Тази фокача се роди в един горещ летен ден. С моят мъж решихме, че ни се яде нещо тестяно с плънка. По-точно пица, но ако може без да пускаме фурната и да чакаме тестото да втасва. 😀Тогава се сетих за любимото ми напоследък тесто за пиадина с кисело мляко

Разгледах различни рецепти в интернет, защото съм виждала подобни фокачи, но след направеното проучване реших да заложа на моето тесто, в което съм сигурна и знам какъв резултат да очаквам.
По време на готвенето установих и друго, печенето без капак на слаб огън направи фокачата сочна отвътре и хрупкава отвън. 


За плънката не се замислих много, прегледах хладилника за наличности, имах и няколко гриловани тиквички от предния ден така набързо сглобих фокачата в главата си и запретнах ръкави.

Фокачата на тиган е много бърза и лесна за приготвяне. Отнема само 5 минути, за да омесите всички съставки, да разточите тестото, да напълнете с плънка и веднага в тигана да се готви!
Моята плънка е от варена шунка, гриловани зеленчуци и сирене скаморца, но вие може да промените пълнежа според вашия вкус, предпочитания и това, което имате налично в хладилника. 


Да знаете, че е много, много вкусна както топла, така и студена на следващия ден, ако остане нещо от нея, разбира се. Идеална е като супер бърз обяд или вечеря, ако имате неочаквани гости или лека закуска!

📌 Може да си приготвите и сладък вариант с пълнеж от нутела или любимо домашно сладко. 

Продукти:
(за тиган с диаметър 24-26см)

За тестото:
180г бяло брашно тип 500 (или смес от 100г бяло брашно и 80г пълнозърнесто)
130г кисело мляко
20г зехтин
една малка щипка сода бикарбонат
2-3г сол

За плънката:
100г варена шунка на резени
100г бяла скаморца или кашкавал на резени
1-2 зеленчука по избор(тиквичка, чушка, патладжан)
риган
зехтин


Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на ленти, полейте ги с малко зехтин и риган. Гриловайте ги на скара или грил тиган от двете страни. Отделете ги настрана.

В дълбока купа сложете брашното и направете кладенче. Сложете щипка сода в киселото млякото и изчакайте да шупне. Изсипете в купата при брашното. Добавете и зехтина и омесете меко и нелепнещо тесто. Оформете на топка, покрийте го с кърпа и оставете за 5-10 минути да си почине.

Разделете тестото на две равни части и оформете топка от всяка част. Разточете ги на тънко върху набрашнена повърност за да не ви залепва тестото. Диаметъра на всяка питка трябва да е равен на този на тигана. 


Напръскайте леко дъното на тигана със зехтин или друга мазнина. Сложете едната питка. Наредете плънката, като сложите най-отдолу резените шунка, върху тях грилованите зеленчуци и отгоре резените кашкавал. 


Покрийте с другата питка и леко притиснете краищата. Завийте ги леко нагоре да се образува борд.

Гответе на слаб огън около 5-6 минути без да покривате с капак. Може да надигнете леко с една лопатка да видите дали е добре препечена фокачата от долната страна.

Вземете голяма и плитка чиния и с помощта на лопатка приплъзнете фокачата от тигана в чинията. Напръскайте леко с мазнина отгоре.


След това сложете тигана върху чинията и като придържате чинията завъртете така, че неизпечената част да падне в тигана.
Гответе на слаб огън още 4-5 минути.

След това с помощта на лопатка приплъзнете в чиния готовата фокача или върху решетка за охлаждане.

Сервирайте като разрежете на парчета като пица. 

5 Comments

Federica Simoni said…
Che meraviglia questa focaccia!!😋😋😋baci
Галя said…
Здравей Мария! Отдавна не съм ти писала. Знаеш, че обичам блога ти и не пропускам публикация, но горещото време ме отдалечи малко от кухнята и най-вече от фурната. Аз обичам да ходя на сауна, но не и в кухнята.
Температурите обаче вече са приемливи и ще се връщам към нормалното темпо на готвене(ако ремонта на новото жилище, не ми отнеме всичкото време) Планирала съм пастата със сушени домати, торта Рай ме изкушава, шоколадовия сладолед също, пълнените патладжани, галета със сливи.., но първо се спирам на тази фокача.Изглежда изкушаващо лесно и вкусно❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Галя! Липсваше ми ❤️. За времето те разбирам чудесно. Затова продължвам да предлагам нови и интересни лесни рецепти без готвене или с минимално такова.
Пожелавам ти бързо да направите ремонта, знам какво е...ние мислехме, че ще свършим за месец-два, а ни отне повече от половин година, но пък сега се наслаждаваме на направеното от нас. :)
Ще се радвам да те чувам когато ти остане време и да споделиш дали фокачата ти е харесала.
Хубав ден ти желая! 😍😍😍
Галя said…
Здравей Мария! Направих я! Много ми хареса! Смесих бяло и пълнозърнесто брашно, а в плънката вместо гриловани зеленчуци сложих сушени домати, мариновани. Сбърках малко с размера на тигана(около 20 см) и се получи по-дебело тестото, в сравнение с твоето от снимките, но и така е вкусно. Идеален вариант за лесна и вкусна закуска, обяд, вечеря.
Благодаря за рецептата!
А за ремонта...и при нас ще е така, но съм се заредила с търпение.
До скоро!❤️❤️❤️
Maria said…
Да, наистина е мултифункционална рецепта за бързо похапване. За дни като днешния, в който на мен пък ми беше ужасно горещо и не ми се готвеше нищо. :) Идеята със сушените домати ми хареса.
До скоро Гале!❤️❤️❤️