Свинско разсол е рецепта от моето детство, която баба често приготвяше. Тя го правеше с парчета месо - свинско или агнешко, каквото е имала под ръка. Много семпло и вкусно ястие от търновския край.

В България *разсол* се нарича сос, който се получава при смесване на бульон от сварено месо, което се допича във фурна, като към него се добавя сол, червен пипер, брашно. 

Разбира се има и други варианти на това ястие, но аз ви показвам моят бърз вариант на бабината рецепта. А най-отдолу съм написала как го приготвяше баба, на фурна. 

И двата варианта са много вкусни!

Продукти:
(за 4 порции) 
 
8 пържоли от контра филе (по 2 на порция)
20-30г краве масло 
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол
малко брашно 

За соса:
1-2 с.л. брашно (20-30г)
1 с.л. червен пипер
30-50г краве масло (олио)
~500-600мл вода или бульон
сол
черен пипер


За пюрето:
1 кг картофи
100 г краве масло
250 мл прясно мляко
сол 


Начин на приготвяне:

Ако ползвате цяло парче контра филе го нарежете на пържоли с дебелина 8-10мм. Ако ги купувате готови, гледайте да не са прекалено дебели. 

Овкусете пържолите със сол и пипер. Оставете ги да се мариноват в хладилник поне за час. Оваляйте котлетите с малко брашно. Изтръскайте излишното.

За пюрето сварете картофите, обелете ги и ги пасирайте с уред за пюре. 
Добавете кравето масло и по малко от прясното мляко, като бъркате енергично. Овкусете със сол и пипер. Отделете настрана. 

В широк и дълбок тиган сипете малко краве масло и 1 с.л. зехтин да се загреят. Сложете пържолите и ги запечатайте от двете страни за минута. Извадете ги в чиния.

В същия тиган добавете още 30-40г краве масло, добавете брашното и ги запържете на много слаб огън. разбъркайте докато се получи хомогенна смес пособна на каша. Прибавете червения пипер, разбъркайте го и го запържете, като увеличите огъня. Добавете по-малко водата и бъркайте енергично, докато се разреди соса и не останат бучици. Ако ви се вижда много гъст добавете още мъничко вода. 

Като заври, върнете пържолите в соса. Покрийте с капак, намалете огъня и оставете да се задушат в соса за 5 минути.

Сервирайте пържолите полети обилно със сос и с картофено пюре. 

📌Може да приготвите това ястие и на фурна с всяка част от прасето. За целта използвайте малко по-мазно месо, което нарежете на парчета. Изпечете го в дълбока тава, като добавите 1/2 с.л. сол, малко черен пипер и 2 с.л. олио. Покрийте парчетата месо с вода. Печете за 2 часа на 170-180С, докато месото омекне добре. 

Не го покривайте с фолио или капак! Така по-време на печене част от водата ще се изпари, а месото леко ще се запече.

След това на тиган пригответе соса, по описания по-горе начин, като използвате водата, в която се е пекло месото и накрая добавите парчетата печено месо. 

0 Comments