Котлети палермитана е традиционно ястие от остров Сицилия. Вкусно основно ястие в лек вариант, за разлика от пържени пилешки котлети, защото се пече на скара и се панира без използване на яйца.

Котлети палермитана са вкусни и лесни за приготвяне, а с пекориното в панировката стават наистина неустоими. Готвят се за минути и са много крехки и ароматни. 

За приготвянето на котлети палермитана не се използват нито масло, нито яйца и след овалване в панировката котлетът се пече на тиган. 

Резултатът е сочна пилешка пържола с ароматно и леко хрупкаво покритие.

Наличието на пекорино придава силен вкус на панировката, а за свежа нотка може да добавите и листенца мента. 

Котлетът обикновено е ястие, много обичано от децата, с тази версия може да ги зарадвате, като им предложите по-здравословно ястие, без да жертвате вкуса!

Вместо пилешко филе може да изберете пуешко филе или крехко телешко.  Ако ви е по-удобно или нямате грил тиган, може да ги изпечете на фурна, с функция вентилатор.

Може да придружите вашия котлет палермитана с хрупкави зеленчуци или сочни печени картофи. Традиционно се поднася с прясно изстискан сок от лимон и малко настъгана кора от лимон.

Продукти: 
(за 4 порции)
 
600г пилешко филе или бон филенца
120-150г галета
50г ситно настъргано сирене пекорино романо
няколко стръка магданоз
няколко листа мента
1 лимон 
сол
черен пипер
 


Начин на приготвяне: 

За да приготвите котлет палермитана, започнете с месото. Ако използвате пилешки гърди, внимателно отстранете мастните части и централната кост от цялата гърда. 
След това с остър нож нарежете всяка гърда на тънки пържоли с дебелина около 1 сантиметър. След това ги начукайте с чук за месо, за да се скъсат влакната на месото и да се намали дебелината му. 
 

 
След това прехвърлете пържолите в чиния, намажете ги с олио от двете страни и ги оставете настрани, докато продължите с приготвянето им. Ако предпочитате, може да използвате телешко месо, като изберете най-крехките части, като филе или шол.

След това преминете към приготвянето на панировката. Измийте стръка пресен магданоз. Подсушете го и нарежете листата на много ситно с нож. В голяма купа сложете галетата и добавете наситнения магданоз. По желание може да добавите и няколко листа ситно нарязана прясна мента. Добавете настърганото пекорино към сместа.
 


Овкусете панировката с малко сол и черен пипер и разбъркайте. Потопете парче по парче пържолите в панировката, като притискате добре с ръце, за да полепне сместа.

Загрейте грила добре на средно силен огън и изпечете пържолите за по около 1-2 минути, от всяка страна.  Ако предпочитате, може да приготвите котлетите във фурна, предварително загрята на 200°С за около 10-15 минути. 
 
📌По желание може леко да ги напръскате със зехтин на спрей, така по-добре залепва панировката по пържолата.
 


 

 
Сервирайте с настъргана кора от лимон, няколко капки прясно изцеден сок. За гарнитура поднесете прясна салата, хрупкави зеленчуци или печени картофи по ваш вкус.

Може да съхранявате готовите котлети 1-2 дни в хладилник, покрити със стреч фолио.
В сурово състояние, без панировката може да съхраните пилешките филета в хладилника за 1-2 дни, покрити със стреч фолио, за да ги приготвите по-късно.
 


 

0 Comments