Манакеш или манакиш са плоски питки, популярни в района на Ливан и Източното Средиземноморие. Подобни са на арабските питки и се сервират покрити с много вкусна и ароматна смес от подправки - заатар.
Заатар е смес от различни средиземноморски подправки като мащерка, риган, сумак, препечени сусам, майорана и сол. Подправката се смесва с обилно количество зехтин и се намазва върху питката манкиш преди печене.

Манакиш са близкоизточният еквивалент на домашно приготвена пица с плънка.
Класическите манакиши обикновено са с един от трите топинга: агнешка кайма, сирене или смес от подправката заатар и зехтин. 

Манакиш често се сервират топли като закуска с домашно приготвено сирене лабне или фета, което допълва леката пикантност на подправката заатар. Маслините и пресните градински зеленчуци - домати, краставици и репички обикновено са част от гарнитурата. Те са перфектната закуска, предястие или дори брънч!

Можете да направите заатар манакиш или да настържете върху заатара малко сирене Халуми, Акави(ливанско саламурено сирене), кашкавал, Фета или комбинация от халуми и моцарела. Може да си направите топинг с няколко любими сирене. Вкусът на манакиш е подобен на пица със сирена, а вкусът е страхотен.  


Заатар се прави със сумак, сушена мащерка, майорана, печен сусам, риган и сол. Съотношението може да се различава в различните държави и домакинства в зависимост от наличността на съставките, вкусовите предпочитания и цените.
Основната съставка в заатарът е сумак, която придава лека кисела пикантност в сместа. В някои държави добавят кимион, кориандър и копър. Няма добър заместител на сумак, но ако го нямате, можете да опитате да използвате изсушена лимонова кора. В България се предлага в турските магазини и в някои от големите вериги супермаркети.
📌 При смесването на подправките за заатар се опитайте да изберете най-пресните съставки и я смесете в малки количества, тъй като пресният заатар има значително по-добър вкус. 

📌 Като правило - не купувайте тази смес от подправки в насипни опаковки. 

📌 Ако правите сместа у дома - не забравяйте, че сместа е с груба текстура и сусамовите семена просто се начукват и се добавят след това. 

📌 Не го смилайте на фин прах. 



Продукти за 8 питки (х 90г):
440г бяло брашно (аз замених 200г от бялото брашно с пълнозърнесто)
40г зехтин
250г вода
3г суха мая (или 12г прясна мая)
5г сол
5г захар

За плънката:
100г заатар
50-60 мл зехтин
100г краве или овче сирене

За подправката заатар:
50г сумак
2 с.л. суха мащерка
1-2 с.л. сусам
2 с.л. майорана
2 с.л. риган
1 ч.л. сол

Как да приготвим заатар.
Леко запечете сусама на сух тиган. Смесете всички съставки. Съхранявайте готовата подправка в стъклен буркан, плътно затворен на хладно място. 


Пригответе питките. Сипете брашното в дълбока купа, добавете сухата мая, захарта и солта. Объркайте добре. Направете кладенче и добавете водата и зехтина. Омесете меко и еластично тесто за около 8-10 минути с миксер. Оформете на топка, сложете в чиста купа и покрийте с найлон и кърпа за час докато удвои обема си. 

Разделете готово тесто на 8 равни части. Оформете ги на топки и наредете върху добре набрашнена повърхност. Покрийте с найлон или влажна кърпа и оставете за 30-40 минути да втасат отново. 


Загрейте фурната на 200С. 


Пригответе плънката. Към заатара добавете зехтин и го объркайте добре. В чиния настържете сиренето на едро. 

💡Ако смятате, че сиренето е солено е хубаво предварително да го обезсолите леко, като го накиснете във вода. 

Разточете всяка топка на тънка питка с точилка. Наредете ги в голяма и плитка тава по няколко. Намажете половината питки със заатар, а на другата сложете настърганото сирене. 

Запечете за около 8-10 минути докато сиренето и заатара се припекат. Не е нужно самата питка да се препича за да не изсъхне. 

Охладете на решетка и сервирайте с домати, краставици, маслини и чаша чай. 


Източник: Lebanese recipes

4 Comments

Federica Simoni said…
Che meraviglia, chissà che buone!!!!😋
Maria said…
Grazie!❤️
speedy70 said…
Molto invitanti, da rifare, grazie!!!!
Maria said…
Grazie!❤️