Тази година ви показах вече два страхотни нови козунака. Единият е шоколадов. Много нетрадиционен, но толкова шоколадово вкусен. Ако му се чудите, не се бавете много, ще съжалявате. Разкошен е! 
Другият беше с много лесно за работа тесто и прекрасна плънка от шамфъстък. И за него гласувам с две ръце. 

Днешният козунак е базиран на рецептата за традиционен козунак с прясно мляко. Леко промених това, онова, но нищо съществено. Донякъде се придържах към основната рецепта, донякъде добавих нещо от себе си. 

 

Като цяло идеята ми беше да ви покажа, колко лесно се оформя козунак директно от хладилника. В случай, че не знаете или не сте пробвали. 😁 Тестото е студено и гъвкаво, леко жилаво, но и затова си има тънкости, как да го "опитомите". Не съм открила топлата вода, взаимствах техниката от тестото за кроасани. 


Друго удобство е, че вечер си замесвате тестото еднофазово, без много да му баете, оставяте го леко да втаса и го прибирате в хладилника. На следващия ден, когато ви остане време го вадите, директно го оформяте, втасва и печете. 

Освен всичко друго, козунакът се запазва мекичък до 3-тия ден. Разбира се, ако сте съхранили правилно. За това най-долу в рецептата. 
Ако решите, че няма да може да го изядете, го прибирате във фризера. След това ще имате готова закуска, когато решите, че ви се яде. 


Плънката може да е изцяло по ваш избор и желание - локум, стафиди, сладко, конфитюр, орехи, нутела, шоколад и прочие. 
Аз заложих на трицветна шоколадова плънка. Едната част е от розов (руби) шоколад, другата е с черен шоколад и третата е с карамелов шоколад. Другата любима плънка за козунак ми е конфитюр и смлени орехи. Затова съм добавила как се приготвя такава плънка, ако някой реши да избере такава.

Най-важното обаче е, че това е неустоимият и вкусен козунак на конци. Опитайте. 


Продукти:
(за 2 козунака х 500г всеки)

За тестото:
540г бяло брашно тип 500
5г суха мая (15г прясна мая)
120г прясно мляко
3 яйца М (от тях отделете 2 с.л. за намазване на козунаците)
120г кристална захар
40г слънчогледово олио (или царевично, от гроздови семена, друго по ваш избор)
50г краве масло (или свинска мас)
1 ч.л. ванилов екстракт
Настъргана кора на 1 лимон
 
За тройно шоколадова плънка:
100г тъмни шоколадови капки 55-75%
100г карамелови шоколадови капки
100г руби шоколадови капки (розови)

За плънка с конфитюр и орехи:
80-100г конфитюр или мармалад по избор 
3 с.л. галета
50г смлени орехи

Начин на приготвяне: 

Сипете брашното в купата на миксера или машината за хляб, добавете захарта, маята и разбъркайте. 

В отделен съд счупете яйцата, леко ги разбийте с вилица и отделете в малка купичка 2 с.л. от яйцето, за намазване. 

Добавете олиото, прясното мляко и ароматите. Леко разбъркайте, само колкото да се смесят. Добавете течностите към сухите съставки и омесете за поне 10 минути. 

След това добавете на два пъти мекото краве масло (извадете го предварително, не го разтопявайте!). 

Продължете да месите, докато тестото поеме цялото масло и се получи гладко, лъскаво и еластично тесто. 

Ако усетите, че леко ви лепне, не добавяйте повече брашно, а си намаслете ръцете с малко олио и прехвърлете тестото на работния плот. 


Направете няколко премятания на тестото, оформете го на топка и го сложете в чиста и леко намаслена купа или кутия. Покрийте с капак и оставете за 40-60 минути да втаса, докато почти удвои обема си. 
📌Ако в стаята е студено, може да му е нужно малко по-дълго време, ако пък е много топло (над 26С) ще втаса по-бързо. Не го дръжте на много топло, целта не е да втаса много бързо, все пак. 


След това приберете тестото в хладилника за 12-18 часа. 

Пригответе си две форми 16-18х7см. Ако нямате подходящ размер, може да го оформите в по-голяма и дълга форма, а плитката, която не се събере да изпечете отделно в свободностояща тава. 

На следващия ден извадете купата с тестото от хладилника. Прехвърлете го на плота, директно от хладилника. 

📌Тестото ще се е надигнало още малко в хладилника, но не много. Важното е тестото да е удвоило обема си от момента на слагане в кутията, до изваждането му.


Разделете го на 18 равни части.(За стандартно оформяне, вижте пинчетата по-долу) Оформете на топки и ги покрийте с кърпа за 10 минути. 

📌Може да направите един голям козунак, вместо два малки. Тогава ще разделите тестото на 9 равни части. 

📌 Ако оформите стандартна плитка по дължина на формата, не наопаки, като при мен, тогава ще разделите тестото на 6 равни части. Т.е по три на форма.  

Всяка топка разточете на тънка и дълга 15см лента. При стандартното оформяне, лентата ще е по-дълга, защото тестото ще е повече.

Разпределете шоколадовите капки по малко във всяка лента. 


Завийте на руло по дължина на лентата. Отделете го настрани, докато направите и другите рула. 

 📌Така тестото ще има време да си почине и да се отпусне леко глутена, което ще рече, че няма да е много жилаво, след като го разточите на фитил след това. 

📌А как да разпознаете дали тестото е жилаво? Когато го разточите ще видите как тестото се връща в обратна посока, оказва ви съпротива. 😁 Това е така, защото тестото има здрави глутенови връзки. Като го оставите за 10-тина минути да си почине, глутенът се отпуска и се работи по-лесно с него. 


Разточете леко всеки фитил с ръце.


Съединете ги по 3,


и ги оплетете на плитка. 


Издърпайте леко с ръка двата края на плитката и ги завийте навътре и защипете краищата им. 


Завъртете ги със защипаните краища надолу. 

Наредете по три плитки във всяка тава, като ги завъртите на късата страна. 

Покрийте тавите с фолио за свежо съхранение и ги сложете в студена фурна или на стайна температура 25-30С, да втасат за 1 - 1 1/2 часа. 

Намажете ги с отделеното яйце, към което добавите 1 с.л. прясно мляко и ги поръсете със захар, захарна гранела или бланширани бадеми.

 

Загрейте фурната на 170С, без вентилатор и ги изпечете за 35-40 минути, до златисто и готовност. Решетката на фурната трябва да е на 2-ро ниво (отдолу нагоре).


Охладете козунаците върху решетка, за поне час, до пълното им изстиване, преди да ги консумирате или опаковате за съхранение. 

Е, ако като мен сте привърженик на топлите хрупкави корички, ще ви разбера, че сте го започнали, преди да изстинал напълно. 😁😍

Съхранение. След като изстине напълно приберете козунакът в чист найлонов плик, от тези, за фризер, защото са малко по-дебели. Така ще може да го запазите мек до 3 дни, ако остане толкова дълго време. 

Друг вариант е, след пълното му изстиване да го приберете целия или част от него, отново в найлонов плик, да го затворите добре и да го приберете във фризера. По същия начин може да съхранявате всякаки козуначени кифли. Много е удобно и практично. След това само го слагате в хладилника за няколко часа да се отпусне и стопли. По желание, може да го загреете леко на фурната за няколко минути и ще имате топъл козунак за закуска. 


2 Comments

Federica Simoni said…
Mamma mia che meraviglia 😍😍😍😍😍deve essere buonissimo!!! Mi salvo la ricetta, grazie❤️
Maria said…
Grazie mille, Federica! Un abbraccio. ❤️❤️❤️