Кростата със сливи и орехи, придружена от чаша мляко, портокалов сок или хубаво горещо еспресо е истинска наслада.

Кростата е италианската дума за тарт или пай. Произлиза от думата "crosta", която означава кора. Според италиански тълковен речник означава буквално: Сладкиш изпечен във фурната състоящ се от тънък лист пясъчно тесто, покрито със слой мармалад или сладкарски крем, върху което се разстилат пресечени ивици от същото тесто." 


Вариантите за кростата са хиляди, в зависимост региона и домашните традиции на италианските домакини. Всички кростати, които съм опивала и приготвяла досега са били много вкусни, но съчетанието от пресни сочни плодове и орехи ми е фаворит. 

Удобството на този десерт е, че може да приготвите тестото предварително и да го съхранявате в хладилник до 2 дни преди да го използвате. 


Днешното ми тесто е с пълнозърнесто брашно и кафява захар, които отлично се съчетават с вкуса и аромата на сините сливи. Ако искате традиционно класическо пясъчно тесто просто заменете пълнозърнестото брашно с бяло и кафявата захар с бяла.

Може да се насладите на вкусната кростата от сливи в края на храненето като я споделите със семейството или я сервирате за рожден ден, като лека закуска за деца или за специален повод.
Ароматна и класическа, кростата е идеалният десерт, когато искате да се поглезите малко и желанието за сладко преобладава...А освен се приготвя много лесно и бързо. 


Резултатът е гарантиран: вкусна и хрупкава кростата със сочна и леко кисела среда от сини сливи и орехи.

📌 Ако нямате пресни сливи, винаги може да използвате сладко от ароматни плодове като сливи, вишни, горски плодове, касис, къпини или боровинки.  Кростата е еднакво вкусна както с пресни плодове, така и със сладко. 

 Продукти:
(за форма с диаметър 20-22см)

За тестото:
250 г. пълнозърнесто брашно
60 г. захар мусковадо (или кафява захар)
4г бакпулвер
65 г масло
1 ч.л. канела
100 мл студено прясно мляко

За плънката:
900г сини сливи
2 бисквити (или галета)
40-50г кафява захар
50г орехи


Начин на приготвяне:

За тестото смесете брашното, захарта и бакпулвера. Добавете студеното масло нарязано на парченца. Объркайте докато се образуват трохи. Може да ползвате блендер или на ръка.

Постепенно добавете млякото и разбъркайте докато се оформи тестото.

Прехвърлете върху набрашнена равна повърхност и омесете добре за една-две минути.

Завийте тестото в домакинско фолио и го поставете в хладилника за 1 час.



Измийте и подсушете сливите. Срежете ги на две половинки, извадете костилките и срежете всяка половинка на две части. Сложете ги в купа и ги поръсете със захарта.

Разточете тестото на кръг с размер малко по-голям от размера на формата на печене. Дебелината на тестото трябва да е около 4-5мм.

Прехвърлете го в плитка тава или форма за печене на тарт с падащо дъно. Изрежете излишното тесто от краищата, ако има такова. 



Натрошете бисквитите и ги разпределете върху тестото. Идеята е да поемат влагата и да не позволят дъното на сладкиша да стане мокър и неизпечен.


Разпределете сливите по цялата повърхност. Върху тях поръсете с натрошени орехи. Може да поръсите и с още малко захар за по-карамелен завършек.

Загрейте фурната на 180С.

Изпечете сладкиша за около 40 минути до златисто.

Охладете на решетка и сервирайте. 

3 Comments

Paolina said…
Crostata deliziosa! Complimenti!
Maria said…
Grazie mille Lea!
Federica Simoni said…
complimenti deve essere deliziosa!!💖