Салата от гриловани тиквички със сирене е свежа лятна класика. Чудесно съчетание на сладките тиквички с пикантния вкус на сиренето и ароматната марината. 

Комбинацията от гриловани тиквички със сирене е една от любимите ми. Вече съм ви показвала какви вкусни хапки се получават от гриловани тиквички със сирене и домат. 


Ако обичате гриловани тиквички и леките летни ястия, опитайте тази салата. Може да ѝ добавите малко пикантен зехтин с люта чушка, при сервиране. 

Може да я сервирате и във вид на брускети с чаша бяло вино.

Продукти: 
(за 4 порции)
 
3 средни тиквички (около 500-600г)
200г сирене фета или овче саламурено сирене
2 скилидки чесън 
2 стръка прясна мента
6 с.л.зехтин
1 с.л. балсамов оцет 
1 ч.л. течен мед
1с.л. лимонов сок (прясно изцеден)
сол 
черен пипер
щипка сушен риган
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете тиквичките. Нарежете ги на тънки ленти по дължина, като ползвате мандолина или подходящо ренде. Може да пробвате и с дълъг, остър нож, но трудно ще успеете да ги нарежете на равни и тънки ленти с дебелина около 3-4мм. 
 
Изпечете тиквичките на грил тиган за по 1-2 минути от двете страни, без да ги солите предварително, защото ще пуснат вода. 

В купичка смесете лимоновия сок, щипка сол, ситно нарязания чесън, сушения риган и половината зехтин. Разбъркайте добре и омажете с ръка или с четка хубаво лентите тиквички, за да се мариноват. Оставете ги за 30-60 минути. 

В същата купичка добавете останалия зехтин, малко черен пипер, меда и балсамовия оцет. Разбъркайте добре. 

Сложете лентите с печени тиквички в купа за сервиране. Натрошете отгоре сиренето и поръсете с листа прясна мента. Объркайте всичко, полейте с балсамовия дресинг и сервирайте. 

Може да поднесете с препечени филии хляб.
 
 

По идея от: Cuisine Actuelle 07.2022

0 Comments