Хичин е питка от меко тесто без мая, с плънка от картофи, сирене или месо с билки. Традиционна за района на северен Кавказ, части от Русия, Грузия и Осетия. Приготвя се с ферментирал млечен продукт, като кефир, кисело мляко или айрян. За повече вкус се добавя краве масло. 

Хичини се приготвят само с определени пълнежи - картофи и сирене, телешка кайма с картофи и лук, извара или сирене с билки и манголд със сирене. Предлагам една от плънките за приготвяне на това ястие, но вие може да пробвате и с някоя от другите плънки. 

Важно е да знаете, че ако приготвите картофената плънка, трябва да е от равни количества варени настъргани картофи и кашкавал. 


Тестото за хичини е много близко до това на нашите традиционните бухти, с разликата, че се добавя масло. След като престои 30 минути, тестото става изключително меко и лесно за работа, а след изпичане е ужасно вкусно. Замених част от брашното с пълнозърнесто, защото този тип теста позволяват да се приготвят със слабоглутенови брашна. 

Хичини се изпичат на сух тиган и веднага се намазват обилно с масло и се нареждат една върху друга. Най-вкусни са, докато са топли. Меки и нежни, просто се топят в устата. 

Сервират се с айрян или сметана. А колко са вкусни с шарена сол, ако знаете. 😍😁


 

Продукти: 
(за 4 броя)
 
220г кефир (или кисело мляко)
1 яйце
1 ч.л. сода бикарбонат
380г бяло брашно (аз сложих 150г пълнозърнесто + 230-240г бяло)
40г меко краве масло 
1 ч.л. сол
 
За плънката: 
200г котидж сирене 
200г настърган кашкавал 
1/2 връзка магданоз, копър и зелен лук (по равно от трите)
1 ч.л. сол
черен пипер (по желание) 
 
За плънка с кайма: 
300г кайма смес или телешка
1 глава лук (или 2-3 стръка зелен лук)
100г кашкавал, настърган
сол и черен пипер
 
 

 

Начин на приготвяне: 
 
Извадете маслото на стайна температура поне час преди да започнете да готвите. Като вариант може съвсем леко да затоплите маслото, колкото да се отпусне и да е меко. Не го загрявайте много, не трябва да става течно, а максимум с консистенция на помада.  


В голяма купа сипете кефира и яйцето. Разбъркайте ги и прибавете 1 ч.л. сода бикарбонат (5-6г). Разбъркайте содата и изчакайте 4-5 минути, да се появят балончета на повърхността. 

Добавете солта и брашното на 2-3 пъти, като след всяко добавяне разбърквате сместа. Отначало бъркайте с лъжица, след това на ръка, като стане по-трудно за бъркане. 
Омесете тестото, докато се получи топка, но не е нужно да месите дълго, само колкото да се събере на нелепнещо тесто. Добавете мекото масло и доомесете за още 1-2 минути. Тестото ще стане меко и компактно. 
 


Оформете го на топка и го покрийте за 20-30 минути на стайна температура. След като мине времето ще видите как тестото е станало по-хомогенно, меко и еластично. 
 
Докато тестото си почива, пригответе плънката. Настържете кашкавала, нарежете на ситно подправките, смесете всичко в купа заедно с котидж сиренето. Добавете малко сол, ако кашкавала не е много солен. Разделете сместа на 4 части и ги оформете с ръце, като топки. Леко ги смачкайте.  

👉За плънката с кайма, запържете каймата в малко олио, заедно със ситно нарязания лук. Овкусете със сол и пипер. Охладете леко и добавете настърган кашкавал. Объркайте плънката. 

Разрежете го на 4 равни части. От всяка част разточете кръгла питка с диаметър около 15см. 
 

 
В средата на всяка питка сложете по една топка от сирената.
 

 
Завийте краищата на тестото навътре, 
 

 
като леко ги защипвате. 
 

 
След като затворите добре тестото, леко го сплескайте с длан и го разточете с точилка, 
 
 
на тънка питка с размера на тигана, в който ще печете. 
 
Загрейте добре сух плитък тиган с диаметър на дъното 22-26см. 
 


Сложете питката и намалете котлона до средна степен. Изпечете за 3-4 минути от едната страна. 
 

 
С помощта на лопатка обърнете от другата страна и продължете да печете още 2-3 минути. 
 


Намажете с масло горната страна на всяка питка и внимателно я прехвърлете в голяма чиния. 

Продължете по същия начин с останалите питки. 

Сервирайте топли с чаша айрян. 

 
 
 

0 Comments