Лешниковата торта е класически сладкиш от Пиемонт, на която да се насладите по Коледа и се приготвя изключително с лешници отгледани в земите на Ланге (провинция в област Пиемонт).

Ако на Коледа в Милано се яде Панетоне, в Пиемонт лешниковата торта е задължителна на масата. Десертът е обявен от кметството на град Кунео за традиционен местен десерт и рецептата му се пази от Братството на лешниците в Лангa.

Една от най-лесните торти, която съм правила. Само три продукта, без брашно и без глутен. Ароматна, с наситен ядков вкус и текстура, като вкусен кекс, но без брашно. Чудесна за закуска или с кафето.



Историята на пиемонтската лешникова торта, както повечето други ястия е известна със селския си произход, въпреки че днес се сервира и в най-добрите гурме ресторанти в Италия. 

Почти всяка община в Пиемонт има своя собствена конкретна рецепта, като се има предвид, че лешниците са широко разпространени в региона от 1800 г., когато болест по лозата заразява растенията и е трябвало да се намерят алтернативи за търговия. 

В спомените на възрастните това е типичният сладкиш, приготвян от бабите им, въпреки че днес се произвежда от много известни сладкари.

И един любопитен факт. Пиемонт и лешниците от Ланге са родината на известните в цял свят шоколадов крем Нутела и лешников крем Джандуя. 

Продукти: 
(за форма с диаметър 20-22см)  

4 яйца Л
200г ситно смлени печени лешници
180г кристална захар (аз сложих 150г)
щипка сол
 


Начин на приготвяне: 
 
💡Ако ползвате цели белени лешници ги нарежете на едро и ги запечете на сух тиган. Ако ползвате брашно от смлени лешници, може да пропуснете стъпката. Важното е обаче, брашното или смлените лешници да не миришат на огранено, защото това ще се пренесе и във вкуса на сладкиша. 
Може също да комбинирате финно смлени ядки във вид на брашно с нарязани на по-едро парчета, ако искате да се усещат ядките.
 
💡Вместо лешници, може да приготвите сладкиша със смлени орехи (орехово брашно) или смлени бадеми. Естествено леко ще се промени вкуса и няма да е вече торта Пиемонтезе, но пак ще е много вкусна. 😋 


Намажете формата за печене с масло и облечете дъното, и стените ѝ с хартия за печене. Намажете хартията с масло. 

Загрейте фурната на 180С. 

Разделете белтъците от жълтъците. 
 


Изсипете белтъците в чиста купа (или в купата на миксера) и започнете да ги разбивате. Като започне да побелява сместа постепенно добавете половината захар. Разбийте, докато се получи плътна и пухкава снежна маса. 

В друга купа сипете жълтъците. Започнете да ги разбивате, като постепенно увеличавате скоростта на разбиване. Добавете останалата захар и продължавайте да разбивате, докато се утрои сместа и леко побелее. 

Внимателно на порции добавете лешниковото брашно и солта, като разбърквате със силиконова бъркалка. 
 
След като прибавите цялото количество брашно и ядки, започнете да добавяте по малко от разбитите белтъци към сместа. Разбърквайте със силиконова бъркалка, отдолу нагоре, като се стремите да не изкарвате много въздуха от белтъците. 
 

 
Ако имате плоска бъркалка със силиконов накрайник към миксера, може да ползвате нея за разбърквате. 
 
Изсипете сместа във формата за печене и я сложете във фурната. 
 

 
Печете 30 минути, на 180С. След това спрете фурната и оставете сладкиша в горещата фурна за още 5 минути. 
Отворете вратата на фурната на половина и оставете сладкиша за още 5 минути във фурната. 
 
След това може да го извадите от фурната, да го извадите внимателно от формата (ако е с откопчаващи се страни е лесно) и го прехвърлете върху решетка, до пълното му изстиване.
 
💡Ако нямате форма с откопчаващ се ринг, задължително облечете тавата с хартия за печене, или поне дъното ѝ, за да може да я извадите лесно, тъй като тортата е мека и пухкава. 
 
Поръсете с пудра захар, по желание. На мен ми хареса така натурална.
 

 
Източник: https://blog.giallozafferano.it/paola67/torta-piemontese-alle-nocciole/

0 Comments