Щрукли са малки, сочни банички с богата плънка от извара, яйца и сметана. Като вкус и визия силно напомнят лазаня, само, че завита на руло със сиренена плънка.

Щрукли са традиционни за Хърватия и Словения, и може да ги опитате практически навсякъде. Най-разпространени са в северната част на Хърватия, затова и моята рецепта идва от столицата Загреб. 

Два от задължителните традиционни специалитета на Хърватия и Словения са щрукли и крем пита. Не пропускайте да ги опитате, ако идете там.


По какво си приличат и различават щруклите в двете страни? Традиционните словенски щрукли се правят със същото тесто, като хърватските, но предлагат доста по-богат избор от плънки. Най-често можете да опитате такива от извара, или с орехова плънка. 

Интересното при словенските щрукли е, че могат да се сервират солени като гарнитура към месо, особено към еленско месо. Освен най-известните, набират популярност и някои други вкусове: варена елда или печена ябълка и естрагон. Естрагонът е широко използвана подправка в Словения, така че тази плънка не е необичайна. 

Последното нещо, което различава словенските от хърватските щрукли е формата. Словенските са навити на руло и плънката е равномерно навсякъде в кората, докато при хърватските тя е съсредоточена на едно място и щруклите са доста по-сочни, по мое мнение. 

Днес ви предлагам два вкуса, които много обичам. Солени щрукли с прясно сирене и сладки с мед и орехи. 

Тестото е страхотно за работа. Предупреждавам всички, които като мен се плашат от този тип теста. Уникално е, най-лекотото от всички подобни, които съм разточвала напоследък. А продуктите за тестото са много точни. Много съм доволна от рецептата и бързам да я споделя с вас. За повече удобство съм написала и показала всичко стъпка по стъпка. Само остава да запретнете ръкави и да се насладите на тези прекрасни щрукли.

 
Продукти:
(за 4-6 порции)
 
За тестото:
300г брашно за баница
1 яйце Л (60г)
6г сол (1 ч.л.)
10г олио (1 с.л.)
120мл хладка вода
 
За плънката: 
500г извара, рикота или прясно сирене
100г заквасена сметана 20-30% 
2 яйца
1 шипка сол
 
За заливката:
300г заквасена сметана 12-20%
краве масло
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
В купа сипете брашното, яйцето, солта, олиото и водата. Омесете добре, докато се получи хубаво, гладко и меко тесто. Аз го замесих в миксера, за около 5-6 минути се измеси много добре. Тестото беше мекичко и еластично. 
 
 
Омажете го с малко олио и го сложете в плитка чиния. Покрийте го със стреч фолио и го оставете да почине за 30-40 минути.
 

 
През това време си пригответе плънката. В купа изсипете изварата(аз сложих рикота), яйцата, сметаната и щипка сол. Рабъркайте добре с вилица или бъркалка, за да се смесят продуктите. 
 

 
За разточването на тестото ви трябва голяма маса и памучна покривка, която да прежалите, че ще се омаже хубаво. 😀 

Набрашнете леко покривката и сложете отгоре тестото. С помощта на точилка го разточете леко във формата на квадрат или правоъгълник. Оставете го така за 3-4 минути, да се отпусне глутена.


След това повдигнете тестото отдолу и с кокалчетата на ръцете леко избутвайте и разтегляйте навън. 
 

 
Искам да ви споделя, че това тесто е разкошно за работа. Разточването на банични теста не ми е силна страна и никога не съм успявала да ги разточа толкова тънко, че да може да се чете вестник през тях. А това тесто направо викаше: "Ела ме разточи." Голям кеф. 
 


Разточвате колкото може повече, без да го скъсате. Затова е важно да ползвате брашно за баница. То е с повече глутен, който не позволява да се скъса тестото. 

В единия край на тестото, разпределете плънката, като оставяте по малко място, или пък го сипете на една дълга лента. 
 


След това леко завийте края на тестото върху плънката. 
 

 
Хванете края на покриваката, леко повдигнете и бутнете напред, така, че да започне да се завива тестото. 
 


Преценете колко да го завиете. Аз мислено го разделих на две. При мен разточеното тесто беше приблизителен размер 90х90см. Така, че  разделено на две, ми излязоха 2 х 8 парчета банички, т.е 16. 
 


 Изберете си някоя правоъгълна тавичка, в която да наредите щруклите. Преценете какъв размер ще ви е най-удобен, за да не е твърде голяма или малка. 
Намажете я обилно с краве масло, по дъното и стените. 
 
Загрейте фурната на 200С. 
 
С помощта на пластмасова или дървена сладкарска шпатула, прорежете тестото на няколко места, така, че да се получат еднакви парчета банички, според размера на тавата ви. 
 


Наредете ги в намазаната тава, като оставите по малко място между всяка, защото се надуват по време на печене. 
 


Пригответе заливката. Разбийте добре заквасената сметана. Ако е много гъста, добавете 1-2 с.л. прясно мляко, така, че да се получи по-рядка кремообразна смес. 
Аз ползвах 20% сметана на Балкан, която беше ужасно гъста и се наложи да я разредя леко с мляко, но следващия път ще ги залея с 12% сметана на Лидл, мисля, че ще е идеална за целта. 
 

 
Изпечете ги до златисто за около 30-40 минути. При мен бяха готови за 40 минути, според авторката на рецептата - 25-30 минути. Така, че препоръчвам да си наблюдавате фурната, като се зачервят и придобият златист загар ги извадете. 
 

 
Ако искате да приготвите сладки щрукли ги поръсете обилно със захар върху заливката, преди да ги изпечете. 

Друг мой любим вкус са щрукли с мед и орехи. Ако искате да ги пробвате си отделете няколко парчета банички в отделна малка тавичка. 
 

 
На всеки 150г заквасената сметана добавете 2-3 с.л. течен мед. Залейте щруклите и ги поръсете с цели парчета орехи. Вместо с цели парчета може да ги смелите ситно и да ги смесите със сметаната и меда. 
А ако правите само сладки, може да добавите малко захар или мед и към плънката.
 
Изпечете ги по същия начин като солените. 
 

 

0 Comments