Солените гофрети са приятна и вкусна идея за различна закуска или за неделен брънч. Приготвят се много бързо и могат да бъдат обогатени и овкусени по хиляди различни начина. 

Когато става дума за топинги, можете да се поглезите и да ги сервирате с пържени или поширани яйца, сьомга, бекон, авокадо, шунка, кремове за мазане и така нататък!


Днес ви предлагам гофрети с пушена сьомга и крема сирене. Рецепта вдъхновена от скандинавската кухня, с класическа комбинация от два продукта, които са родени един за друг. Пухкави и сочни гофрети с млечен крем, пушена сьомга и свеж копър.

Много лесна и удобна за приготвяне рецепта, като гофретите може да приготвите предварително, а в последния момент само да ги затоплите и овкусите. Вкусна и богата на хранителни вещества рецепта, подходяща за всяко време на деня и сервирана с чаша охладено розе. 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
За 8 гофрети:
2 яйца
200г бяло брашно
30г захар
320г прясно мляко 
30г настърган пармезан (или грана падано)
35г краве масло
1ч.л. сол
10г бакпулвер (1 пакетче)

Освен това: 
100г пушена сьомга (или пушена пъстърва)
150г крем сирене 
50г заквасена сметана
сол, пипер
Няколко листа салата литъл джем или друг вид с дребни листа (по желание)
тънки резени прясна краставица (по желание)
копър
каперси
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Включете гофретника да загрява. 
 
Извадете кравете масло 1 час преди да започнете да приготвяте гофретите. Друг вариант е да го затоплите съвсем леко на МВ, за около 20-30 секунди, колкото да омекне, без да се разтапя. Ако без да искате го разтопите много, оставете го да се охлади и стегне. Трябва да е с консистенция на гъст крем, не течно!  
Яйцата също извадете прдварително, хубаво е да със стайна температура. 

В купа смесете брашното с бакпулвера и разбъркайте.
 
Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на сняг със захарта. 
 
Жълтъците сипете в дълбока купа, разбийте ги леко с миксера и добавете прясното мляко. Разбийте за кратко и постепенно добавете брашното на 2-3 приема, като разбивате с миксера на ниска скорост. 

Прибавете мекото масло и настърганото сирене, разбийте отново за кратко. 

Накрая добавете на части разбитите белтъци към сместа, като бъркате със силиконова бъркалка. 
Тестото трябва да е с по-течна консистенция, да може да го наливате директно в гофретника, но в същото време има плътност, като консистенция. 

Намаслете гнездата на гофретника с малко олио или зехтин и намажете с помощта на силиконова четка. 

Изсипете част от сместа, така, че да се напълни долната част на гофретника. Изпечете за около 6-8 минути. Времето на изпичане зависи от вида на гофретника и неговата мощност. 
Моят е много смотан и за да се изпекат, както трябва им е нужно около 8 минути. Затова и не правя много често гофрети, не защото не обичам. 😁

Охладете ги на решетка. 

Направете си млечния крем, като смесите крем сиренето, заквасената сметана, малко копър, сол и пипер.
 
Намажете всяка гофрета с крем, сложете листо салата или резен краставица и отгоре парче пушена сьомга. Украсете с копър и каперси. 

Сервирайте с чаша охладено розе.

 

0 Comments