Наближава Великден и всеки започва да опитва различни козунаци. Моето предложение днес е традиционна рецепта за румънски козунак. Мека и пухкава среда, лека коричка и ароматна, вкусна плънка. Чудесен вкус!

Характерно за румънските козунаци е, че в тестото слагат само жълтъци а белтъците оставят за плънката. Така плънката става сочна и вкусна. Най-често приготвяните плънки са с маково семе и с какао и ядки. Рецептата за моя козунак е от блога на Кристина (една мила румънка, която живее в Италия) а плънката взех от Дана

2021г:

Поредната рецепта, която реших да изтупам от праха. Много вкусно козуначено руло, което си заслужава да се пробва. Който е пробвал румънски козунаци покрай Великден, знае за какво говоря. При тях традицията е още по-силна, а козунаците, които се предлагат в магазините им са огромни! Когато за пръв път ги видях изпаднах в шок. Дълги около метър и широки 30-40 см. С много сочна орехова плънка. Пухкави като облачета. А ароматът, който се носи из целия магазин е уникален. 

Хубавото на това козуначено руло е, че се приготвя сравнително лесно, особено ако следвате точно стъпките в рецептата. По време на печене се разпуква, което е нормално защото плънката е с белтъци. Това не трябва да ви притеснява изобщо. 

Досега винаги съм правила това руло с обикновено брашно тип 500. Този път реших да го направя с брашно манитоба с 13% протеин. Разликата е, че средата стана много мекичка и пухкава. С обикновеното става малко по-плътна средата. Може да се види на снимката долу. 

С обикновено брашно

Намалих леко дозата за да се получи едно руло около килограм. Ще оставя и оригиналните, ако решите да правите по-голяма доза или пък да я разделите на две малки рула. 

По-долу съм написалата дозите за двата варианта.

С брашно манитоба

 
Продукти:
(за едно руло около 1кг (800г тесто и 200г плънка))

За тестото:
375 г брашно (сложих бяло брашно тип манитоба W350 13% протеин)
3 жълтъка (55г)
220 мл прясно мляко
18 мл олио (аз сложих зехтин)
15 г прясна мая (аз сложих 3-4г суха мая)
70 г краве масло
70 г захар (аз сложих тръстикова захар)
кората на ½ лимон и ½ портокал
1 ванилия

За плънката:
120 г смлени орехи
5г канела
60 г захар (сложих тръстикова захар)
3 белтъка (около 90г)
30г какао

 
Продукти: 
(за две рула по 750г всяко)

За тестото:
500 г брашно тип 500
4 жълтъци
300 мл мляко
25 мл олио
20 г прясна мая
100 г масло
100 г захар
10 мл ром ( или ½ шишенце есенция ром)
кората на ½ лимон и ½ портокал
1 ванилия

за плънката:
160 г смлени лешници или орехи
10г. канела
100 г захар
4 белтъка (около 120г)
40г какао 


Начин на приготвяне:

📌Всички продукти трябва да са със стайна температура! 

Направете стартер(закваска). Смесете 100 г топло мляко, 100 г брашно, маята и 1 с.л. захар. Разбъркайте докато стане на кашичка. Покрийте да удвои обема си. 

📌Времето на втасване на стартера може да варира от 1 до 3 часа в зависимост от температурата в помещението. При мен температурата беше 23С и стартера беше готов за 2 часа.

В дълбока купа сипете брашното и направете кладенче. В него сложете жълтъците, останалото мляко, ароматите и олиото. Леко разбъркайте с лъжица или миксер. Добавете стартера и омесете еластично средно жилаво тесто за около 8 минути докато тестото започне да се увива около бъркалките. Накрая добавете мекото краве масло на два-три приема и месете докато тестото го поеме добре. Това може да отнеме още 8-10 минути. 

