Малки сладки бужута във вид на кексче с горски плодове и руби шоколад. Плодовете придават свеж вкус на кексчетата, а сърцето от руби шоколада, подсилва вкуса и аромата на червените плодове.  


Kиселото мляко придава на тестото ненадмината мекота, нарязаните горски плодове, които се вписват много добре в леко киселия вкус на киселото мляко, помагат да стане влажно и още по-вкусно. Използвах замразен микс от горски плодове - малини, ягоди и боровинки, касис. 



Вместо обикновено кисело мляко, може да използвате подсладено мляко с ванилия или плодово с ванилия. Те ще обогатят допълнително вкуса на кексчетата.

Всичко, от което се нуждаете, е голяма купа, миксер и малко повече от половин час... Накрая ще имате перфектни кексчета, които да сервирате следобед у дома с кафето или да почерпите приятели. 

Продукти: 
(за 10-12 броя) 
 
2 яйца Л
100г кристална захар
130г ванилов йогурт (или плодов с ванилия)
50г олио
150г бяло брашно
40г нишесте (картофено или царевично) 
5г бакпулвер (1/2 пакетче)
1/2 ч.л. ванилов екстракт
80г замразени или пресни микс от горски плодове (малини, боровинки, ягоди или само един от трите плода)
1/2 с.л. брашно за овалване на плодовете
 
За украса:
60г руби шоколад Callebaut
1 с.л. кокосово масло или краве масло 
шепа сушени малини или ягоди 


Начин на приготвяне: 
 
Извадете яйцата и млякото 1 час преди да започнете да приготвяте кексчетата. 

Намажете гнездата на формите с малко олио или зехтин. Може да ползвате силиконови или метални форми за саварини, гугелхупф или мъфини. Ако ползвате метална форма за мъфини, може да ползвате хартиени капсули. 

Загрейте фурната на 180С. 
 
Счупете яйцата в купа. Добавете захарта и разбийте за няколко минути, на най-висока скорост, докато сместа утрои обема си. 
 
Добавете олиото и продължете да разбивате за минута, на ниска степен. Прибавете млякото и ванилията. Разбийте леко. 
 


В купа пресейте брашното, нишестето и бакпулвера. Добавете ги на части към яйчената смес, като бъркате с миксера на най-ниска скорост, за съвсем кратко. Само колкото да се смесят добре. 
 


Извадете замразените плодове и ги поръсете с лъжица брашно. 
 
 
 
Объркайте енергично, да се овалят добре и си изсипете при кексовата смес. 
📌Ако ползвате пресни плодове, ги измийте добре и подсушете, преди да им добавите брашното. 

 
Прехвърлете сместа в еднократен пош, отрежете отвор около 1.2 см, за да може да излизат спокойно и плодовете през дупката. и внимателно напълнете формичките малко над половината и не повече от 2/3 на формите. 
Ако нямате пош, може да напълните формите с обикновена лъжица или лъжица за сладолед. 
 


Изпечете ги за около 25-30 минути, до златисто. В зависимост от обема и вида на формата, може да са изпечени за по-кратко време. След около 20-тата минута ги следете и като се зачервят и излиза суха клечка ги вадете. 

Обърнете ги на решетка, да изстинат. 

Украса: 
Разтопете 50-60г руби шоколад на водна баня, добавете 1 с.л. кокосово масло (или краве масло) и напълнете отворите в средата. Ако сте ги пекли във форма за мъфини, леко ги полейте с шоколада или го сложете в малък пош и направете успоредни линии от шоколад отгоре. След като изстинат, може да ги поръсите с пудра захар, по желание и да ги украсите със сушени малини или ягоди. 

 
 

2 Comments

Federica Simoni said…
bellissime e golose!! Un abbraccio!
Maria said…
Grazie, cara Federica!