Бананова торта с шоколадов ганаш и орехи пекан е много ароматен, сладък и вкусен десерт. Комбинацита от банани, шоколад и орехи пекан е чудесна и много класическа. Три продукта, които са родени един за друг и се съчетават перфектно един с друг, независимо дали това ще е торта, сладкиш или мъфини. 

Ако са ви залежали няколко банана, които са почнали да покафеняват, запрятайте ръкави и почвайте този прекрасен и изпълнен с аромат десерт. Колкото са по-узрели бананите, които ползвате, толкова по-сладък и ароматен ще бъде десерта ви. 

Ще ви дам и една идея. Вместо като многопластова торта, може да го приготвите, като руло. Изпичате блата, охлаждате го и го намазвате с шоколадовия ганаш и натрошените ядки пекан. Завивате и го оставяте да стегне в хладилника. Накрая го украсявате с разбития ганаш и сервирате. 

Продукти:
(за 6-8 порции)
 
За шоколадовия ганаш:
200 г черен шоколадов кувертюр 70%.
240 г сметана за разбиване 30-35%

За разбития шоколадов ганаш:
180 г шоколадов ганаш
180 г студена сметана за разбиване 30-35%

За банановия блат:
3 много узрели банана
2 яйца М
75 г кристална захар (или кафява захар, за повече карамелен вкус)
100 г разтопено и охладено краве масло
200 г бяло брашно
8 г бакпулвер
1 щипка сол
 
Масло за намазване на тавата

За украса:
50 г орехи пекан
Малко бананов чипс
 


Начин на приготвяне: 

Започнете с приготвянето на шоколадовия ганаш. Сложете сметаната да заври в касерола или тенджера. Свалете я от огъня и я изсипете на три пъти върху натрошения шоколад(или шоколадови каплети), като разбърквате енергично със силиконова бъркалка, за да се емулгира сместа. 
 
 
 
Доразбийте с пасатор, за да се смесят добре съставките. Оставете настрана на стайна температура до сглобяването. Имайте предвид, че ще са нужни няколко часа, докато сместа се охлади и стегне.

Пригответе разбития шоколадов ганаш. Вземете 180 г от шоколадовия ганаш и добавете студената сметана. Разбийте ги с пасатор, за да се емулгират. Покрийте купата със стреч фолио и я сложете в хладилник за поне 4 часа.

За банановия блат, загрейте фурната на 180°C. 
Обелете бананите и ги намачкайте добре с вилица. В купа разбийте яйцата и захарта, докато сместа утрои обема си и стане светла. 
Добавете намачканите банани и разтопеното, охладено масло, след което разбъркайте добре. Добавете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте до гладкост. 
 
Изсипете сместа върху намаслена плитка тава с размери 35х25см (или мъничко по-голяма), след което го разстелете равномерно с помощта на шпатула. 
Изпечете за около 15-20 минути. 
 

 
Оставете да се охлади добре до стайна температура, след което го разрежете на три равни части с размери 24 × 11 см. Размерите са по-малки от размера на тавата, защото се изрязват крайчетата.

Сглобяване:
Разстелете половината шоколадов ганаш на тънък слой върху първата плочка от банановия блат. Поръсете с нарязани орехи пекан, след което поставете втората плочка за торта отгоре. 
 
Повторете операцията, за да монтирате втория слой. 
 

 
Покрийте с третата тортена плочка като леко притиснете. Приберете в хладилника за 30 минути, за да стегне ганаша. 
След като стегне, изрежете краищата, ако не сте го направили предварително, като подрежете краищата с остър нож. 
 

 
Изсипете разбития шоколадов ганаш в купата на миксера и го разбийте, докато се получи почти консистенцията на Шантили. 
Поставете го в еднократен пош, снабдена с 15 мм гладка дюза и го разпределете равномерно по цялата повърхност на тортата. 
 
Подредете хармонично малко бананов чипс и малко пекан.
 


3 Comments

Галя said…
Честита Нова Година Мими! Нека да е здрава и щастлива за теб и семейството ти! Да се множат радостите и успехите ти, да имаш достатъчно от всичко, което ти е нужно и винаги да е така уютно и вкусно в дома ти!
speedy70 said…
Bellissimo e tanto goloso il tuo dolce, grazie!!!
Maria said…
@Галя: Благодаря ти от сърце, Гале! Бъдете здрави, щастливи, успешни. Нека късметът бъде с вас през цялото време! ❤️😘

@Speedy70, grazie mille!