Този хляб е толкова пухкав, въздушен и ароматен, че наистина надмина очакванията ми. Както знаете много обичам бриош във всичките му форми - сладки и солени. А този хляб бриош е просто разкошен, незнам друго какво да кажа за него, освен, че който не го е пробвал, задължително да го направи! Рецептата е стара, но гарантирано добра. 

 

Приготвянето на хляба е относително лесно, технологията е както при сладкия бриош и козунак. Важно е продуктите да бъдат на стайна температура. Омесва се меко, еластично тесто, като най-накрая се добавя мекото масло. След това се оставя да втаса за два часа, оформя се, втасва отново за час и се пече. А по-време на втасването и печенето трансформацията на хляба е прекрасна. 

Както може да видите и от снимките по-долу от 300г брашно излиза един огромен и въздушен хляб. Важна част от приготвянето на този хляб бриош е брашното. Използвайте хубаво бяло брашно по-възможност с повече протеин(12-13%). Ако имате под ръка брашно за пица, използвайте него.



Продукти:

Закваска:
12г прясна мая (4г суха мая)
60г прясно мляко (на стайна температура)
60г брашно тип 500

Тесто:
закваската
260г брашно тип 500 (или тип 00 за пици)
150г яйца (около 3 средни яйца)
5г сол
15г захар
50г меко краве масло

Всички продукти трябва да са със стайна температура!

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко. Добавете брашното и разбъркайте. Покрийте и оставете на топло място докато удвои обема си. Ако ползвате суха мая, просто смесете всичко и разбъркайте. При мен закваската беше готова след малко повече от час при температура в стаята около 22С.

В дълбока купа разбийте леко яйцата(отделете 1 с.л. от разбитите яйца за намазване на хляба), захарта, добавете закваската и половината брашно. Объркайте с миксер колкото да се смесят продуктите. Добавете солта и останалото брашно. Омесете меко и еластично тесто за около 7-8 минути. Накрая по-малко добавяйте маслото и месете докато тестото го поеме добре. 

Готовото тесто оформете на топка и покрийте с найлон да втаса за около час, докато удвои обема си.
Пригответе си правоъгълна форма за кекс, в която да изпечете хляба. Намажете я добре с масло цялата или я постелете с хартия за печене.

Разделете на две равни части, разточете на елипса на ръка. Сгънете по дължина навътре и навийте на рула. Сложете двете рула в намаслена форма за кекс, едно до друго по ширина. 

Оставете да втасат добре за около час. 

Един час по-късно...

Загрейте фурната на 180С. 

Намажете с малко жълтък и прясно мляко хляба и изпечете за 30 минути до златисто.


Адаптирано от: http://palachinkablog.com/brioche-loaf/

 

9 Comments

Federica Simoni said…
Mamma mia che spettacolo 😍😍😍deve essere buonissimo!complimenti🤗
Dani said…
Чудесно изглежда, Миме!
Maria said…
Grazie mille Federica!💖 Questo pane e come nuvola!
Maria said…
Благодаря ти Дани!💖 На вкус е прекрасен. Наистина не очаквах да стане толкова пухкав и лек. И най-важното е, че два дни по-късно беше все още мекичкък. Хубава неделя ти желая!
Claudia said…
è bellissimo, complimenti.
speedy70 said…
Complimenti Maria, che meraviglia!!!!
Maria said…
@Claudia, grazie!💖

@Speedy, grazie!💖
Галя said…
Здравей Мария! Днес присъстваш в кухнята ми с две прекрасни и ароматни рецепти-този пухкав и нежен хляб и кростата с ябълки, орехи и шоколад. Чудесно се получиха и двете.
От една година откривам каква е ползата от коронавируса. Винаги съм обичала да готвя, но сега имам повече време за нови неща, които ми създават уют, настроение и удовлетворение. А когато умът е щастлив, тялото не боледува!
Благодаря ти за пореден път за вдъхновението! Поздрави!
Галя
Maria said…
Здравей Галя! Благодаря ти от сърце за милите думи! Много се радвам на твоите коментари. Хубаво е наистина, че коронавируса, макар и по-особен начин успя да накара хората да се замислят за малките неща. Тези, които ни карат да се чувстваме щастливи ежедневно и за които бяхме забравили в забързаното ежедневие!
Поздрави и страхотна слънчева седмица ти желая!