Страхотни коледни сладки! Видях ги в инстраграма на една хърватка, която следя. Харесаха ми как изглеждат - като малка торбичка със скрито бижу в нея. 

Запазих си рецептата и почти веднага ги спретнах, защото много обичам сладки с орехова плънка. А тези са наистина прекрасни! Меко тесто с мая и сочна орехова плънка. Наистина са като бижу и влизат в задължителния списък с коледните сладки. 

Рецептата е супер лесна за приготвяне, не са нужни специални умения, инструменти или много време. Тестото се омесва лесно и е чудесно за работа, много мекичко. Въпреки, че е с мая, не втасва много и не се надува много при печенето. 

Малко промених съотношението на продуктите, защото оригиналната рецепта беше за около 60 броя розички. Моите са по-лайт версия, с по-малко мазнина. 😊

Продукти: 
(за около 25 розички)

За тестото:
70г прясно мляко
3г суха мая
70г краве масло (или свинска мас)
30г захар
5г ванилов екстракт
1 яйце (55г)
250г бяло брашно 

За плънката:
2 белтъка
70г захар
1с.л. лимонов сок
130г смлени орехи 
5г ванилов екстракт 
 
пудра захар за поръсване

 
Начин на приготвяне: 
 
Преди да започнете да месите тестото, сложете кравето масло в микровълнова фурна за 10-15 сек. Конситенцията му трябва да е мека, но не и течна. Ако се притеснявате дали ще успеете да докарате тази консистенция, просто го оставете на стайна температура за няколко часа. 
 
В дълбока купа сипете прясното мляко, не е нужно да е топло или на стайна темепратура. Моето го извадих директно от хладилника. 
Прибавете сухата мая и захарта, разбъркайте. 
 

 
Добавете яйцето, мекото масло, ванилията и половината брашно. Объркайте добре с дървена лъжица или на ръка. Постепенно добавете и останалото брашно докато получите много меко и гладко тесто. 
Има и по-лесен начин, сложете всичко в купата на миксера и объркайте с К-бъркалката. Ако нямате планетарен миксер използвайте обикновен с бъркалките за тесто.

Оформете тестото на топка и го сложете в купа. Покрийте го със стреч фолио и го оставете на стайна температура за 30-40 минути. 

През това време объркайте сместа за плънката. 
Сипете белтъците в купа със захарта и леко ги разбийте с бъркалка до побеляване. Не е нужно да стават на твърд сняг. Добаввете им лимоновия сок, леко разбийте. 

Смелете орехите и ги добавете заедно с ванилията при белтъците. Объркайте докато се смесят добре. Отделете сместа настрани. 
 

 
Загрейте фурната на 180С. 

Разделете тестото на малки парченца с големината на малки орехчета. Всяко парченце оформете на топче и след това разточете с точилка или на ръка на кръг с диаметър 7-8см. 
 
👉По-надолу добавих по-лесен вариант за оформянето на тестото. 

В средата на всеки кръг сложете по 1 ч.л. плънка. Най-добре е да си разточите всички кръгове и така да разпределите плънката по равно. 

Свийте краищата на тестото в средата, като торбичка, така, че да се получи нещо като розичка. 
Не знам дали добре го обясних, затова съм приложила снимка. 😁
 


Наредете всички розички в тавата, като оставите по-малко място помежду им. 
 
📌Допълнение 2023г: Тази година открих нов начин за изрязване на розичките, може би една идея по-лесен. Мисля, че някой го беше споменал преди време, не съм сигурна вече. 
 
Разточвате тестото на тънък лист и с кръгла форма за сладки или ринг изрежете кръгчета с диаметър 6-7см.  

 
Сложете по-малко плънка и ги завийте в средата. 

 
Изпечете за около 20 минути до леко златисто. 

Извадете и охладете на решетка. 

Накрая ги поръсете или оваляйте в пудра захар. Аз само ги поръсих, но авторката на рецептата ги оваля в пудра захар.

 Източник: SOS кухня https://www.instagram.com/p/CWlZfdeDLhu/

4 Comments

Flora said…
Non ho mai provato questi dolcetti, ma sono sicura che sono buonissimi!!!!
Maria said…
Grazie mille Flora!
beniii said…
Мария, сладките са истински разкош! Приготвих ги и ни станаха любими! Благодаря ти за рецептата! :-)
Maria said…
И аз ти благодаря от сърце, че отново се довери на моя рецепта. За мен е чест!
Светли празници Бени и бъдете здрави!❤️❤️❤️