Лещата е сред най-обичаните варива в България. Евтина, вкусна и питателна храна. Традиционно се приготвя на супа или яхния, а рецептите се предават от поколение на поколение. 

Аз съм се научила да готвя леща от мама. Тя я правеше с чубрица, малко домати и накрая със запръжка от червен пипер. Много вкусна манджичка. 

Идеалната домашна комфортна храна, както топла през зимата, така и студена през лятото. 

С годините обаче повлияна от различни кулинарни влечения, лека полека промених рецептата и я осъвършенствах до настоящата. 


Какво промених ли? Много неща. Първото е, че от години използвам винаги и само френска леща на Крина. Отказах се да екпериментирам с различни сортове и марки леща, а накрая да не знам какво да очаквам. За мен тази леща е най-вкусната и бързо увираща леща. А в последните години с радост мога да заявя, че е и доста чиста, без боклуци в нея.

Второто нещо, което промених е, че замених силния аромат на чубрица, с по-лекия и приятен аромат на риган и мащерка. Даже в последно време предпочитам мащерката, особено прясната е прекрасна. 

Трето, махнах запръжката. Но запазих леко пушения аромат на червения пипер. 

И четвърто, не варя директно лещата и не махам първата вода, а я задушавам в ароматни зеленчуци. 

А крайният резултат е най-вкусната леща, която сте опитвали. Поне според оценката на мъжете вкъщи. А за мен тя е най-важната. 😘

И така, ето и рецептата. 

  

Продукти:  
(за 6 порции)
 
1 опаковка френска леща (500г)
2 моркова
2 стръка селъри (стъблена целина)
1 глава зрял лук (или няколко стръка зелен лук)
3 скилидки чесън
150г консерва нарязани домати (или 1 пресен домат)
1 връзка прясна мащерка (колкото по-голяма е, толкова по-вкусно)
~3-4 литра вода (или зеленчуков бульон)
50-60 мл зехтин
10г червен пипер (1 равна с.л.)
сол и черен пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
От предната вечер или поне 5-6 часа преди да започнете да готвите изсипете лещата в голям гергир и я измийте много хубаво под течаща вода. Това е много важна стъпка, за да се измият всички боклуци и прах от зърната. 

Сложете я в купа, залейте я с филтърна вода или изворна (ако може да не е от чешмата директно), така, че да покрие добре зърната и поне 2-3 пръста над тях. Сложете капак на купата или я покрийте със стреч фолио и я оставете за няколко часа на стайна температура, да се напоят добре зърната. 

Преди да започнете да я готвите излейте водата. Ще видите как е покафенявала. Измийте я още няколко пъти, докато спре да излиза кафява вода, а само бистра. Отцедете я в гевгира.

Измийте и нарежете на ситно морковите, целината, лука и чесъна. 
 


Сипете ги в дълбока 5 литрова тенджера. Добавете няколко лъжици зехтин в тенджерата и задушете зеленчуците на слаб огън под капак за 2-3 минути. 

Изсипете отцедената леща. Разбъркайте и задушете под капак за минута. Добавете 3 литра вода, половината мащерка, разбъркайте и усилете огъня. 
Като заври, намалете отново на слаб огън и варете под капак за около 30-40 минути. Горе долу толкова и трябва на френската леща за да се свари. 
Ако е необходимо, докато се свари лещата и си поеме всичката вода, добавете още 0.5-1 литър. Добавяйте водата на части, особено, ако искате да стане по-гъсто ястието. 

Добавете доматената консерва или нарязания пресен домат. Разбъркайте. Овкусете на сол и черен пипер. 
 
Прибавете останалата част от мащерката (или сушен риган) и оставете да поври още 5-10 минути. 
 
Накрая прибавете червения пипер и няколко лъжици зехтин. Разбъркайте. Изчакайте да заври и свалете от огъня. 
 
Сервирайте с бучка саламурено овче или козе сирене. Чудесно си партнира с лещата. 

 

0 Comments