Спелтата и ечемика вече се част от нашето ежедневие. Перлената спелта и ечемик са чудесни здравословни заместители на ориза, като допълнителен бонус са фибрите, витамините и минералите, които съдържат. 

На мен двете зърна са ми еднакво вкусни  Вие може да изберете това, което ви харесва повече. Ако пък предпочитате ориз, направете я с него. 

Най-важното в тази вкусна салата с гриловани тиквички, домати и козе сирене са комбинацията от продуктите и пресните билки, които подсилват и завършват хармоничния вкус. Зърното в нея само свързващото звено, за да се получи вкусна, здравословна и питателна салата. 


Салатата от спелта с гриловани тиквички, козе сирене и домати е добре баласирано самостоятелно ястие, което може да се поднесе с чаша охладено вино. 

Оригиналната рецепта е домати конфи. Аз обаче имах под ръка отворен буркан със сушени домати, като преди сервиране добавих и малко пресни чери домати. И двата варианта са добри, така, че може да изберете кой да направите. 

Продукти (за 3-4 порции):
200г перлена спелта или ечемик
250г чери или коктейлни домати *
2 тиквички
100г козе сирене
1 връзка с ароматни подправки (босилек, риган, мащерка, салвия и майорана)
зехтин екстра върджин
сол и черен пипер

*може да замените с 10-12 сушени домата в олио


Начин на приготвяне:

Покрийте плитка тава с хартия за печене. Срежете коктейлните домати на две половинки и ги наредете в тавата. Поръсете със сол, черен пипер и щипка захар. Полейте с мъничко зехтин и запечете във фурната на 140С за час. Охладете. 

През това време сварете перлената спелта (или ечемик) в тенджера с подсолена вода до готовност. Времето за приготвяне може да варира от 20 до 40 минути в зависимост от производителя. Аз най-често ползвам продуктите на Alce Nero защото съм доволна от качеството и крайния резултат.



Измийте и подсушете тиквичките. Нарежете ги на кръгчета, поръсете с малко зехтин и изпечете на грил тиган или скара от двете страни.

След като зърното се свари отдецете излишната вода и го сипете в дълбока купа. 

Подправете със зехтин и микс от ароматни билки. Разбъркайте. 

Добавете тиквичките, доматите и козе сирене нарязано на малки кубчета. 

Разбъркайте и сервирайте! 


Източник: списание Facile Cucina 2019

 

2 Comments

Federica Simoni said…
Un bel piatto unico😋
Maria said…
Grazie Federica!❤️😍