Полентата чудесно върви в компанията на сочни сосове, защото приготвянето и е бързо, а различните сосове я допълват, обогатяват и са чудесна комфортна храна в студените дни.

Днешния ми вариант е с гриловани парчета полента, която е достатъчно изискана да сервирате както на семейна вечеря, така и на гости.

Ако искате може да направите гъбеното рагу без кайма или пък да добавите горски гъби, които ще предадат чудесен аромат на ястието. А по желание може да обогатите соса с лъжица заквасена сметана. 

Не забравяйте да поднесете с чаша червено вино или тъмна ароматна бира. 

Продукти:
(за 4 порции)

За полентата:
100г инстантна полента
400г вода

За гъбеното рагу:
300г мляно месо (смес телешко и свинско)
300г гъби печурки
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
50мл бяло вино
400мл консерва сгъстени домати
сол, пипер
зехтин



Начин на приготвяне:

В малка тенждера сипете водата, оставете да заври и на тънка струя изсипете полентата, като бъркате непрекъсното за да не се образуват бучки. Имайте предвид, че много бързо се сгъстява и наистина трябва интензивно бъркане. Това е класическия метод за варене на полента или качамак.

📌 Аз си имам по-лесен метод. Слагам в тенждера водата, сипвам и полентата, разбърквам и включвам котлона. Намалявам леко котлона да не е на най-силното и започвам да бъркам интензивно докато течността заври и полентата се сгъсти.
Когато започнат да излизат балончета и заври, намалявам още котлона, бъркам 1 минута и спирам котлона. Така пак се бърка постоянно, но няма как да се получат бучки, а сместа става хомогенна и гладка. 


Изсипете горещата полента в правоъгълна форма за кекс постлана с намаслен лист хартия за печене. Изравнете. Покрийте с домакинско фолио или друг лист хартия за печене и оставете да се охлади добре.

След това приберете в хладилника за няколко часа да стегне добре.

📌 Полентата може да се приготви и от предния ден. В този вид може да престои до няколко дни в хладилника. 


През това време пригответе рагуто. Почистете гъбите като ги обелите или измиете. Нарежете ги на тънки ленти. Сложете ги в тенждера с малко зехтин и краве масло и ги запържете на среден огън за 3-4 минути.Извадете ги и ги отделете настрани.

Лука, моркова и целината нарежете на ситно. Сложете ги в тенждерата и ги задушете добре на бавен огън с капак. След това прибавете каймата и я запържете добре, като бъркате постоянно.
Прибавете виното и оставете да се поизпари, върнете гъбите, разбъркайте, след което добавете сгъстените домати и малко сушени подправки като риган, мащерка или босилек. Разбъркайте. 

Като заври сложете капака, намалете огъня на съвсем слабо и оставете да къкри за около 40-60 минути. За това време сосът трябва да се е редуцирал. Овкусете на сол и пипер.

Около час преди да я сервирате, извадете поленатата, махнете хартията и я нарежете на филийки с дебелина около 8-10 мм.

Загрейте грил тиган и запечете от двете страни полентата. Може леко да намажете парчетата със мазнина преди изпичане.

Сервирайте парчетата грилована полента с гъбеното рагу. 

5 Comments

Paolina said…
Un piatto ricco di sapori squisiti! Buonissimo!
Federica Simoni said…
Un piatto squisito!!!😋
Maria said…
Vi ringrazio ragazze! 💖💖💖 Baci!
Elena Dimitrova said…
Здравейте,
Каква точно марка полента използвате ? Не всеки вид полента се сгъстява.Пробвах различни видове.Прекрасно ястие с гъби се е получило.
Поздрави !
Maria said…
Здравейте Елена,
Обикновено ползвам инстантна полента. В момента имам на Divella от Метро, иначе купувах една на Agnesi от магазин Чао (Виа Тракия). И с двете става. Харесвам инстантните защото се сваряват много бързо, буквално за няколко минути.
Иначе може да ползвате и обикновена полента, но тя се вари и бърка 40 минути.
Като се свари полентата става на гъста каша. Сипвате я тава, която сте намазнили или покрили с хартия за печене, изравнявате и я охлаждате. След като престои в хладилник стяга и вече може да се реже.
Може да не се получи, ако не сте спазили пропорциите полента-вода. Ако ви се получава рядка, добавете още малко полента към сместа и я досгъстете. След това процедирайте както съм написала по-горе или в рецептата.
Ще се радвам да споделите, дали ви се е получила.
Хубава вечер!