📌Когато месите тесто със закваска времето на образуване на глутена се скъсява. Докато бъркате с миксера (планетарния миксер) ще забележите как глутеновата мрежа започва да се образува малко по-рано отколкото без стартер. 

 С добре намаслени ръце оформете готовото тесто на топка и го сложете в намаслена купа. Покрийте със стреч фолио или найлонова шапка, покрийте с памучна кърпа и оставете да втаса за няколко часа. 

Може да видите колко меко и еластично е тестото след влагане на маслото.

📌 Времето за втасване може да варира между 2-4 часа в зависимост какво брашно сте ползвали, колко мая сте сложили и каква е температурата в помещението. При работа с манитоба си придвидете повече време за втасване при това на стайна температура - без втасване във фурна или в хлебопекарна.

Втасалото тесто 4 часа по-късно с манитоба

Пригответе си плънката. Разбийте леко белтъците на сняг и добавете какаото, канелата и ядките. Разбъркайте добре. 

Втасалото тесто прехвърлете върху добре набрашнен плот и леко го измесете като завивате краищата на тестото към средата. Завъртете го на 180С така, че завитото да остане надолу. Покрийте с купата, в която е втасал и го оставете да "почине", т.е да се отпусне глутена за 15-20 минути. 

Разточете на правоъгълен лист около 7-9мм дебелина. Размажете плънката по цялата дължина. Навийте на руло на късата страна и го сложете във форма за печене на хляб, която сте намазали с масло.

 📌 По-удобно е да сложите лист хартия за печене, който да намажете с масло. Така по-лесно ще извадите козунака от тавата и няма опастност ако е залепнал за дъното да го счупите. 

Покрийте го с найлон и кърпа. Оставете да втаса за 1 -1 1/2 часа докато удвои обема си. 

Намажете с малко прясно мялко и поръсете със захар и филирани бадеми(по желание). 

Изпечете на 180С за около 40 минути, на 2 ниво на фурната. Ако е необходимо покрийте с лист алуминиево фолио да не прегори.

Охладете на решетка. 



28 Comments

Обожавам такива козуначени рула, скоро ще пробвам, нали наближават празници!
С усмивка
пепеляшка
Dimitrana S. said…
Нямам думи! - всички ги преглъщам с обилното слюноотделяне..

Просто разкош!

Поздрави сърдечни, прегръдка и много :-) за теб, Мими!
Еoc said…
Мими, точно си мислех как би бил козунак само с жълтъци :)
Рулото е страхотно :)
Хубава нова седмица от мен :)
Raffi said…
che bontà....ne voglio un pezzoooooo!!! bravissima
Maria said…
Мария, Дими, Еос, благодаря ви! Тази година много рано идва Великден, неможах да отслабна след новогодишното угоение и пак се почва..а умирам за козунаци, дори да си залепя устата пак ще напълнея от миризмата им :-))
Хубава седмица момичета!
Maria said…
raffy, grazie carissima! Ecco un prezzo per te ;-))
ciao e buona settimana!
Roberta said…
ma è una vera goduria e bontà!! :D
Ciao! Molto buono questo rotolo! Nocciole e cioccolato è un mix irresistivile e goloso, ma anche la pasta che hai realizzato non è da meno.
una fetta ce l'hai ancora?!
baci baci
Anonymous said…
Ето това ще е рецептата за първия козунак в живота ми! Стискайте палци! Искам само да попитам - бях си наумила да е с локум - може ли да се сложи в тази рецепта? И как?
Federica Simoni said…
wow è favoloso! bravissima!un abbraccio!
Anonymous said…
Ottimo questo rotolo, davvero gustoso!! Una bella idea per la prossima Pasqua...
HADİYE said…
Merhaba,

Görüntü harika.

