Много вкусна яхния. Може би защото много обичам шкембе, а може би защото наистина е много вкусно и питателно приготвено по този начин. Комбинацията от варено шкембе с домати и пекорино е просто съвършена. 

Тази рецепта е много популярна в цяла Италия. Всяка област има своя версия, като разликите са незначителни. Например в Емилия Романя и казват "шкембе пармиджана", защото вместо пекорино романо слагат пармиджано. В Тоскана я правят и с пармиджано и с грана падано, но и казват "по тоскански".


Преди да напиша рецептата изпробвах няколко варианта с различни сирена и мисля, че пекориното е сродната душа на шкембето в тази рецепта. 

Основата на рецептата е една и съща, шкембето се сварява, а след това се задушава с зеленчуци, домати и вино. Накрая се наръсва обилно с настъргано сирене. 

В някои рецепти добавят панчета (бекон). Дали ще я добавите или не оставям изборът на вас.



Продукти:
(За 4 порции)

1 кг свинско или телешко шкембе
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
2 скилидки чесън
100г бяло вино
зехтин
1 консерва домати (400-500г)
сол
1/2 връзка магданоз
80г пекорино романо

Начин на приготвяне:

Почистете добре шкембето.  

📌 Ако купя прясно свинско шкембе го измивам добре от слуза с много сол. Ако има някаква силна миризма го накисвам в чиния с оцет за 15-30 минути. След това го изплаквам добре. Ако купя телешко шкембе, което е почистено предварително, само го измивам добре и го слагам да се вари. Виждала съм да продават и готово сварено, но не съм привърженик на такива. Така, че не мога да дам мнение дали става или не.  

Сварявате шкембето до готовност. Ако варите в тенджера под налягане свинското се сварява се около час, а телешкото за около час и половина. Ако нямате тенджера под налягане ви препоръчвам да нарежете шкембето на по-малки парчета или резени за да се свари за същото време.

След като шкембето се е сварило, го нарежете на лентички широки 1см и дълги 3-4см. Лукът, моркова и целината нарежете на малки кубченца. 

В дълбока казерола сипете зехтин и запържете леко нарязаните скилидки чесън. Добавете нарязаните зеленчуци и задушете на слаб огън. 

Прибавете нарязаното шкембе. Разбъркайте. Сипете виното и оставете да поизври. Прибавете доматите, разбъркайте и гответе на бавен огън 20-30 минути.

След като махнете от котлона изсипете настърганото пекорино романо и ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Сервирайте топло.

2 Comments

Алби said…
Ох, как обичам шкембе. Правила съм по сицилиански, но и римския вариант звучи страхотно. И ще го мисл, докато не го приготвя...нищо че е лято :)
Maria said…
И аз 😂😋. По сицилиански не съм правила, ще го проуча или ако имаш рецепта може да ми я споделиш. 🤗 От регионалните рецепти с доматен сос и някакво сирене, по римски е най-добрата комбинация за мен. Между другото в Метро в момента има някакво италианско варено телешко шкембе.

Иначе за лятото студено е чудесно ястието.
Хубава седмица Алби! ❤️❤️❤️