Две вкусни рецепти, които може да ползвате самостоятелно или заедно. Аз ви препоръчвам да ги съберете, както е направил Йотам Отоленги, като автор на рецептата. 

Може просто да направите пюре от маслен боб и да го съхранявате до седмица в хладилника, чудесно е за намазване на сандвичи. Между другото много прилича на хумус, като вкус и текстура. 
Може да приготвите само дукка (Dukkah), египетска подправка, която лесно да съхраните до месец в херметически затворен съд и да я ползвате за поръсване върху салати, ориз, питка и почти всичко друго. 
Но ако ги съчетаете двете се получава перфекното завършено ястие. Ароматните семена и хрупкавостта на дукката придават на пюрето много характер и лесно може да се превърне в любимо ястие. 
Свареното яйце отгоре се комбинира чудесно както с пюрето, така и с хрупкавата подправка. Но, ако сте привърженик на веганското хранене, може да го прескочите, но ако сте спортист, настържете две. Ще си набавите още протеин и вкус. 
 

 
За тези, които не познават Дукка (Dukkah) ще поясня, че това е египетска смес от ядки, семена и подправки. Леко солена, малко пикантна и хрупкава комбинация. Вкусът на дукка може да варира в зависимост от видовете ядки и подправки в сместа, но винаги има хрупкава текстура, което я прави по-различна от подправката заатар. Обичайно се използва за разядка - натопете малко хляб в зехтин и след това в дукка. Може да се поръси върху пресни зеленчуци, пържени яйца или макаронени ястия. В Египет се използва и вместо галета за панировка на различни меса и риба, като им придава хрупкавост и по-наситен вкус. Чудесна добавка върху зелена салата е, пробвано е. 

Когато приготвяте дукка, внимавайте да не изгорите семената – отстранете ги от котлона веднага щом започнат да пукат – и не ги обработвайте прекалено много в хаванчето, за да запазят текстурата си.
 

 
Продукти:
(за 4 порции) 

250 г сушен маслен боб, накиснати за една нощ в много студена вода с ½ с. л. сода бикарбонат
4 скилидки чесън, счукани
2½ с.л. лимонов сок
120 мл зехтин
Сол и черен пипер
10 г магданоз, наситнен
2 яйца, твърдо сварени и обелени

За дуката:
70 г лешници, с люспите
2 с.л. слънчогледови семки
1 ч. л. семена от фенел (копър)
1 с.л. семена от кимион
1 с.л. зърна зелен пипер (или бял, като алтернатива)
1 с.л. семена от кориандър
1½ с.л. сусам
½ ч.л. семена от нигела
½ ч.л. морска сол Малдон
1 ч. л. червен пипер
 


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 140C. 
 
Отцедете накиснатия боб и го сложете в голяма тенджера. Покрийте с много вода, оставете да заври, след което оставете да къкри леко за 45 минути и до час и половина, докато омекнат зърната напълно. 
Отцедете, като отделите водата от варенето. Докато е още горещ, сложете боба в купата на кухненския робот и добавете чесъна, лимоновия сок, 90 мл зехтин, 80 мл вода от варенето, една чаена лъжичка сол и малко черен пипер. 
 

 
Разбийте за няколко минути до много гладко пюре, прехвърлете в купа, покрийте повърхността със стреч фолио и оставете да изстине.

Докато бобът се готви, направете дукката. Разпределете лешниците в тава за печене и поставете във фурната за 20 минути. Добавете слънчогледовите семки в тавата по средата, като ги държите отделно от ядките. Извадете от фурната и оставете да изстине, докато препечете семената.

Сложете чугунен тиган на среден огън и оставете за пет минути, за да се загрее добре. Разстелете семената от копър вътре и ги изпечете на сухо за 30 секунди. Добавете семената от кимион и гответе още 30 секунди или докато започнат да пукат, след което изсипете и двете в малка купа. Върнете тигана на котлона, запечете зърната черен пипер, докато започнат да пукат, около 30 секунди, след което ги прехвърлете в отделна купа. 
Гответе семената от кориандър до една минута, докато започнат да пукат, и ги прехвърлете в трета купа. Намалете котлона на съвсем слабо и гответе сусама и семената нигела заедно, като разбърквате от време на време, докато сусамът стане светлокафяв, след което извадете от тигана.
 
Разтрийте лешниците между дланите си, за да отстраните част от кожата. Използвайте хаванче, за да ги натрошите на едро или ги накълцайте с нож, след което ги прехвърлете в средно голяма купа. 
Счукайте леко семената от кимион и копър и ги добавете към лешниците. Повторете със семената от кориандър, последвани от зърната зелен пипер и след това със слънчогледовите семки. Добавете ги в купата с ядките, заедно със сусама и семената нигела, добавете сол и червен пипер и разбъркайте добре.
 


За да сглобите ястието, отстранете фолиото от пюрето, разбъркайте добре и посолете на вкус. Разстелете в голяма чиния и използвайте гърба на лъжица, за да създадете вълнообразна шарка. 
 
Поръсете с по-голямата част от останалото масло и поръсете с около две супени лъжици дука. 
 
Разпръснете върху наситнения магданоз, след това настържете на едро яйцата и поръсете отгоре. 
 
Завършете с последна струйка зехтин. 
 
Съхранявайте останалата дукка в херметически затворен контейнер или бурканче.
 

 
 

0 Comments