Котлет по милански е италианска класика, която се харесва на всички от от най-малките до най-големите. Някои хора го предпочитат тънък и хрупкав, други го обичат по-дебел с кокал и леко розов вътре. Такъв е случаят с един от най-добрите готвачи в Ломбардия Клаудио Садлер, на чиято рецепта се доверих. 

За разлика от виенския шницел, приготвен със свинско, котлет по милански се приготвя с нежно телешко месо, което има по-деликатен вкус. 

Тайната е в двойната панировка, а като се изпържи в пречистено масло, панировката става хрупкава и остава здраво прикрепена към месото, без да се отделя по време на готвене. 

Лесно за приготвяне основно ястие, придружено от вкусни хрупкави печени картофи. Символ на кухнята на Милано, която ще покори всички ваши сетива!

Ако искате да направите котлетите с телешко месо е хубаво да знаете, че под телешко се разбира месо от младо теле до 8 месеца. Това месо е много светло на цвят, крехко и се приготвя бързо. По мое лично мнение такова месо в България се намира трудно все още за съжаление. 

Всъщност намира се, но без кост основно. Когато можеше да се пътува до Румъния това беше едно от първите неща, с което се запасявах. Този път обаче ползвах свински котлети с кост. По разбираеми причини. 

Обичаме да приготвяме котлети по милански и затова решихме да експериментираме. Разликата е минимална. Така, че ако не намерите телешки, опитайте със свински. Моля италианците да не ме линчуват, че ви давам такива съвети. 😀 


Продукти:

За 4 порции:
4 телешки (или в краен случай свински) котлета с кост по около 250г всеки
3 яйца
150-200г галета
200г пречистено масло (или смес от краве масло и зехтин)
едра морска сол

За хрупкавите картофи на фурна:
500г картофи
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
пресен розмарин
зехтин

Начин на приготвяне:

📌 Важно е да отбележа, че котлетите се солят едва след изпичането им. 

С помощта на остър нож за обезкостяване оголете кокала от едната страна на котлетите. Оберете мазните части и жили от външната страна на котлета, които биха свили месото по време на печене.  

Начукайте добре всяка пържола.

В голяма и широка чиния разбийте яйцата. В друга сипете галетата. 

Оваляйте всеки котлет първо в галетата, след това в яйцата и отново в галетата.
Наредете ги на голяма дъска и с обратното на ножа направете няколко "разреза" във формата на решетка. По този начин се фиксира панировката. 

В широк тиган загрейте пречистеното масло или смес от краве масло и зехтин. Котлона трябва да се загрее на среден огън, така, че да не се препържи бързо месото. Запържете котлетите по около 4 минути от всяка страна. 

Отцедете от мазнината върху домакинска хартия.
Посолете с малко едра морска сол. 

За картофите: 

Нарежете картофите на тънки резени с дебелина 1/2см. Сложете ги в дълбока купа и ги накиснете във вода за 30-40 минути. Идеята да се отдели нишестето от тях, така като се изпекат ще станат по хрупкави. 

Излейте водата и ги сипете на памучна кърпа. Подсушете ги добре. 

Смесете подправките и объркайте добре картофите. Може да сложите картофите в торбичка и в нея да ги омесите подправките и зехтина. 

Наредете ги в тава постлана с домакинска хартия. 

Изпечете в предварително загрята фурна на 200С за 30-40 минути до златисто.

Източник: https://ricette.giallozafferano.it/Cotoletta-alla-milanese.html

4 Comments

Галя said…
Здравей Мария! И с тази рецепта си ми много полезна. Аз приготвих шницел със свинско бон филе, следвайки инструкциите ти, като намалих само времето за приготвяне. Много ценен ми беше съвета за фиксиране на панировката, наистина си остана на мястото.
Тези дни си приготвях пак пицата с дълго втасване. Използвах брашното на София мел за пица(скоро се появи или аз сега го откривам) След 24 часа в хладилника обаче тестото изобщо не помръдна. Извадих го навън на топло за няколко часа, даже не засякох колко. В крайна сметка се получи много добра пица. Отново ти благодаря!❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Галя! Радвам се, че съм била полезна и ти е харесал шницела по Милански.

За брашното на София мел, някой беше казал, че не е хубаво. Нямам лични наблюдения, не съм фен на марката. А и си намерих склад с брашната на Caputo и наблягам на тях. :D

И аз ти благодаря, че често ме навестяваш. Хубава вечер!❤️❤️❤️
Галя said…
Можеш ли да ме ориентираш за координати, ако е възможно да се поръчва онлайн това брашно. Щом ти го използваш, значи е хубаво.❤️❤️❤️
Maria said…
Разбира се Галя, фирмата вносител се казва Здравкомерс. https://zdravcomers.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/ Някои от телефоните им не работеха, но не помня на кой успях да се свържа с тях. пИтай ги за склад или доставка в твоя район, може да им пуснеш имейл за да ти пратят ценовата листа. В сайта нищо нямат показано.
Иначе за онлайн магазин този ти предлагам: https://www.viauno.bg/osnovni-hrani.html?orderField=date&order=desc&maxPrice=12&minPrice=1&brand%5B%5D=79 това са другите брашна, които ползвам и съм доволна. Тези имат доста стока на прилични цени.
Хубава вечер и до скоро! 😍😘