпълнена с очакване.
Така че засега продължавам да готвя,с малко намалено време и малко натоварен ум, но времето в кухнята винаги ме зарежда. ❤️❤️❤️
Maria said…
😀😀😀Галя, как не съм те научила да правиш пърленки? Тази рецепта гледала ли си я? https://www.mycookingcreations.com/2009/09/panini-tipici-di-bulgaria.html Прекрасни са! Тия дни мисля да ги спретна пак и може да я преместя публикацията, че там е много забутана. :)
За апартамента съм сигурна, че стане страхотно. Ще чакам снимки като го завършите.
Поздрави и до скоро!❤️❤️❤️