Един от най-автентичните турски кебапи е пилешкия шиш кебап или tavuk şiş (Тавуук шиш). Методът за приготвяне на месо на шиш произхожда от степите в Централна Азия. 

В Турция се казва, че потомците на самия Чингис хан нанизвали ежедневния си улов на мечовете си и го приготвяли на открит пламък. Тази концепция е усъвършенствана с течение на времето и е донесена с миграцията на тюркските народи на запад. 

По-късно става част от кухнята на Близкия Изток. Широко разпростенен в Армения, Турция, Азербайджан, Ливан, Египет, Йордания, Сирия, Палестина, Ирак и Израел. Подобно ястие в персийската кухня е традиционният джудже кебап. 

В сравнение с някои съвременни кебапи, автентичните турски шишчета всъщност са много обикновени. Ключът към страхотния автентичен турски кебап е в качеството на месото и вкуса, придаден от маринатата. 

По типично гостоприемен турски начин, пилешките кебапи често се сервират заедно с говеждо и агнешко на скара, за да предложат алтернатива за вечерящите.

Има много версии на традиционните пилешки шиш кебапи. Тази, която ви предлагам е с марината от кисело мляко, лук, чесън и подправки, които превръщат сухото бяло пилешко месо в сочни, ароматни шишове. 

Сервирайте с булгур и зеленчукова салата, пилаф от ориз, гриловани зеленчуци и плосък хляб. 


Продукти за 4 порции:
800г пилешко филе
2 червени чушки
2 глави червен лук

За маринатата:
50мл кисело мляко
1 с.л. суха мащерка (или 2 с.л. прясна, само листенцата)
50мл зехтин
1 ч.л. сумак
1 ч.л. кимион
1 скилидка чесън
1 малка глава лук
1 ч.л. лют пипер
1 ч.л. сол
малко черен пипер

За гарнитурата:
червен лук
домати 

8 дървени или метални шиша


Пригответе маринатата. Настържете лука. Идеята е да се отдели сока и малко пулпа, които ще сложите в маринатата. В купичка сипете киселото мляко, подправките, зехтина и настърганата глава лук. Объркайте всичко с лъжица. 


Месото почистете от жилите и нарежете на кубчета с размери около 2х2см. Сложете го в купа и залейте с маринатата. С ръка объркайте добре да се смеси маринатата с месото и да стигне до всяко парче. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилника за 2 часа. 

Измийте зеленчуците. Почистете чушките от семките и нарежете на големи парчета с приблизителни размери като на месото. Лука обелете, срежете на 4 и разделете на парчета, които ще сложите на шишовете после. 

Потопете в дълбока чаша или купа дървените шишове с вода. Това се прави за да не загарят по време на печенето. 


Загрейте скарата или грил тиган. Нанижете месото на шишовете като след всяко парче месо редувате резен червен лук или чушка. Наредете го в чиния. 

Леко полейте със зехтин преди печене. 

Изпечете на силно загрята скара по около 2 минути от четирите страни. 

Сервирайте с булгур и зеленчукова салата, пилаф от ориз, гриловани зеленчуци, млечен сос и плосък хляб.


Адаптирано от: https://ye-mek.net/tarif/firinda-tavuk-sis

2 Comments

Harika görünüyor içecekle iyi gider.
Maria said…
Thank you very much!