Парижки флан, флан ванилия или флан паризиен, както е известен, е специален десерт, който завладява с първата хапка и несъмнено носи със себе си непогрешимия чар от приготвянето на френски сладкиш. 

Терминът "флан" се отнася до пълнежа: сладък яйчен крем с вкус на ванилия, приготвен и изпечен в кора от маслено тесто. Не е никак сложен за приготвяне, просто трябва да спазвате времето за почивка на тестото и да обърнете необходимото внимание на крема. 
Резултатът е десерт, който е неустоим в своята простота.


Оригиналната рецепта за този сладък флан изисква "гладък" крем с интензивен аромат на ванилия, но има варианти, по-малко ортодоксални, но не по-малко вкусни, които включват добавяне на настъргана портокалова или лимонова кора, парченца шоколад или плодове, като череши.

Масленото тесто е особено подходящо за приготвяне на пайове и тарти с мек и влажен пълнеж: два вкусни примера са бадемовата торта с круши и шоколад или тарт с ябълки и крем.

Флан Паризиен е наистина лесен и бърз десерт за приготвяне, известен е още с името "flan pâtissier"(сладкарски флан). 

Мек, кремообразен, ароматен пълнеж и вкусна хрупкава кора. Уверявам ви, че с този десерт ще очаровате гостите си и ще ги пренесете на витрината на една от хилядите типични парижки пекарни. 


Продукти: 
(за флан с диаметър 18-20см) 
 
За масленото тесто:
200г бяло брашно (за сладкиши или тип 500, с не повече от 10% протеини)
100г краве масло (с температура 14-18С)
70 г пудра захар
38г жълтъци (2 броя, по-малки)*
сол (няколко кристалчета) 

За ваниловия флан:
350г прясно мляко 
200г млечна сметана 30-36% 
2 яйца (100г)
90г кристална захар
50г царевично нишесте
15г краве масло
1 шушулка ванилия
щипка сол 

*Ако решите да замените жълтъците с цяло яйце, леко разбито, трябва да сложите само 20г в сместа, а не 38г, както е написано в продуктите! Има разлика за консистенцията на тестото дали слагате само жълтъци или цяло яйце. 


Начин на приготвяне: 

Започнете с приготвянето на масленото тесто. Извадете кравето масло от хладилника за половин час, да се отпусне. Не трябва да се стопля прекалено. Идеалната температура е между 14-18С. 
 
В купата на планетарния миксер сипете пудрата захар. Ако има бучици, я пресейте през сито. 
Добавете кравето масло на кубчета. 

В малка купа счупете яйцата и леко ги разбийте с вилица. 

В друга купа измерете необходимото количество брашно и няколко кристалчета сол. 

Започнете да смесвате захарта и маслото с плоската бъркалка за сухи теста, на средна скорост. Като се смесят добре, постепенно добавете жълтъците и продължете да бъркате, докато се получи хомогенна смес. 

Накрая прибавете цялото количесто брашно в купата и смесете, докато се получи хомогенно тесто. 

Не бъркайте много, само колкото да се смесят добре продуктите и да се получи гладко тесто. 

Извадете тестото от купата и го прехвърлете на лист хартия за печене. Леко смачкайте тестото и го покрийте с друг лист отгоре. 

С помощта на точилка разточете тестото до лист с дебелина 2-3 см. Завийте го с хартията и го приберете в хладилника да стегне маслото, за поне 2 часа. 

След това го извадете и го натиснете на няколко места с точилката, това се нарича ламиниране или пластификация и е важна част от приготвянето на маслено тесто, ако искате да не ви се счупи, докато го прехвърляте във формата. 

 
Разточете го на лист с дебелина около 3мм. Ако се е отпуснало много, внимателно го сложете върху голяма дъска и го приберете за 15-30 минути в хладилника, да стегне. 

След това изрежете кръг с формата, в която ще печете флана. Най-удобно е да ползвате перфорирани сладкарски рингове, но ако нямате и форма за кекс с падащи страни ще свърши работа. 

След като сте изрязали кръга, от останалото тесто изрежете ленти с ширина 4-5 см, съвсем леко ги поръсете с брашно отгоре и ги завийте на хлабаво руло, за да може да ги прехвърлите във формата, без да се счупят. Ако не ви се получи и тук там се счупи, не се притеснявайте, леко ги слепете, като ги сложите във формата. По време на печене ще се оформят и няма да личат сглобките. 😀 
💡Ако ви е по-удобно и лесно може просто да изрежете кръг с около 4-5 см. по-голям диаметър от този на формата и внимателно да го прехвърлите върху ринга, като по този начин облечете дъното и стените на формата едновременно. Леко само притиснете с пръст по дъното, за да се оформи ъгъла между дъното и стените под прав ъгъл.

Сложете формата с тестото в хладилника да стегне, докато завършите флана. 
 
Докато тестото ви стяга в хладилника, пригответе ваниловия крем. 
 
В касерола с обем 1.5л сипете млякото, сметаната и половината захар. Разбъркайте. Срежете шушулката ванилия с ножче с остър връх, разтворете я и с ножа оберете семенцата, като с едната ръка натискате края на шушулката, а с другата остъргвате семената с ножа. 
 
Изсипете семенцата и шушулката в млечната смес. 
 
Загрейте сместа, изчакайте секунда, преди да кипне и изключете котлона. Покрийте касеролата с капак и я оставете да се ароматизира с ванилията за 15-30 минути. След това извадете шушулката.
 
През това време в купа счупете яйцата, леко ги разбийте, добавете нишестето, малко от млякото и останалата захар. Разбъркайте добре, добавете още малко от млякото, разбъркайте и върнете обратно сместа на котлона. Загрейте на среден огън, като бъркате енергично, докато заври. Намалете още огъня, до слабо и гответе 1-2 минути, докато кремът започне леко да се сгъстява, като бъркате енергично, за да не се образуват бучки. 

Свалете от котлона и оставете леко да се охлади. Бъркайте периодично, за да не се образува коричка.

Загрейте фурната на 180С. 
 


Извадете формата с тестото от хладилника. Изсипете внимателно крема, до ръба на тестото.
 
 

Сложете фланът във фурната и печете за около 40-45 минути, докато кремът се препече до кафяво, тук там и тъмно златисто. 
 
Моят флан е с височина около 5см, ако вашият е по-нисък ще му е необходимо по-малко време за изпичане, така, че е хубаво да следите какво се случва във фурната. 
 


Извадете внимателно от фурната и го оставете в тавата да се охлади за около час, преди да го извадите от формата. 
 


След като извадите от фурната, фланът е силно издут и леко се тресе. Това е важно, за крайния вкус на сладкиша. След като се охлади, ще спадне в средата и това е нормално.
 
Махнете формата, прехвърлете го внимателно с помощта на лопатка или сладкарска шпатула върху решетка, да се доохлади напълно. 
 
Ваниловият флан се консумира добре охладен, т.е трябва да изчакате да е напълно изстинал. Изчакайте поне 3 часа, след изпичането му. 
 
Съхранявайте в хладилник, до 3 дни. 
 

 
Източник: Workshop Pasticceria Facile con Sara Torresi.
 

0 Comments