Торта Капрезе е неаполитански десерт, типичен за остров Капри, приготвен с тъмен шоколад и бадеми, със сочна среда и небесен вкус!

Изискан десерт като малко други, който има много древен произход. Създаването му датира от 1920 г. поради грешка на сладкар от остров Капрезе Кармине ди Фиоре. Той възнамерявал да приготви своята бадемова торта, за да предразположи трима престъпници близки на Ал Капоне дошли в Капри. От бързане забравил да добави количеството брашно към десерта!
Накрая обаче се оказало, че тортата се не само е много добра, но и с уникален вкус. Мека и влажна отвътре, с тънка хрупкава кора отвън. Тримата американци били във възторг и помолили сладкаря за рецепта. 


Оттогава този сладкиш носи името Торта Капрезе превръщайки се в безспорната гордост на красивия остров, а в последствие на крайбрежието на Амалфи и полуостров Соренто. 

Симона, авторката на рецептата, която съм приготвила, се кълне в нейната автентичност и оригиналност. Рецептата принадлежи на стара жена от остров Капрезе. А както знаем италианците много държат на произхода на нещата. Така, че се доверявам на написаното от нея и споделената оригинална рецепта от старите семейни тефтери. 


Перфектна за всеки повод: от шикозен десерт до лакома закуска, от традиционни празници като Великден, Коледа до всеки повод, който изисква уникален и специален десерт!

Ако следвате дадената рецепта стъпка по стъпка и съветите за приготвянето ѝ, за малко повече от 30 минути ще направите истински изисканата торта Капрезе лесно у дома. 


Продукти: 
(за форма с диаметър 18-20см)

150г бадемово брашно
140г тъмен шоколадов кувертюр с високо качество
110г краве масло
3 средни яйца
100г кристална захар (аз сложих 50г кафява и беше достатъчно сладка тортата)
кората на 1 портокал
1 с.л. ром
пудра захар за декорация

 

 Важни съвети за перфектна торта Капрезе:

1.Без брашно! Оригиналната торта Капрезе се прави без да се добавя брашно, въпреки че има много рецепти с малко брашно. Тортата се приготвя само с бадемово брашно или ситно нарязани белени бадеми!

2. В оригиналната торта Капрезе основната характеристика е много нежно, топящо се трюфелно шоколадово сърце, както и леко хрупкава кора. Разбитите белтъци придават на тестото полъх на мекота и имат двойната функция да създават подходящите условия за перфектната обвивка и мека, но преди всичко влажна консистенция!

3. Оригиналната версия включва добавянето на портокалова кора, която заедно с шоколада и бадемите е чиста поезия! Освен това се добавя лъжица ром, но алтернативно можете да използвате Gran Marnier или Cointreau в зависимост от вашия вкус!

4. Правилната форма за перфектна торта Капрезе е алуминиева кръгла форма с борд не по-висок от 4-5см. Като алтернатива можете да използвате и класическа форма за торта или сладкиш с не-много висок борд. 



Начин на приготвяне:

Разтопете нарязания шоколад заедно с маслото в малка казерола. Поставете на слаб огън и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане гладка и без малки парченца. Оставете шоколадовата смес настрана да се охлади леко. Като вариант може да ги разтопите на водна баня. 

Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците с 2/3 от захарта и портокалова кора за няколко минути, докато сместа стане пухкава и гладка. Добавете алкохола.
Добавете разтопения шоколад към сместа от разбитите жълтъци. С помощта на миксер разбийте сместа докато стане гладка и кадифена. Добавете бадемовото брашно. Разбъркайте сместа внимателно със шпатула.
Получава се доста компактна и плътна смес.
 


Разбийте белтъците на твърд сняг с останалата захар. Прибавете белтъците към сместа и със шпатулата бъркайте внимателно отдолу нагоре докато се смесят добре.

Намажете с краве масло хубаво цялата форма за печене. Изсипете сместа и изравнете леко повърхността, доколкото е възможно.
Загрейте фурната на 180С преди да поставите тортата да се пече. Използвайте статична фурна, без вентилатор! Печете на средно ниво на фурната за около 30 - 35 минути.

Времето за печене може да варира от фурна до фурна, но не забравяйте, че шоколадът в торта Капрезе трябва да е влажен вътре! 


Следователно, като правило, за форма с диаметър 18 -20 см. времето никога не надвишава 35 - 38 минути! След 30-тата минута направете тест с клечка за зъби: коричката вече се е образувала и сърцето трябва да е влажно. Не прекалено мокро, но влажно! 


Източник: Tavolartegusto.it

6 Comments

speedy70 said…
Una torta deliziosa, complimenti!!!!
Maria said…
Grazie mille Speedy! Buona settimana!
Алби said…
Изглежда страхотно! А и не е трудна, като чета, имам бадемово брашно, детето умира да е шоколадово...така , че както се казва "прави се" :)))
Maria said…
Благодаря ти Алби! Сигурна съм, че ще ви хареса. Само да знаеш, ако сложиш портокалови кори или есенция, че вкусът може да ти напомня на бонбони Черноморец. Моят син много ги обича и това направи сладкиша още по-любим...а той дори не яде сладко!
Federica Simoni said…
Deliziosa questa torta 😋😋Buona settimana💖😘
Maria said…
Grazie mille Fede! 💖 Buona settimana anche a te!