Рецептата за пиката с рибно филе е много лесна за приготвяне. С няколко прости съставки, 2-3 лесни стъпки и приготвяне в тиган, за по-малко от 30 минути ще сервирате чудесно основно ястие, което ще завладее всички с деликатния му и леко лимонен вкус. 

Лимонените пикати са идеални за ежедневен семеен обяд или вечеря. С минимални усилия и време имаме вкусно ястие.

Пиката е италински термин за приготвяне на месо. При него месото се реже на тънки резени, запържва се в масло и се ароматизира с лимонов или портокалов сок, сухо бяло вино, Марсала или друг алкохол. 


Използваното месо може да бъде както телешко, така и свинско, пилешко или пуешко. Опитала съм пиката със свинско и пуешко месо затова реших го направя и с филе от риба. Получи чудесно леко, ароматно и здравословно ястие. 

Продукти: 
(за 4 порции)

600-700г филе от бяла риба (или по 2-3 филета на порция)
брашно
сол и черен пипер
20г краве масло (или зехтин/гхий)

За соса:
30г краве масло
1 -2 с.л. каперси
50мл прясно изцеден лимонов сок
кората на 1/2 лимон(по желание)
100мл пилешки бульон (или зеленчуков)
100мл бяло вино
сол
черен пипер
1/2 връзка магданоз


 Начин на приготвяне:

📌 За тази рецепта може да използвате всяко прясно или замразено филе от бяла риба като лаврак, ципура, пъстърва, треска, хек, мерлуза, минтай, пангасиус. Важното е само да бъде добре почистено от кости.

Ако сте се спрели на замразено филе го оставете да се размрази в хладилника и след това го подсушете добре от останалата вода. Друг вариант е заедно с опаковката да го сложите в купа със студена вода за 10-15 минути. Размразяването в топла вода ще промени структурата на рибата и крайния резултат няма да е задоволителен.

Подсушете добре рибата. Оваляйте леко в брашно всички филета. Овкусете леко със сол и черен пипер.


В голям и дълбок тиган сложете 20г масло/гхий или зехтин. Изпържете филетата по 2-3 минути от всяка страна на среден огън.
Извадете филетата върху домакинска хартия и ги отцедете добре.

В същия тиган добавете 30г краве масло. Изчакайте да се разтопи и добавете каперсите, виното, лимоновия сок и бульона. Разбъркайте и оставете за 5 минути на слаб огън да покъкри соса.

Върнете рибата обратно в тигана и я полейте със соса. Оставете да покъкри на слаб огън за 5 минути и свалете от котлона.

Сервирайте обилно поръсено с магданоз.

За гарнитура може да сварите малко ориз басмати или бланширан ориз. 



Адаптирано от: https://blog.giallozafferano.it/paola67/piccata-di-pollo/
 

0 Comments