Рибеното бродето или просто бродето е символ на морската кухня на Адриатика, по-специално на областите Венето, Романя, Марке, Абруцо и Термолезе. Ястието присъства също в хърватската кухня с името бродет, и в гръцката, на остров Корфу, с името бурдето. 

Бродето е много вкусна рибена супа, която се е родила като бедняшко или остатъчно ястие от адриатическите рибари, които са използвали рибата, която не са успели да продадат през деня, защото е била дребна или просто никой не я купил.  

За авторството на рецептата се състезават два региона: Романя и Марке. И разбира се както винаги, всяко адриатическо градче има свой собствен вариант, който не променя съществено основната рецепта. 


Основната характеристика на бродето е използването на много риба. Според някои източници, най-малко девет вида, като сепия, кефал, морски език, морски костур, треска, морски дарове, барбуна, калмари, скат, морска лястовица, мерлуза, лаврак, миди и раци. Тези видове риби варират и според сезона, в който се приготвя бродето.

Приготвянето на бродето е много просто и бързо. По-бавната част е почистването на рибата и даровете. 

И преди да ви дам рецептата, малко размисли. Вкъщи отдавна искат да им направя бродето. Най-сетне купих няколко вида риба, малко миди, скариди и я метнах да се готви. 
Мога да кажа, че е много, много вкусна и се приготвя за 20 минути. Нищо работа, като изключим почистването на барбуна от люспите. 
 
Обаче се пригответе, че тази супа се яде с ръце. Ако има някой дето не обича да се цапа, хич да не я почва. Да, може да я приготвите и само с филета и риба без кости, но пък ще загубите част от вкуса и. 
Затова ви предупреждавам, да няма изнанади после. От друга страна, ако не я опитате, няма да знаете каква вкусотия сте изпуснали. 😋

Продукти: 
 
1.5 кг микс от различни видове риба и морски дарове (аз сложих барбуна, сафрид, филе от мерлуза, скариди, миди)
400г консерва нарязани или пасирани домати (аз добавих и шепа пресни чери домати)
100мл бяло вино
1/2 глава лук
4 скилидки чесън
зехтин
сол, черен пипер 
1/2 връзка магданоз 

няколко филии селски хляб
 


Начин на приготвяне: 
 
За тази рецепта може да използвате всякаква риба и морски дарове. Колкото повече сложите, толкова по-вкусна ще се получи.  Реално ви трябват по една риба от вид и по една шепа от морските дарове, но разбира се може да ползвате само един вид риба, по желание.

Почистете рибите, махнете им вътрешностите и люспите, ако имат такива. Ако сте взели по-едра риба като скумрия, мерлуза, хек, лаврак и други я филетирайте и срежете всяко филе на две части. Вместо да я филетирате по-едрата риба може да я нарежете на котлети и така да я добавите към супата. 

Почистете морските дарове и ги измийте добре. 
 
Махнете обвивката на скаридите и черната вена, която е по средата на гръбанака. Главите ги оставете, за да обогатите вкуса на супата. Може да ги сложите и директно цели без да сте ги чистили. 
Калмарите ги обелете, почистете им вътрешностите и махнете "пластмасовата" кост  и нарежете на ленти.  
Мидите почистете от залепнали по тях черупки и дръпнете сивата част, която стърчи от мидата и прилича на дебел канап.

Вземете голям и дълбок тиган или казерола. Сипете на дъното му няколко лъжици зехтин. Загрейте леко и добавете ситно нарязания лук и чесън. Прибавете 2/3 от ситно нарязания магданоз. 
 
Изсипете рибата и морските дарове, без мидите в тигана и разбъркайте. Залейте с бялото вино, изчакайте да заври на силен огън и намалете котлона. Изсипете доматения концентрат и разбъркайте. 
 
Покрийте с капак и оставете супата да къкри за 10-15 минути. 
 
Накрая прибавете мидите, похлюпете и задушавайте за 4-5 минути, докато се отворят.
 

 
Разсипете в чинии и гарнирайте с препечен селски хляб и пресен магданоз. 
 

Източник: списание Facile con gusto - 07.2021

0 Comments