Швейцарският хляб е вид традиционен бял хляб от кантон Тичино, Швейцария, но се продава и в останалата част на страната, където е известен като хляб Тичино (на немски Tessiner Brot, на френски Pain tessinois). 

Този хляб има характерна форма, съставена от множество малки питки плътно наредени една до друга. Това се прави, за лесно начупване на ръка. Добавянето на мазнина към тестото прави хлябът мек отвътре, но запазва коричката хрупкава. 
 

 
Много обичам хляб и винаги съм отворена за нова рецепта. Така попаднах на този швейцарски хляб. Това, с което ме впечатли, беше интересния му външен вид. 
 
Приготвянето му е почти класическо, с твърда заквасква бига (префермент), който втасва 16 часа, след което се омесва основното тесто. 


Интересно е оформянето на хляба и крайната му визия, затова съм добавила снимки. Самото оформяне е лесно, а хлябът определено си заслужава да се пробва. Отвън е хрупкав, отвътре е пухкав.😋

Формата му го прави чудесен, както за сандвичи, така и лесно разделяне на отделни питки при сервирането му на гости. 


 
Продукти: 
(за 2 хлебчета)
 
За префермента:
130г пълнозърнесто брашно
130г бяло брашно тип Манитоба (или за баници)
1г суха мая
150г вода, на стайна температура
 
За основното тесто: 
300г бяло брашно тип 500
30г пълнозърнесто брашно 
4г суха мая
30г зехтин
170г вода, на стайна температура
12г сол
 


Начин на приготвяне: 
 
📌Този хляб може да приготвите изцяло с бяло брашно, тип 500.

Пригответе префермента от предния ден. 
В малка купа сипете брашната и маята. Разбъркайте ги и добавете водата. Омесете твърдо тесто за минута, оформете го на топка и го покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете го да втаса за 16-18 часа, на стайна температура 20-22С. 

На следващия ден в купата на миксера изсипете префермента, брашната, сухата мая, водата и накрая зехтина. Месете 8-9 минути, на ниска степен. 
Добавете солта и продължете да месите още 5-7 минути, докато се получи гладко, хомогенно и еластично тесто. 
Оформете го на топка и го сложете в купата на миксера, да втасва за час. След 30 минути, направете едно разтягане, тип плик и го оставете да втаса още 30 минути. 

След като тестото е удвоило обема си го разделете на две равни части (х 480г) и след това всяка половина разделете на 6 еднакви парчета (х 80г). Оформете ги на топки и ги наредете на работния плот. Покрийте ги с голям найлон (свежо фолио или памучна кърпа) и ги оставете да си почине тестото за 10 -15 минути. 
📌Не е необходимо да ползвате брашно, защото тестото е достатъчно гладко и се работи лесно с него. 
 

 
Пригответе ги голяма и плитка тава, тази от фурната ще ви свърши работа. Покрийте я с хартия за печене. 
 
Разпределете отгоре двете хлебчета от по 6 питки всяко. Доближете питките една до друга, като оставите 1-2мм между всяка или колкото едва да се докосват. 
 


Покрийте ги отново и ги оставете да втасат за 45 минути, на стайна температура (20-22С). За това време питките трябва да са втасали и да се опират една до друга. 

Загрейте фурната на 230С. Пригответе си една чиния на дъното на фурната, да загрее заедно с фурната. 

Вземете много остър нож, скалпел или бръснарско ножче. Направете разрез през средата на всеки хляб, с дълбочина 1.5 - 2 см, в средата на питките. Наистина е важно да ползвате много остър нож или инструмент, с който да направите разреза. Може да ползвате и макетно ножче, ако имате с чисто острие. 
 

 
Преди да сложите хляба в загрятата фурна, сложете 5-6 кубчета лед в чинията на дъното на фурната. Друг вариант е да налеете гореща вода в чинията, или да ползвате функция печене с пара, ако имате такава на фурната. 
 
Първите 10 минути печете с пара. След това отворете вратата на фурната, да излезе парата и продължете да печете хляба още 10 минути. Изключете фурната, отворете леко вратата с дървена лопатка и продължете да печете още 5 минути. 
 
Извадете хляба от фурната и намажете питките с вода, с помощта на силиконова четка. Така кората на хляба ще стане блестяща.  
 


Охладете хляба на решетка. 
 
 


 



3 Comments

Dani said…
Чудесно предложение, Мими!
Обичам тесто с бавно втасване и ще го опитам.
Прегръдки и хубава неделя!
Federica Simoni said…
Sei bravissima questo pane è spettacolare!!! Un abbraccio❤️
Maria said…
@Дани, благодаря ти. Ще се радвам, да го пробваш. Прегръдки!

@Federica, grazie di cuore carissima! Un abbraccio!