Sevgiler*
Sweet Corner said…
this is perfect!!
Anonymous said…
Само не разбрах, къде се слагат останалите 100 мл мляко?
Anonymous said…
козунакът стана страхотен - след като го навих на руло, го сложих в кексова форма с дупка и се получи това: http://www.facebook.com/photo.php?pid=726552&l=361f96f511&id=1589802585
Maria said…
@Roberta,
@Manuela e Silvia,
@Federica,
@Maurina,
grazie carissimi! Buona settimana! :)

@HADIYE
@SweetCorner, thank you!
Maria said…
ssisunny, aз докато видя, че си писала и да ти отговоря, ти вече си го направила :) Чудесен е! Наистина изглежда страхотен, прати едно парченце насам, ако е останало. :-))
Поздрави и хубава вечер. А рецептата коригирах, останалото мляко се добавя в тестото.
toni_n said…
Неустоим е, Мими! Вече знам закуската за неделя :)

Поздрави и много усмихната седмица :-)
Didi Bunova said…
Права си съвсем наближи Великден:)
Аз също съм си набелязала някои неща за изпробване.
Рулото изглежда перфектно и моментално си записвам рецептата!
Поздрави!
Günther said…
complimenti per il rotolo di nocciole e cacao, ideale per una bella prima colazione
Enza said…
assolutamente da provare...
bravissima!!!!!!!
ciao Enza
pep-4o said…
Личи си, че идват Великденски празници :)
А при теб с това апетитно руло, и мераци за козунаци да го хванат човек.

Поздрави и много усмивки през почивните дни :)
Стана невероятно вкусен! Това ми беше първото козуначено тесто, но по твоята перфектна рецепта - няма грешка! Пробата за Великден се оказа успешна! Благодаря и за тази рецепта!
mignonne said…
It looks very nice, chocolate and hazelnuts are perfect combination...mmmmm!;)))
speedy70 said…
Complimenti Maria, un dolce fantastico!!!!
Maria said…
Ti ringrazio Simona! ❤️❤️❤️
Галя said…
Здравей Мими! Днес и аз направих един сбъркан козунак, само че по тази рецепта:). Тестото ми се получи прекрасно,започнах да правя плънката и се сетих, че видях някъде в рецептата,че си използвала тръстикова захар. Ами да,в тестото, а аз всъщност не сложих никаква. Оказа се, че единствената ми захар в тестото е едната супена лъжица в стартера. Връщане назад няма,тестото вече е втасало.Увеличих малко захарта в плънката, разточих тестото и го поръсих с малко захар преди да го намажа с белтъчната смес След като всичко беше направено и рулото вече се печеше, аз се сетих, че съм забравила да го намажа с мляко и да поръся със захар:). Явно на някакво подсъзнателно ниво днес бях решила да не използвам захар. Луда работа, обикновено не съм така разсеяна. Крайният резултата е едно дебеличко, много пухкаво и вкусно козуначено руло, на което изобщо не му липсва сладост.
Приготвих си и обикновения домашен хляб днес, но с всички съставки :) и се получи супер. Отново започнах да си правя често и селския неаполитански хляб и резултатите се подобриха много.
Пожелавам ти светли, вкусни и цветни празници ❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале! 😂😂😂 Ох, разплака ме от смях. Не се притеснявай изобщо. В последно време и аз много се разсейвам. Например три пъти ми се случва да правя хляб и да забравя да сложа сол. Нали се слага накрая и все я пропускам. И се чудя защо втасва толкова бързо...в един момент се сещам защо...ама малко късно. Единия път даже, след като опитах хляба се светнах. А най-смешното е, че и трите пъти, когато съм забравяла, правя хляб, защото родителите ми ще идват на гости. А баща ми яде страшно солено...явно подсъзнателно мисля за него, да му редуцирам количествата сол. 😂😂😂
Това руло ми е любимо, като плънка и вкус. Онзи ден правих един чуден пухчо с прясно мляко. Може да видиш рецептата и клипчета в инстраграм. Скоро може да я кача и блога, защото е с втасване в хладилника и се работи със студено тесто.
Поздрави и слънчева неделя ти желая!❤️😘