Фокача Барезе е традиционна италианска рецепта от района на Пуля. Характерното при нея е използването на картоф в тестото, което я прави много мека. Друго характерно са малките сладки чери домати и маслини, които се слагат върху тестото и придават много сочност и аромат на фокачата. 

 

Фокача Барезе е един от гастрономическите шедьоври на Бари и региона Пуля. Класическа улична храна, която може да похапнете навсякъде в Пуля. 

Някъде я приготвят само с чери домати, но други добавят и маслини. На вас оставям да решите как да я приготвите. И двата варианта са чудесни и задължително трябва да ги опитате. 

Продукти: 
(за форма с диаметър30см)

за тестото:
250г брашно от семола
300 г бяло брашно
1 сварен картоф
5г захар
5г сол
15г прясна мая (5г суха мая)
70 г зехтин
350г топла вода

за плънката:
зехтин
50г маслини без костилки
150г чери доматчета
сол
риган


Начин на приготвяне:

В дълбок съд смесете брашната, добавете сварения и пасиран картоф, захарта, маята, зехтина и топлата вода.  Объркайте всичко и започнете да месите с миксер около 5 минути. Добавете солта. Продължете да месите още 5-6 минути докато получите меко и хомогенно тесто.

Оформете го на топка и го оставете да втаса на стайна температура докато удвои обема си. Времето за втасване може да отнеме до два часа. 


Прехвърлете втасалото тесто в обилно намаслена тава с диаметър 30 см. 



С пръсти го разпределете равномерно по повърхността. Покрийте с найлон и оставете да удвои обема си. 

Загрейте фурната на 250С. 

С пръсти направете дупки в тестото вниматено, поръсете обилно със зехтин и сложете чери доматите и маслините (ако слагате). Поръсете с едра морска сол и риган. 

Изпечете за 15-20 минути. 


Охладете и сервирайте.

Снимките са обновени 11.2021г.

0 Comments