Тези, които ме следят отдавна, знаят за любовта ми към вкусните хлябове. Имам толкова много рецепти в блога за хляб и питки, затова не бях сигурна дали да пускам рецептата за този. 

Обаче наскоро си говорехме с една от любимите ми последователки Галя и тя каза, че ще очаква рецептата. Заради нея 😘 и защото мисля, че този хляб е разкошен  и си заслужава да го запазя, написах рецептата.

Преди време измислих този вкусен хляб съвсем случайно, докато приготвях поредния ежедневен хляб у дома. И преди съм правила подобни хлябове, но този се получи уникално ароматен и вкусен. Първо реших, че причината е в вида семола, който ползвах. 


Два пъти го правих с едно и също брашно и почти бях убедена, че е от него. Обаче третия път го направих с друг вид семола и пак се получи същия прекрасен хляб. 

Дебела хрупкава кора, много лека и въздушна среда и уникален аромат. Накрая реших, че причината е в балансираната смес от брашна, течности и малц. Оттогава го правя с различни брашна в написаните по-долу пропорции и винаги е страхотен. Така се превърна в любимия ни хляб. 💛


Това, което най-много ми харесва в този хляб, освен страхотната коричка и неустоимия аромат е меката среда, която се запазва около седмица мека. Въпреки, че съхранявам хляба само в хартиена торба и кората му изсъхва, средата си остава мека и вкусна.

Затова и в последните месеци това е дежурния хляб вкъщи. Не ядем много хляб, а този се запазва 4-5 дни, което ми е много удобно. А освен това ухае толкова опияняващо на домашен хляб. 😍


Опитайте го, сигурна съм, че няма да съжалявате след това, а дори ще повторите. След изпичане вдигнете хляба и ще усетите колко лек и ефирен е станал. Ако насочите филия от хляба срещу светлината ще видите колко прозрачна и въздушна е средата.

Този тип хляб е перфектен за брускети, кростини, сандвичи и за гарнитура към месно плато. 

Продукти:
(за 2 хлебчета х 500г)
 
300г семола двойно смляна (брашно от твърда пшеница)
200г бял брашно Манитоба (или брашно за баница, важното е да е силно брашно с много протеин)
100г пълнозърнернесто брашно 
100г напитка от ечемик ( може да се замени с прясно мляко или друг тип ядково мляко)*
260г вода
30г зехтин
5г ечемичен малц на прах (евентуално може да я замените със захар, ако нямате)
4г суха мая (или 12г прясна мая) 
7г сол 
 

 
*Първите няколко пъти приготвях хляба с ечемичена напитка, но след това омесих няколко с прясно мляко и реално няма особена разлика във вкуса и текстурата на хляба.
 
Начин на приготвяне: 

В купата на миксера сипете трите вида брашно, сухата мая, ечемичния малц и рабъркайте да се смесят. В средата сипете ечемичната напитка, водата и зехтина. 

Започнете да месите с миксер на ниска скорост, докато се смесят добре продуктите и тестото започне да се оформя. Тогава добавете солта и измесете за 8-9 минути на ниска скорост. Накрая увеличете скороста и месете още 1-2 минути. 

Извадете тестото върху плота и му направете прегъване тип плик за писмо. Захлюпете го с купата на миксера и го оставете да почине за 20-тина минути. 
 


След това направете още едно прегъване, захлюпете го с купата и оставете да почине още 20 минути. 

Ако имате време, направете трето прегъване. Ако нямате време прехвърлете тестото в купата и го оставете да втаса на стайна температура, около 23-25С за 2 часа, добре покрито отгоре с кърпа. 
 


Разделете втасалото тесто на две равни части. 

Всяка част прегънете леко навътре, завъртете прегънатото надолу и оформете две хлебчета. 
 


Вземете плитка правоъгълна тава с минимални размери 30х45см. Постелете я с парче хартия за печене. 

Направете една сгънка по средата, така, че да се разделят двата хляба. Не е задължително, може и след изпичане да разделите двата хляба. 
 


Поръсете дъното на тавата със семола и сложете двете хлебчета. Поръсете гии и тях със семола. 

Покрийте ги добре с памучен или ленен плат и ги оставете да втасат за 1 1/2 часа на стайна температура. 

 
Загрейте фурната на 220С. 

Изпечете хляба за 40 минути. Последните 5 минути, отворете вратата на фурната, подпрете я с дървена лъжица и продължете да печете на леко отворена врата. 
Целта е да излезе влагата и коричката да се подсуши добре.
 


