Баклата е вкусен пролетен зеленчук. Но като бях малка, не мислех така. Майка ми пролетно време готвеше супа от бакла. Честно казано изобщо не я обичах тази супа. Т.е проблемът не беше в самата супа, а в баклата. 

В доста по-късен период от живота си разбрах защо. В България, традиционно баклата се яде с обвивката. Предполагам, защото баклата прилича на зеления боб, и е по-лесна за консумация така, но за мен тази обвивка е дебела и променя вкусът на баклата.

Скоро ми направи впечатление, че италианците също обичат пролетно време да ядат бакла, но за разлика от българите, я белят и консумират само зелените зърна под обвивката. Реално, те са малко по-големи от зърната в зеления боб, а вкусът им е нещо средно между зелен боб и пресен грах. Даже в началото си мислех, че това е друг зеленчук, защото се различаваше от това, което бях виждала. 😀

Когато тази година ми донесоха една торба с бакла, реших да заложа на някоя италианска рецепта. 

Обелих дебелата обвивка и извадих всички зърна бакла. Излезе ми една пълна купичка хубави зелени зърна балка, които бяха напълно достатъчни за този вкусен терин. 

Лек, сочен, ароматен и здравословен пролетен терин. Идеален за лек обяд или за закуска. Опитайте. 😋

Вместо бакла, може да приготвите терина с пресен грах. Ако искате вегетарианска версия, махнете шунката. По желание, може да я замените с нарязан на кубчета кашкавал.


Продукти:

8 яйца
250 г изчистена бакла (1-1.2 кг с обвивката)
150 г шунка
2 стръка зелен лук
30 г масло
сол, черен пипер

 


Начин на приготвяне: 

С помощта на остър връх на малък нож, срежете леко, по дължина от едната страна, обвивката на шушулката бакла. Разтворете я и извадете всички зърна. Продължете, докато изчистите всички шушулки бакла. 

Отделете зърната в една купичка. 

Загрейте тенджера с 2-3 литра вода и 1 ч.л. сол. Като заври, изсипете баклата и я сварете за 15 минути. 

След това я прехвърлете в купа с ледена вода (или кубчета лед), за да се прекъсне процесът на варене, а зърната да запазят зеленият си цвят. 

Отцедете баклата в гевгир. 

С ръка махнете люспите, които са се отделили по време на варенето. Това е външната обвивка на зърната.

 В дълбока купа счупете яйцата, добавете им щипка сол и малко черен пипер и ги разбийте с метална бъркалка или вилица. 

Прибавете ситно нарязания зелен лук, разбъркайте. 

Нарежете шунката на малки кубчета.  

Загрейте фурната на 180С.

Пригответе си правоъгълна форма за кекс. Отрежете парче хартия за печене, намачкайте го на топка и го намокрете на мивката. Отцедете и разгънете хартията. Така ще може лесно да облече формата с нея, а влагата от водата ще се изпари по време на печене.

Загрейте в тиган малко краве масло. Изсипете 1/3 от яйчената смес и леко разбъркайте, колкото съвсем малко да започне да стяга, но все пак да е течна и несготвена. 

Изсипете я на дъното на формата. Сипете върху яйцата част от баклата и малко нарязана на кубчета шунка.  

Сипете още малко масло в тигана, добавете още 1/3 от яйцата, леко ги загрейте и ги изсипете във формата. Изсипете останалата част от баклата и шунката и накрая добавете последната 1/3 от яйцата. 

Звучи малко сложно, но всъщност става много бързо. Ако не ви се занимава, може да изсипете всичко наведнъж във формата, но тъй като зърната бакла са по-тежки, ще паднат на дъното на формата и няма да се разпределят равномерно.


Изпечете терина за около 20-25 минути, до златисто.

Източник: Cucina Moderna 03.2009


4 Comments

Luciana said…
Una ricetta originale e gustosa, bravissima!
Звучи мног приятно и лесно за приготвяне и обещаващо вкусно!! Ще се пробва със сигурност :)
Caspita che meraviglia, già l'idea della terrina mi piace
Un abbraccio e complimenti
Привет Мария,

Бих искала да те поканя да си вземеш една блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

Желая ти прекрасна седмица!!
Мина