Тортата на баба е лесен за приготвяне десерт от бишкоти и крем от кисело мляко с плодове. Чудесна лятна и свежа торта, която не отнема много време. Едно време баба използваше едни тънки и плътни бишкоти. 

Сега те вече трудно се намират затова съм ги заменила със савоярди. Разбира се нищо не пречи сами да си изпечете бишкоти. Така тортата ще стане още по-домашна. Моят вариант е по-мързелив и лесен. 

Добра алтернатива на домашния конфиртюр е да загреете един пакет замразени или пресни горски плодове с малко захар и 1 ч.л. лимонена киселина на котлона. Оставете да поври десетина минути и охладете. 

Продути:

200г бишкоти савоярди
5с.л. прясно мляко
5с.л. коняк/ром

10г желатин 
800г цедено кисело мляко
200г конфитюр по избор

Начин на приготвяне:

На дъното и по стените на правоъгълна тава се нареждат бишкоти, като тези които са за дъното леко се потапят в смес от прясно мляко и коняк.

Отделно се разтварят 2 пакетчета желатин (20 г) в 100г вода. Като набъбне желатина се нагрява на котлона  до 60С и се оставя да изстине. Може и внимателно да се затопли в МВ на 450W за 20-30сек.

В дълбока купа се сипват 2 кофички кисело мляко и 1 бурканче конфитюр. Аз ползвах домашно сладко от ягоди, а за глазурата отгоре сложих малко конфитюр от вишни.
Като изстине желатина се смесва с млякото и като се стегне малко се изсипва върху бишкотите. Слага се в хладилник за няколко часа.

Да ви е сладко!


0 Comments