Най-лесната и вкусна супа от миди. Любимата ми лятна рецепта и понеже лятото е в разгара си, не мога да не ви я споделя...Най бавното е почистването на мидите, но и това се научих да правя бързо. Ще ви кажа как се чистят и варят миди.

Тази супа има много варианти, но този ми допада най-много като вкус. Пробвала съм вместо пресни домати да сложа консерва, най-вече зимата, когато няма пресни домати. Пак става вкусно, но с пресни си е най-хубаво.
Най-важното обаче е да имате няколко филии хубав селски хляб, който да препечете, да натриете с чесън и да полеете с пресен зехтин. Ммм вкусно! И да не забравите чаша охладено бяло вино!


Вкъщи много обичаме миди, особено лятото ядем много. Винаги избирам такива, които са от ферма. Всъщност има едно магазинче на пазар Чаталджа, от което вземам миди винаги от години, там зареждат миди от ферма в Каварна. Не се доверявам на тези в супермаркетите, защото съм виждала как ги държат във вода, което от една страна ги убива, от друга тежат доста повече на кантара и джоба ви.


Продукти (за 3 порции):
1.5кг миди
3 скилидки чесън
лют пипер
50мл бяло вино
100мл от водата, в която са се варили мидите
няколко чери домата или 1-2 нормални домата
връзка магданоз
зехтин

няколко филии селски хляб


Начин на приготвяне:

Първо почистете мидите.

Всяка мида или почти всяка мида има една "брада", която виси от единия край. Издърпайте я рязко по посока острия край на мидата. След това с помощта на малко ножче махнете остатъците от паразити, които са били полепнали по мидите. 
Изплакнете ги добре с вода и ги сложете в дълбока тенджера. За 1-1 1/2 кг миди ви е достатъчна тенджера с обем 5 литра.

📌 Докато ги чистите ако има отворени миди ги чукнете силно с пръст или ги ударете в мивката, ако се затворят значи са живи и може да ги консумирате. Ако не се затворят обаче ги изхърлете защото може да са токсични.
Също така, ако има счупени миди ги изхвърлете, не ги ползвайте.

Сложете мидите в тенджерата. Сипете 50-60 мл бяло вино и малко дивисил (пресен или сух). Ако нямате не се притеснявайте, пак ще станат вкусни. Може да им сложите стрък магданоз примерно. Захлюпете с капак и включете котлона.

 
Оставете да се задушат за 2-4 минути, като ги раздрусате няколко пъти.

 
Няколко минути по-късно мидите са се отворили и готови за консумация. Охладете ги малко и им махнете черупките. 
Може и да не ги махнете а да продължите да ги готвите с тях, въпрос на личен избор. Аз обикновено ги почиствам защото се ядат по-лесно после, като оставям няколко с черупките за декорация само.
Бульона от мидите прецедете и отделете част от него за ястието.

 
И така мидите са почистени. Това на снимката горе са 1.5кг почистени от черупките миди. Не са много, но са достатъчни за 3 порции супа.

Обелете и нарежете скилидките чесън. Чери доматите срежете на две или четири парчета.
 
В дълбок тиган на силен огън с малко зехтин сложете чесъна, разбъркайте и добавете малко лют пипер. Може да ползвате една люта чушка или малко сух лют пипер. 
 
Добавете доматите и разбъркайте за няколко минути. Прибавете мидите, разбъркайте и сипете бялото вино. 
Оставете за кратко докато се поизпари алкохолът. Сипете малко от водата, която сте отделили от мидите и оставете да заври. 
Изключете котлона и овкусете супата с черен пипер, малко сол и връзка магданоз нарязан на ситно.

Сервирайте с препечени филии селски хляб, натъркани със скилидка чесън и полети с малко пресен зехтин. Полейте с малко пресен зехтин и самата супа преди сервиране.

Да ви е сладко!
 

 Източник: https://www.fornellidisicilia.it/ricetta/zuppa-di-cozze/

0 Comments