Миди с ориз са лятна класика. Лесно и вкусно ястие, което може да се консумира както топло, така и студено. С чаша охладено бяло вино разбира се. 

Вариантите за приготвяне се различават най-вече по подправките, които се ползват. В българските рецепти преобладава дивисила (както и за други рибни ястия), в италианските рецепти ползват магданоз, в гръцките копър и лимон. 


Пробвала съм всички варианти и мисля, че лимоновият ориз от гръцките рецепти се допълва перфектно с пресен копър и миди. Затова този вариант ми е любим. Толкова свеж и лек за горещите летни дни. От себе си добавих мъничко дивисил. Чудесно се съчетава и допълва вкуса на ястието. 

Мидопилафо на гръцки означава пилаф с миди. Рецептата, която е любима вкъщи е на известния гръцки шеф Акис Петредзакис с леки изменения от моя страна. 

Продукти:
170г ориз арборио (или друг едрозърнест)
1кг миди с черупките (чистата маса е около 300-350г)
1-2 лимона (в зависимост от големината)
150мл бяло вино
700г зеленчуков бульон или вода (в това число и водата от мидите)
1 глава стар лук
2-3 стръка зелен лук
2-3 скилидки чесън
1 връзка копър
щипка девисил (по желание)
зехтин
сол
черен пипер
1 ч.л. захар


Начин на приготвяне:

Ако мидите са сурови ги почистете и сварете както съм описала по-долу:
Всяка мида или почти всяка мида има една "брада", която виси от единия край. Издърпайте я рязко по посока острия край на мидата. След това с помощта на малко ножче махнете остатъците от паразити, които са били полепнали по мидите. Изплакнете ги добре с вода и ги сложете в дълбока тенджера. За 1-1 1/2 кг миди ви е достатъчна тенджера с обем 5 литра.

Докато ги чистите ако има отворени миди ги чукнете силно с пръст или ги ударете в мивката, ако се затворят значи са живи и може да ги консумирате. Ако не се затворят обаче ги изхърлете защото може да са токсични.
Също така, ако има счупени миди ги изхвърлете, не ги ползвайте.



Сложете мидите в тенджерата. Сипете 50-60 мл бяло вино и малко дивисил (пресен или сух). Ако нямате не се притеснявайте, пак ще станат вкусни. Може да им сложите стрък магданоз примерно. Захлюпете с капак и включете котлона. Оставетее да се задушат за 2-4 минути, като ги раздрусвате силно няколко пъти.
Няколко минути по-късно мидите са се отворили и готови за консумация. Охладете ги малко и им махнете черупките. 

Може и да не ги махнете а да продължите да ги готвите с тях, въпрос на личен избор. Аз обикновено ги почиствам защото се ядат по-лесно после, като оставям няколко с черупките за декорация само.
Бульона от мидите прецедете и го отделете вместо бульон за ориза.

Нарежете двата вида лук и чесъна на ситно.

В голям дълбок тиган изсипете лука и чесъна, добавете 4 с.л. зехтин и захарта. Запържете ги на среден огън докато се карамелизират.
Добавете виното и изчакайте да се поизпари алкохола. Добавете сока на 1 лимон, разбъркайте.  
Прибавете ориза и разбъркайте докато се запържи леко. Добавете бульона или водата, разбъркайте и покрийте с капак за 15 минути да ври на среден огън. 



След указаното време добавете сварените миди и няколко сурови с черупките (по желание).
Разбъркайте и захлюпете за 2-3 минути да се смесят ароматите.

Овкусете със сол, малко черен пипер и настърганата кора на лимона. Добавете ситно нарязания копър и пожелание малко дивисил. Разбъркайте и свалете от огъня. Поръсете щедро с пресен зехтин и сервирайте. 

Източник: https://akispetretzikis.com/en/categories/thalassina-psaria/mydopilafo

4 Comments

Federica Simoni said…
buonissimo questo riso😍
Maria said…
Grazie mille! ❤️
speedy70 said…
Questo piatto farebbe la felicità di mio marito che adora le cozze!!!!
Maria said…
Grazie Simona. Un abbraccio!❤️