Свинско по добруджански е прекрасен и ароматен кебап. Сладките сушени чушки, които са толкова актуални в момента му предават чудесен аромат и вкус, а червеното вино, допълва вкуса на ястието. 

Приготвянето на свинско по добруджански е лесно, а чудесната гарнитура за него са картофено пюре или сварен ориз. 


Рецептата, на която се доверявам за прекрасния вкус e отново на шеф Илиян Илиев от ресторант Хаджидрагановите къщи.

Продукти: 
(за 6 порции)
 
1кг свинско месо от плешка (или бут, ако искате по-сухо месо)
1 стрък праз лук 
1-2 моркова
3-4 сушени сладки червени чушки
150г червено вино 
200-250г месен бульон (или вода)
1-2 с.л. брашно (или нишесте)
1 с.л. чимен 
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
олио 
 


Начин на приготвяне: 

Нарежете месото на кубчета. Махнете жилите. Сложете го в купа и го мариновайте със сол, черен пипер, червен пипер, семената чимен и сол. Добавете 50мл червено вино и объркайте добре месото. 
Приберете го в хладилник, да се маринова за няколко часа, най-добре за една нощ. 
Ако нямате време за мариноване или приготвяте ястието в последния момент, го оваляйте само в подправките, без виното. 
 

 
Нарежете на едро праз лука, морковите и сушените чушки. Отделете ги в чиния.  

Изберете голяма и дълбока (или широка) тенджера/тиган с капак, в която може да се пече и на фурна, например от чугун. 

Сипете малко олио на дъното и запържете месото от всички страни за да се запечата. 

Добавете зеленчуците и разбъркайте. 

Оставете ги за се запържат за 1-2 минути, като разбърквате периодично и добавете останалото вино. Изчакайте да се поизпари алкохолът и намалете огъня. Похлюпете с капак и задушавайте 10-15 минути. 

 
През това време загрейте фурната на 160С и преместете тенджерата във фурната. Продължете да готвите ястието още час. 

След това го извадете от фурната, добавете брашното или нишестето, което сте разтворили в съвсем малко вода и го изсипете в яденето. Разбъркайте добре и върнете да се запече във фурната за още 20-30 минути, според това, колко течност е останала. 
 
Количеството на брашно/нишесте може да варира също според това, колко е течен соса на ястието. Не трябва да е много рядък, но не и твърде гъст, като каша. 

Докато ястието се допича пригответе картофено пюре или варен ориз за гарнитура. 
 

 
Адаптирано от: рецептата на шеф Илиян Илиев, ресторант Хаджидрагановите къщи. 
 

2 Comments

Галя said…
Това е уникално вкусно ястие, Мими! Мнооого ни хареса,дори днес си купих отново сушени чушки, за да имам за следващия път. Използвам доста подправки, но си признавам, че потърсих информация, за да разбера какво е чимен. Този път го пропуснах, но ще потърся и следващия път ще пробвам. Аз сложих мащерка и добавих няколко изостанали сушени сливи. Ще си приготвям тази вкусотия често, да знаеш:)
А Бразилския тарт съм планирала за гостите си в събота, но мисля да го направя един ден предварително, дано не е проблем, че ще престои.
Накратко да ти кажа и за хляба. Брашното е добро, използвах го и в други рецепти. Старият ми миксер беше Gorenje, новият е Kitchenaid. Когато се реша пак да го направя, ще пробвам само с Манитоба и ще следвам другите съвети, които ми даде за хидратацията. Благодаря ти! До скоро!❤️❤️❤️
Maria said…
Гале, радвам се, че ти хареса. Сушените чушки са ми любим продукт за зимните месеци. Внасят много аромат и вкус на много ястия. Вчера правих една румънска картофена супа с пушен джолан. Нямах пресни чушки и сложих малко сушени. Уникално се получи на вкус. Правила съм и бъркани яйца със зелен лук, сушени чушки и малко сирене. Чудни са!
А чименът е много интересна и вкусна подправка. Казват, че е сминдух на зърна, но не съм много съгласна. Нямат общо според мен. Преди години майка ми отглеждаше чимен на ранчото. Голямо чистене беше на тия зърна, но пиле с картофи и цели зърна чимен става разкошно на вкус. Може да опиташ, като си купиш чимен. Когато правих ястието и аз нямах наличен чимен, но сега си купих и следващия път ще сложа. На месо е чудесна подправка.
Тия дни ще направя неаполитанския хляб и ще докладвам за резултата при мен. Поздрави. ❤️