Кокосовият флан е известен във Франция като “Flan Coco” и идва от Френските Антили. С екзотичния си аромат на кокос, тази рецепта е доста по-различна от това, което бихте очаквали от класически френски десерт, но въпреки това е много популярен в континентална Франция. Прекрасен крем карамел с екзотична кокосова нотка.


Уникалността на кокосовия флан е в неговата текстура, която се разделя на два различни слоя по време на печене. 
Настърганият кокос магически се отделя, за да изплува на повърхността и създава бисквитена основа. Сещате ли се за арабския сладкиш Кодрит Кадир? Получава се подобен ефект, но с една смес. 



Веднъж обърнат с главата надолу, сладкишът показва два различни слоя: пищен кремообразен блат, покрит с карамел и мека кокосова бисквита на дъното. Обичам контраста на тези две текстури!😍

Този кокосов флан е лесен, лек и освежаващ тропически десерт, който е добре дошъл по всяко време на годината. Може да се съхранява в хладилник до 3 дни (ако издържи толкова, разбира се 😁). Преди да започнете с приготвянето му, прочетете съветите, които съм ви дала в края на рецептата.


Продукти:  
(за стандартна кексова форма 30х11см)

3 яйца L
1 кутия подсладено кондензирано мляко 
600г прясно мляко (2-3.6%)
120г кокосови стърготини  

За карамела:
80г кристална захар
20г вода 



Начин на приготвяне: 
 
Пригответе си продълговата кексова форма с приблизителни размери 30х11см. Желателно е да бъде от незалепваща материя или стъкло. Важното е да знаете, че формата не трябва да е с махащо се дъно, защото ще изтече карамелът, по време на печене.

Сложете я в друга по-голяма тава или форма, която после ще напълните с вода.
 
В малка касерола или дълбок тиган сипете 100г захар и 1-2 с.л. вода. Загрейте на котлона, като леко разбъркате. Оставете на средно силен огън, без да бъркате повече, докато захарта се стопи и карамелизира. 
 


Следете котлона, за да не ви прегори карамелът.  
 
С помощта на силиконова шпатула изсипете готовия карамел в кексовата форма, като го разпределите равномерно по цялото дъно на съда.

Счупете яйцата в дълбока купа. Разбийте ги леко с миксер, на ниска скорост, за 1-2 минути. 

Добавете кондензираното мляко, като оберете добре кутията му. Не я изхвърляйте!

Разбийте леко, колкото да се смесят продуктите. 
 


Може да използвайте кутията от кондензираното мляко, като мерителна чашка. Напълнете я два пъти с прясно мляко. 
💡За всеки случай в продуктите съм ви написала колко прясно мляко ви трябва в грамове. Както ви е по-удобно. 

Разбъркайте с бъркалка и добавете кокосовите стърготини. Разбъркайте, за да се смесят хубаво кокосовите стърготини с крема.
 


Изсипете сместа в тавата върху карамела. 
 

 
Загрейте фурната на 180С.

Напълнете външната тава с топла вода (но не гореща), така, че да стига до средата на кексовата форма. 

Внимателно сложете заедно двете тави във фурната и печете флана за около 40-45 минути. Повърхността му отгоре трябва да стане леко златиста. Вътрешната температура трябва да е около 80-82С. Може да я проверите, като сложите сондата на домакински термометър в средата на десерта.
 


Извадете внимателно тавите и ги оставете заедно, докато крема се охлади добре за 1-2 часа.

Извадете кексовата форма от тавата с вода, забършете дъното ѝ и я приберете в хладилник, за поне 4-5 часа, може и за цяла нощ. 
 
Обърнете в дълбока чиния и сервирайте охладен.
 

 
Няколко съвета:
✔Може да използвате екстракт от ванилия, за да овкуся флана, или още по-добре семената на половин ванилия. Може да изберете екстракт от ром или да оставите натуралния аромат на кокос да овкуси флана. 

Уверете се, че използвате подсладено кондензирано мляко и неподсладен настърган кокос. Използването на подсладен настърган кокос, може да направи десерта твърде сладък.

Ако горната част на блата покафенее твърде много при печене, просто поставете лист фолио отгоре, за да предотвратите по-нататъшното му потъмняване.

Уверете се, че фланът е напълно охладен (поне 4-5 часа в хладилник), преди да го извадите от формата. Ако не е достатъчно охладен, има вероятност да се счупи, когато го обърнете.

По същия начин се уверете, че сте оставили формата в 3-4см гореща вода за около 10 минути, преди да извадите блата, за да позволите на карамела на дъното да омекне и да освободи блата. 
 

 
Източник: https://www.instagram.com/p/CncaZENorhn/


4 Comments

Paolina said…
Che meraviglia! Non vedo l'ora di provarlo, immagino che bontà! Grazie!
Maria said…
Grazie mille Paolina.
MásQueRopa said…
ummm q rico
Maria said…
Grazie!