Щолен е много богат и ароматен немски десерт, който обикновено се приготвя през коледния период, приготвен с брашно, масло, стафиди, захаросани плодове и нарязани бадеми и украсен с пудра захар. Щоленът е с компактна консистенция, богат състав и маслен вкус. По консистенция много прилича на генуезкото пандолче.

Произходът на щолен датира от Средновековието, от Дрезден, когато е бил приготвян с прости съставки като брашно, вода и сол. С течение на времето щоленът бил обогатен с продукти, като масло, стафиди и бадеми, които го правят по-сладък и богат. 


Приготвя се в чест на раждането на Исус, а типичната му форма представлява мантията на Мария. Днес щолен се е превърнал в традиционен немски десерт в цяла Германия, символ на Коледа и се приготвя и яде по време на коледния период, нарязан на филийки.

Тази година се сдобих със силиконови форми за щолен. А щом имам форми, значи трябва да направя щолен. 😁 Разгледах много рецепти, докато не попаднах рецепта с кварк в инстаграма на една страхотна германска кулинарка Кристина. 😍

Кварк е обезмаслено сгъстено мляко, нещо, като кремообразна извара. На мен много ми наподобява на скир. Не обичам обезмаслени млечни, но в тази рецепта се получава идеално, защото има достатъчно масло в рецептата, което компенсира липсата на такава в кварка. Ако не обичате кварк, сложете рикота, ще се получи чудесно. 

Приготвянето на този щолен е много лесно и бързо. Може да го изпечете две седмици преди Коледа, а в последния момент да го поръсите с пудра захар и сервирате.
У нас всички ароматни коледни десерти са на почит, но не и ако са прекалено сухи. Затова тази рецепта се хареса много, кварка прави щолена по-мек и вкусен, от традиционния.  


Продукти: 
(за метална форма 39см или за 8 броя мини форми)
 
100г стафиди
100г захаросани портокалови корички 
100г захаросани лимонови корички 
150г бланширани бадеми*
100г кристална захар (или кафява захар)
80г меко краве масло 
250г обезмаслен кварк (или рикота)**
1 яйце 
270г бяло брашно ***
1 пакетче бакпулвер (10г)
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. бадемова есенция 
1 с.л. подправка за щолен (микс от канела, лимонова кора, кардамон, кориандър, джинджифил, карамфил и индийско орехче), микс за коледни подправки
50-60мл ром/уиски или бадемов ликьор (за накисване на стафидите)
кората на 1 портокал
 
За овалването:
50г краве масло 
пудра захар
ванилова захар

* Може да вземете сурови бадеми, по-долу ще ви кажа, как да ги бланширате и обелите.
** Обезмаслен кварк продават в Лидл, в квадратни опаковки, води се обезмаслена извара.
*** Замених 70г от бялото брашно с бадемово брашно. 
 


Начин на приготвяне: 
 
Изсипете стафидите в чаша и ги залейте с ароматния алкохол. Оставете поне за час-два, да се накиснат добре. Най-добре за цяла нощ. А ако забравите, като мен, 😁ги сложете в МВ фурна за 30 секунди, да се затопли течността. Така ще са готови след около 30-40 минути.  
 
📌Ако нямате бланширани бадеми, не се притеснявайте, лесно ще си направите. За целта загрейте малка касерола с вода. След като водата кипне, изсипете суровите небелени бадеми и ги бланширайте за минута. Извадете ги решетъчна лъжица, върху памучна кърпа или домакинска хартия да се отцедят. Обелете ги, докато са по-топли и вече може да ги ползвате. 

Маслото разтопете леко и охладете, докато побелее и стане на помада. По желание, може да го оставите час-два на стайна температура и директно да го сложите в тестото.

Загрейте фурната на 170С.
 
В купа (или в купата на миксера) изсипете нарязаните на ситно портокалови и лимонови корички, нарязаните на едно бланширани бадеми, подправките, портокаловата кора и стафидите, заедно с ароматния алкохол. 


Разбъркайте всичко и добавете яйцето, кварка, мекото масло. Разбъркайте отново и накрая прибавете брашното и бакпулвера. 

Доомесете, докато се получи хомогенно тесто, съвсем леко лепкаво. 
 
Изсипете тестото във форма за щолен (39см дължина) или в 8-10 малки форми за щолен. Леко притиснете с ръка, да се прилепне добре. 

 
💡Ако ви остане тесто, го оформете на ръка, като леко го набрашните, за да не ви лепне и го изпечете директно.  
💡Ако нямате форма за щолен, може да приложите лесен трик за оформянето му. Разточете тестото с ръце, върху леко набрашнен плот във формата на елипса, без да го сплесвате. С една точилка леко го сплескайте, по дължина. Прихлупете сплесканата част върху несплесканата. 
Внимателно го прехвърлете върху хартия за печене. Дано ви стана ясно. :) 

💡 По желание може да оформите тестото на руло и да го нарежете на малки парчета. Така ще имате мини щоленчета. 

Печене:
Изпечете щолена/щолените за около 50 минути, ако ги печете директно в тава.
Ако го печете във форма/и/, след като минат 30 минути, извадете щолена/щолените от формата, обърнете ги и ги доопечете за още 20 минути. 
Ако сте оформите мини щоленчета, ги печете около 20-25 минути, до съвсем леко златисто. 

Финално оформление: 
Готовите продукти съхранявайте в кутия с капак, която се затваря добре или увити в алуминиево фолио. 
Няколко дни преди Коледа, разтопете кравето масло, намажете с четка цялата повърхност на щолена (щолените) с маслото и ги оваляйте обилно с пудра захар, която сте смесили с малко ванилова захар. 
 
Мини щоленчетата може директно да оваляте в захар, без да ги мажете с масло. 
 

 
 

2 Comments

speedy70 said…
Ottima variante con il quark, adoro questo dolce natalizio, complimenti!!!
Maria said…
Grazie. E veramente ottimo variante, molto morbido. Un abbraccio!