Има много рецепти за рибена чорба. Опитвала съм различни, някои са ми харесвали, други не. Тази е на моя баща. Споделям я донякъде и за да я запазя, защото е лесна и много вкусна. 

Както всяка рецепта си има специфична подправка, така е и с рибената супа. Ако на боба му върви джоджен, на рибата и ходи дивисил. Тази подправка придава свеж аромат и подчертава рибния вкус. 

Най-хубавата рибена чорба става от главите на рибата. Затова вкъщи имаме навик като готвим риба да отделяме главите, замразявам ги и като се съберат няколко ги сварявам и приготвям вкусна рибена чорба.

Ето и моята рецепта. Семпла, засищаща и много вкусна!

Продукти (за 6 порции):
6-8 глави от риба (скумрия, сьомга, ципура, лаврак каквато имате под ръка)
3 литра вода
1 голям морков
1 голяма глава лук
3 големи картофа
1-2 с.л. дивисил
1ч.л. суха целина
1ч.л. суха мащерка
олио или зехтин
сол
черен пипер

лимонов сок за овкусяване


 Начин на приготвяне:

Сложете рибените глави в тенджера с 3 литра вода и 1 ч.л. сол. Сварете ги добре за около 40-50 минути. По желание може да сложите 1 малка глава лук, морков и целина да се варят заедно с рибата за да стане по-вкусен бульона. 

Извадете сварените глави, охладете ги и изчистете месото. Внимавайте да не сложите кости при изчистеното месо. Не, че няма да остане все някоя кост, но поне да са малко.
Прецедете добре бульона, в който се е варила рибата.
Обелете и нарежете на ситно лука, моркова и картофите.

Върнете прецедения бульон на котлона. Като заври добавете малко мазнина и нарязаните лук, морков и картофите на малки кубчета. Прибавете почистената риба и сухите подправки. Варете 30-тина минути, овкусете на сол и пипер и свалете от огъня.

Сервирайте с малко прясно изцеден лимонов сок.


0 Comments