Извадете хляба от фурната и го прехвърлете на решетка до пълното му охлаждане. 


16 Comments

Paolina said…
un lievitato perfetto, complimenti!
Maria said…
Grazie Lea!
speedy70 said…
Ottimo pane casalingo, complimenti!!!
Галя said…
Ех Миме, толкова ме зарадва. Приемам рецептата като личен подарък и съм много трогната! Веднага щом приготвя хляба, ще ти разкажа какъв е резултата. Сърдечно ти благодаря!❤️❤️❤️❤️❤️
Maria said…
Grazie Speedy!
Maria said…
За мен е удоволствие Гале! Ще чакам с нетърпение да разкажеш. Хубава седмица ти пожелавам! ❤️
Галя said…
Здравей Миме! Прекрасен хляб, толкова е вкусен и ароматен. Много ми хареса, със сигурност ще си го приготвям често. Не знам дали съм постигнала идеален резултат от първия път, защото не съм сигурна дали семолата ми е двойно смляна. На пакета пише, че е от твърда пшеница, но не пише rimacinata(както ти си ми казвала, че трябва), Сега съм си поръчала нова, за която съм сигурна и следващия път ще го направя с нея. Трябва ли да променя нещо при печенето, ако оформя тестото като един хляб? Благодаря ти отново! ❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале! Радвам се, че вече си приготвила хляба и ти е харесал. Сега на въпросите ти. Тази семола, която си ползвала е малко по-едро смляна, тип грис и не мисля, че е голям проблем. Правила съм преди години хляб с такава, когато нямаше двойносмляна в БГ и ставаше много вкусен хляб.
Като пробваш с двойносмляна, ще видиш, че няма кой знае каква разлика.
Правилно приготвеният хляб по тази рецепта след изпичане, като го вдигнеш с ръце е много лек. Така бих го описала най-лесно.

За печенето...точно този не съм го пекла като един цял, но онзи ден пекох друг подобен, с повече пълнозърнесто брашно, който оформих на един хляб и го пекох 45 минути на 220С, после намалих на 180С и го оставих още 5 минути, с леко отворена врата, да за излезе влагата. Кората при това печене на високи градуси прави кората дебела, като на селски хляб, а средата много мека и фина.
Чакам с нетърпение следващия опит. Хубава вечер ти желая! ❤️
Галя said…
Здравей Миме! Отново приготвих хляба и съм още по-доволна. Този път използвах само италиански брашна(първия път само семолата беше такава). Разликата я усетих още в самото тесто, получи се по-еластично. Изпекох цял хляб точно както ти ме посъветва и резултата е идеален. Имам един друг въпрос, дали е подходящо тестото за пълнозърнестата фокача с тиквички и кашкавал да се използва за направя на хляб? И мен точно това, че е с пълнозърнесто брашно и дълго втасване ме привлича.
Лека вечер! Бъди здрава!❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале! Щастлива съм, че има и други хора, които оценяват италианските брашна и виждат разликата в хляба с тях.

