Най-вкусните шоколадови възглавнички. За една седмица ги правих два пъти, защото свършиха бързо. В началото на 2019 година бях ви показвала подобна рецепта за пухкав шоколадов чийзкейк. 
 
Много вкусен десерт. Може да го похапвате за закуска с чаша кафе, да го споделите с приятели или да си го изядете сами. 😏 Опитайте го за се убедите в думите ми! 

На външен вид двете рецепти си приличат. Донякъде и в продуктите, но не съвсем. Определено тази рецепта ми е фаворит и не само на мен. Тук шокодовия слой е много по-нежен и пухкав, а чийзкейк крема е много свеж, с лека киселинност, която чудесно се балансира и допълва от шоколада. 

Рецептата е на една полска блогърка, на която имам доверие и съм опитала доста рецепти във времето. Освен това тук се ползва сладкарска извара, която е по-кремообразна. Самата авторка я препоръчва в рецептата си. Според нея може да се смеси част от изварата с рикота, но аз мисля, че няма нужда. Просто такъв вкусен крем се получава, че мога да го хапна директно с лъжицата, ако не беше нишестето в него. 

В крема към изварата се добавя ванилов пудинг, който спокойно може да замените с царевично нишесте и ванилия за аромат. При втората доза използвах нишесте. Освен това намалих захарта.

 

Форма с размери 23 х 33 см с хартия за печене. 

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Продукти за крема:
 600 г високомаслена сладкарска извара  
1 пакетче ванилов пудинг без захар (40 г ) на д-р Йоткер или царевично нишесте + ванилия
100 г фина захар (аз сложих 70г)

Продукти за шоколадовия кекс:
5 големи яйца  
180 г фина захар (аз сложих 100г захар)
125 мл слънчогледово олио
125 мл вода
 50 г тъмен шоколад (70%), нарязан, разтопен и охладен
220 г пшенично брашно (аз сложих 190г брашно и 30г нишесте)
40г какао
10г бакпулвер 

 Начин на приготвяне:

Пригответе си подходяща форма за печене. Покрийте я с хартия за печене и я намажете добре с краве масло. Намажете и тавата с масло на няколко места за да не се размества хартията докато сипвате тестото.

За крема изварата трябва да е със стайна температура. В дълбока купа сипете изварата, нишестето, ванилията и захарта. Смесете добре всички съставки, ако изварата не е достаъчно кремообразна разбийте я с миксер предварително.  

За кексовата част шоколада начупете на малки парчета, сложете ги в купа и ги разтопете на средна температура за микровълнова фурна за 40-50 сек. Разбъркайте и оставете да се охлади леко. 

В дълбока купя разбийте яйцата със захарта докато утроят обема си. Налейте на тънка струя олиото, след него водата. Добавете охладения шоколад и смесете.
Пресейте пшеничното брашно, какаото на прах и бакпулвера директно в сместа. Разбъркайте добре с бъркалка, докато съставките се смесят добре и няма бучки.
Изсипете полученото тесто на дъното на формата. 

Поставете крема в еднократен сладкарски пош и отрежете върха с ширина около 1 см. 

Оформете решетка върху шоколадовия сладкиш. Първо направете граница около краищата на тавата, а след това оформете самата решетка като изстисквате ленти от крема вертикално и хоризонтално. Ако някъде са станали по-тънки лентите, повторите.

Загрейте фурната на 170 °C.

Изпечете за около 30 - 40 минути до готовност. Проверете с клечка дали е изпечена шоколадовата смес. Крема ще стои сравнително влажен, но след изстиване е супер. 

Извадете го и охладете го. Нарежете на квадрати и сервирайте. Можете да поръсите с пудра захар преди сервиране.

Източник: https://www.mojewypieki.com/przepis/poduszkowiec

0 Comments