Наближават Коледните празници. Все повече идеи ми идват какво да приготвя. Така и с тази вкусна и лесна за приготвяне тарта.  

Леко и хрупкваво маслено тесто с ароматен и силно шоколадов крем пудинг. Приготвянето и е повече от лесно, но пък е ефектна и подходяща за празниците дори за най-капризните гости.

📌Ако не обичате шоколад може да опитате с друг вкус пудинг, а вместо шоколад добавете 100г краве масло към крема за по-богат вкус. 

📌Ако искате да направите блата шоколадов, заменете 40г от количеството брашно със същото количество какао.

Продукти:

За масления блат:
180г краве масло
120г захар
3 жълтъка
300г брашно
кората на 1 лимон
щипка сол

За какаовия пудинг:
1 опаковка пудинг белгийски шоколад на д-р Йоткер
3с.л. захар (80-90г)
500г прясно мляко
100г шоколадов кувертюр 50+% какаова маса

Начин на приготвяне:

Извадете маслото от хладилника 5 минути преди да започнете работа с него! 

Нарежете го на кубчета и добавете захарта, лимоновата кора и щипка сол. Разбъркайте в миксер или на ръка с помощта на шпатула докато се получи хомогенна смес или по-скоро трохи.
Прибавете жълтъците, смесете добре. 

Накрая прибавете постепенно брашното като бъркате докато получите меко и хомогенно тесто. Оформете правоъгълник и завийте в домакинско фолио. 

Прибавете с хладилника за 2-3 часа.

През това време пригответе крема. В малка купичка разтворете нишестето с няколко лъжици от млякото. 

Загрейте в казерола прясното мляко със захарта. Сипете нишестето при млякото. Разбъркайте добре и сварете на среден огън при постоянно бъркане докато се сгъсти. Свалете от огъня. 

Натрошете шоколада на кубчета и го добавете към готовия и горещ крем. Разбъркайте докато разтвори добре. 

Покрийте с домакинско фолио и оставете да се охлади. 



След като извадите готовото тесто от хладилника, натиснете леко с пръсти за 1-2 минути колкото да се отпусне леко тестото. 

Разточете на правоъгълник. Може да разточите въху набршнена повърхност за да не залепва, но имам друг трик. Слагам тестото между два листа хартия за печене и разточвам до желаната дебелина.
Прехвърлете тестото върху формата за печене и изравнете краищата. Ако ви остане малко тесто може да изрежете малко декорация за отгоре.
Надупчете с вилица тестото.

Загрейте фурната на 180С. 

Сложете един лист хартия за печене и върху нея сипете малко зрял боб, за да не позволява на тестото да се надигне при печене. 

Изпечете за около 20-30 минути, като започнат да станат златисти краищата значи е готово.
Охладете добре на решетка.

Разпределете крема върху изстиналото тесто. Изравнете. Украсата поръсете с пудра захар и подредете върху крема. Ако желаете вместо фигурки от тесто може да наръсите с печени бадеми.

 

 

0 Comments