Колкото до въпроса ти, мисля, че това тесто е по-подходящо за ниски печива, като фокачата, защото е доста хидратирано. Абе и хляб ще стане, но трябва да ти втасва във форма и прочие.
Скоро правих обаче хляб с подобно тесто и се получи страхотен. За него ти писах предния път, че го пекох цял. Ще ти драсна рецептата да го пробваш: 280г брашно за пица, т.е средно силно (аз ползвах Cuoco на Капуто), 250г пълнозърнесто брашно, 50г семола римачината, 20г царевичен грис за полента(сложих го, че имам в повече, не за нещо друго, но даде приятна хрупкавост на коричката), 300г течност (200г прясно мляко и 100г вода, студени), 4г суха мая, 20г зехтин, 5г ечемичен малц, 1 непълна с.л. ябълков оцет (или винен)и 8г сол. Измесваш всичко добре, трябва да се получи нелепнещо и средно твърдо тесто, т.е не е от най-меките. Оцета помага да се подсили брашното, в случая пълнозърнестото, т.е леко замества липсата на глутен. Може да му направиш две прегъвания през 30 минути и после го остави да си втаса добре за 2-3 часа. Оформяш на голям хляб, покриваш да втаса за 40-60 минути и печеш по същия начин - 40-45 минути на 220С, последните 5 минути с леко открехната врата, да излезе влагата. Не съм го пробвала с дълго втасване този, но като краен резултат е много сходен с горния от рецептата, само дето е с повече пълнозърнесто. Съшия отромен пухкав и лек хляб, с дебела селска коричка. Ако го пробваш, ще чакам да споделиш резултата си.
Поздрави и хубав уикенд ти желая!❤️
Галя said…
Здравей Мими! Днес отново си приготвих този хляб.След като го замесих прочетох какво си ми писала, следващият път със сигурност ще пробвам новия вариант, харесва ми да има повече пълнозърнесто брашно. Сега да ти кажа какво се получи днес. Изпекох хляба в загрят чугунен съд с капак. Хлябът е невероятен, но коричката му е различна от твоята(сравнявайки със снимките ти). Получава се много хрупкава и не толкова дебела кора(последните пет минути го пека без капак, на отворена врата). Така или иначе на мен много ми харесва, може би съда за печене променя и крайния резултат, най-вероятно средата няма да се запази мека дълго време, но пък е толкова вкусен и ароматен. Не ям много хляб, но на този не мога да устоя.
До скоро!❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале, един-два пъти съм пробвала да пека хляба в тенджера, ама ми е малко занимавка. По същата причина не ползвам много и плочата. :D Ще пробвам някой път, като се сетя.
Иначе пробвах едно друго тесто, 60% брашно тип 1 (нещо като нашето тип 650, т.е по-слабо), 10% семола и 30% бяло тип 00 (Cuoco) с 1 ч.л. ябълков оцет. Резултатът отново беше страхотен, като този със семолата... така мога да си правя супер хляб с по-слаби брашна. Доволна съм. Иначе тип 1 е много хубаво брашно, имат в Здравкомерс.
П.П. И аз не ям много хляб, обаче като ми замирише цялата къща на прясно изпечен хляб и си тренирам нервите. :D
Поздрави и до скоро! ❤️
Галя said…
Здравей Миме!Вече два пъти си приготвям хляба с брашно за пица(този който, ми написа в коментарите) и много, много ми хареса. Вторият път замених брашното за пица(бях го свършила) със смес от манитоба и обикновено бяло брашно и пак стана уникален. Много се радвам на резултата и на уменията, които постепенно добивам, благодарение на теб. Хлябът с маслини също е много предизвикателен, ще намеря време и за него. Прекрасна нова седмица ти желая!❤️❤️❤️
Maria said…
Много ме радваш Гале! Ще чакам да споделиш и за маслинения хляб. До скоро! ❤️
Галя said…
Честита Коледа! От цялото си сърце желая здраве на теб и на всички обичани от теб хора! Нека има много топлина, любов и радост в дома ти!
Днес моят дом се изпълни отново с аромата на този вкусен хляб. Прекрасен се получи. В последно време любимият ми неаполитански хляб не се получава, не можах да открия причината. Втасва си уж добре, но при изпичането не се надига така както преди и изобщо не е същият, стои жилав и бързо изсъхва. Пробвах с различни марки брашно, мая, пекох в друг съд, не иска и не иска. Казах си,че явно това е знак да спра да го правя засега. Ще пробвам след време пак.Сега си приготвям различните хлябове със семола, споделени от теб, както и домашния хляб със закваска и обикновения домашен хляб и съм доволна от крайния резултат.
Дори и да ставам банална искам още веднъж да ти благодаря за всичко, на което ме научи, за вниманието, за отношението, за отзивчивостта! Весели и вкусни празници!❤️❤️❤️
Maria said…
Честита Коледа и на теб Гале!😘 Бъдете здрави ти и всички твои близки!
Съжалявам за неаполитанския хляб. На прима виста това, което ми хрумва е, че може да е превтасал и затова да не се надига след това при печене. Зимата дори отоплено в стаята е по-различно от температурите през лятото. Съответно печивата втасват по различен начин, но едва ли ще е това причината.
Ще те помоля след празниците, като имаш време да ми напишеш по подробно с какви брашна, мая си пробвала и кога е жилав? След изпичане ли? Това наистина ми е странно, но и искам да разбера какво се е случило и защо не ти се получава. А ти пак си прави другите хлябове, не е проблем. 😄 Може тук, на мейла или във ФБ, ИГ, където ти е удобно.
Пожелавам ти весело посрещане на Новата година и ще чакам да ми пишеш след това, да разбулим мистерия.😍❤️