Свинско бон филе със сливи на тиган е чудесно и елегантно основно ястие, което се приготвя за 30-тина минути и може да бъде оценено високо от гостите ви или любимия човек. 

Свинското бон филе е много крехко месо и не се нуждае от дълго време за приготвяне. Напротив, трябват му няколко минути за да му се насладите и да се топи в устата ви. 

А ароматния сос от сушени сини сливи с червено вино обогатяват ястието и го пренасят на друго ниво. 

Може да го сервирате директно или с гарнитура от сварен басмати ориз и чаша Каберне Совиньон. 

Продукти:
(за 4 порции)
 
600-700г свинско бон филе (2 парчета)
200 мл червено вино
200 мл вода
2-3 листа дафинов лист
10-тина сушени сини сливи, без костилки
1 глава лук
сол
черен пипер
2-3 стръка мащерка
50г краве масло 
1 с.л. зехтин 

 
Начин на приготвяне: 
 
Нарежете месото на резени с дебелина 3-4 см. Смачкайте го с ръка и го увийте в готварски канап, на кръст. Стегнете го и го завържете от едната страна. Крайните парчета не ги увивайте. 
 

 
💡Идеята на увиването с канап е да държи месото стегнато и леко сплескано, докато го запържвате. После обаче е трудно да се махне канапа, особено, ако сервирате ястието на гости, така, че бих ви посъветвала да не го увивате. 

В малка касерола сипете 200мл червено вино и 200мл вода и ги загрейте до кипване. Свалете от огъня и добавете към виното сушените сливи и дафиновите листа. Покрийте с капак и оставете сливите да омекнат и да се овкусят за 30-40 минути. 
 


През това време обелете лука и го нарежете на не много ситно. 
 


В голяма и дълбок тиган сложете маслото и зехтина, загрейте ги и добавете парчетата месо. Запържете ги от двете страни на силен огън, да се запечатат за по минута. Прехвърлете ги в чиния. 
 
 
 
В същия тиган добавете лука, намалете огъня и го задушете за 2-4 минути, като бъркате периодично. 
 


Прибавете стръковете мащерка и омекналите сливи, запържете ги за минута, като бъркате и добавете виното, заедно с дафиновия лист. Намалете котлона и оставете соса да се редуцира на 50%, като леко се сгъсти. Горе долу му трябват 10-15 минути, максимум. 
 


Добавете парчетата месо към соса, като леко ги натиснете, така, че да се потопят поне наполовина в соса и покрийте с капак. Ако сосът е станал много гъст му добавете 50-100мл вода и леко разбъркайте.
Гответе 5 минути и обърнете месото. Махнете капака и оставете още 5 минути, да се сготви ястието и леко да се редуцира соса. 

Свалете от котлона и разпределете в чинии. Може да сервирате със сварен ориз басмати, като гарнитура или със зелена салата. 
 

 
Източник: Carni in umido - Il meglio di Sale & Pepe
 
 

0 Comments