Страхотна френска класика, колкото вкусна, толкова и проста. Карамелизиран лук, бульон, препечен хляб и кашкавал. Какво по-вкусно от една гореща супа, в това мразовито време?

Познавам лучената супа отдавна, но преди да я обикна се борех с предразъдъци, че ядене, което съдържа основно лук, ще е тежко и няма да ми понася на стомаха. Уви, не съм била права. Неслучайно това е една от популярните супи в цял свят. Чудесна сгряваща и засищаща храна за студеното време. Лека, сладка и питателна. Изпълнена с аромата на карамелизиран лук, пилешки бульон и препечен кашкавал.

Историческо ястие, обожавано от кралете на Франция като Луи VX, сгряваща храна за работниците от парижките Хали, ястие в деня след партита, дори сватби. 

Лучената супа е любима на всеки, който я е опитал. Абсолютно обожавана от чужденците, които я намират за „толкова френска“, но също за французите, за които е успокояващо ястие, малко гурме, евтина и толкова лесна за приготвяне.

Бърза разходка из историята на лучената супа. Произхожда от Лион, но версията сервирана с филийки препечен хляб е парижка.

Лук се е ял от незапомнени времена и се казва, че дори римляните са яли лучена супа. В готварска книга от 14 век се описва рецепта, при която лукът се нарязва на тънко и се запържва в масло, след което се гарнира с пюре от грах или вода и зелен сок. 

Говори се, че Луи XV много обичал лучената супа и че един ден, когато се върнал от лов, намерил килера си празен, с изключение на няколко глави лук, малко масло и шампанско. Обичайки да готви, той самият си сготвил лучена супа с продуктите. 


Други твърдят, че Станислас Лешчински, херцог на Лотарингия и баща на кралицата на Франция, съпруга на Луи XV, е този, който преди краля е опитал лучена супа в една странноприемница в Шампан. Александър Дюма в своя кулинарен речник обяснява, че Станислас Лешчински я е сметнал за толкова добра, че веднага решил да приготви подобна. 

Трета версия е свързана с Халите на Париж (Les Halles de Paris), които са създадени през 1135 г. от крал Филип Огюст. От обикновен пазар на открито, Халите са се превърнали в "стомаха" на Париж, огромно пространство със сергии простиращи се на 25 хектара.Те привлекли хора от всички сфери на живота: от професионалисти в храните до бедните, надяващи се на малко остатъци. 
Ето защо в "търбуха" на Париж, както ги нарича Емил Зола, в едноименната си книга, евтината лучена супа се разпространила бързо сгрявайки и засищайки рано сутрин работниците, отговорни за транспортирането на стоките.

Скоро лучената супа от сутрешна закуска, се превърнала в ястие за след парти или дори за изтрезняване. 😀 За французите е идеалното лекарство за махмурлук. Така постепенно започнала да се приготвя от все повече известни готвачи и бързо станала любима на всички.

Нищо не може да бъде по-просто от тази рецепта за французите. Опитайте я и вие, но все пак следвайте съветите ми, за перфектната лучена супа. 😋

 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
800г стар жълт лук (около 6 големи глави)
80г краве масло 
1 с.л. брашно
1 с.л. кафява или бяла захар
1 ч.л. сол
2 литра пилешки, телешки или зеленчуков бульон (при мен смес от пилешки и зеленчуков)
100мл бяло вино
черен пипер
1 к.л. индийско орехче
200г настъргано сирене грюер
4 филии селски хляб или 1 багета нарязана на 12-16 резена
1-2 скилидки чесън 

 
Начин на приготвяне: 
 
Обелете и нарежете лука на тънки резени. 
 
В тенджера с обем 3-4 литра сложете на дъното маслото, разтопете го леко на слаб огън и изсипете нарязания лук и 1 ч.л. сол. 
 
📌Добавянето на сол помага да се изтегли водата от лука. 
 
 
Похлюпете и го задушавайте за 15 минути, на слаб огън, като периодично го разбърквате. След като се задуши добре лука добавете захарта, разбъркайте. 
 
📌Захарта помага да се получи красивия златист цвят и карамелизиран вкус на супата. Това е най-важната част на супата.
 
Махнете капака, усилете котлона и гответе, докато се изпари водата и лука се карамелизира. Бъркайте често, за да не загори. 
 


След като лука придобие златист цвят, прибавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и сипете виното, за да деглазирате дъното на тенджерата. 

Изчакайте да се поизпари алкохола и изсипете бульона. Разбъркайте. Добавете сол, индийско орехче и пипер на вкус, ако е нужно.

Похлюпете тенджерата с капак, намалете огъня и оставете супата да къкри 30 минути. 
 
Следва най - важната стъпка, а именно гратинирането на лучената супа. Налейте супата и бульона във всяка купа. Използвайте огнеупорни купи. 
 

 
Малко преди да изтече времето, нарежете хляба на резени с дебелина 1 см. Можете да използвате селски хляб, багета или резени стар хляб.

Препечете ги на грил или в тостер. Натрийте препечения хляб със скилидка чесън, от двете страни, за да се ароматизират добре. 

📌Ако не ги препечете, ще поемат прекалено много бульон, като ги сложите върху горещата супа. 

Разпределете готовата супа в 4 гювечета или други огнеопорни купички. 

Върху всяка сложете по 1 филия хляб или 3-4 резена багета. 
 


Поръсете ги обилно с настъргания кашкавал. 
 
 📌Традиционното сирене, което се използва от французите е Грюер. Това е зряло краве сирене със специфичен мек вкус и леко ядкови нотки. Ако не намерите такова, може да го замените с Ементал, Фонтина, Комте, Едам, Маасдам или Гравиера. 
 

Загрейте фурната на 200С с функция грил. 

Наредете гювечетата в тавичка и ги сложете максимално на високо във фурната. Запечете кашкавала на грил за 5-10 минути, до златисто. 

Сервирайте. 
 


 
 

0 Comments