Бразилският тарт, понякога наричан просто „бразилски“, е десерт с белгийски произход. Този вкусен сладкиш е направен с основа от меко тесто с мая, ароматен сладкарски крем и пухкав слой от разбита сметана. 
Финалният щрих и типичната хрупкавост на този тарт дава поръсения отгоре крокан: печен, натрошен и карамелизиран лешник. В Белгия го наричат "бразилски крокан", откъде идва и името на този гурме десерт.

Бразилският тарт е класика в пекарните и сладкарниците на Белгия. Често се сервира на семейни закуски, по време на празници и на гости. Може да се яде през цялата година, а най-вкусен е сервиран току що изваден от хладилника!

Ако живеете извън Белгия ще ви бъде по-трудно да намерите най-важния елемент от тази рецепта: бразилският крокан! Прилича на френския „пралин“, без да се смилат ядките, а на български му казваме просто "крокан". 
Основната разлика е, че бразилския крокан се прави изключително от лешникова основа, като предварително ядките са нарязани на ситно, докато пралината се прави с микс от лешници и бадеми. Поне, аз не намерих други особености, но е факт, че в Белгия се продават два вида крокант - бразилски и обикновен. 😀

За да уважите традиционната рецепта, може да си направите домашен бразилски крокан, което е много лесно и не отнема много време! Може да го съхраните няколко седмици в херметически затворен буркан, поставен на сухо място.

По-долу в рецептата съм написала как да си го приготвите лесно и бързо у дома. 


Бразилският крокан се използва и за приготвянето и на други популярни десерти в Белгия.

В нашите супермаркети продават готови опаковки крокан, но вкусът им няма нищо общо с домашно приготвения. Той е най-важното свързващо звено на този толкова ефирен и кремообразен тарт. 

Комбинацията от сладкарски крем и сметана леко напомня популярните в Хърватия и Словения - крем пити, но бразилския тарт като завършен десерт е на друго ниво! 😍


Продукти:

За блата:
150 г брашно
60 г масло
3 г суха мая за хляб
30 мл мляко
1с.л. захар (20г)
1 белтък L (30-35г)
Сол

За сладкарския крем:
360 мл прясно мляко
60 г кристална захар
30 г царевично нишесте
3 жълтъка М или 2 жълтъка L
½ шушулка ванилия (или 1 ч.л. ванилов екстракт)

За бразилския крокан:
130г белени лешници
70г кристална захар
10г вода
10г краве масло

За топинга:
100г бразилски лешников крокан
300мл млечна сметана за разбиване 35-36% масленост
30г кристална захар



Начин на приготвяне:

Първо пригответе лешниковия крокан. Сложете силиконова подложка на плота, върху която ще изсипете горещия крокан. Ако нямате такава подложка, сложете лист хартия за печене, под която има голяма дъска за рязане.

На порции нарежете с нож белените лешници. Не е нужно да са на еднакви парчета, важното е да не много големи или на прах. Нещо средно между 3-5мм парченца. 

Сложете ги в сух тиган и ги запечете за около 2-3 минути, като ги бъркате периодично, на средно силен огън (7 от 9). 

Прехвърлете ги в чиния, почистете тигана от люспички и сипете захарта + водата. Разбъркайте отначало и оставете на средно силен огън да се разтопи захарта, след което да се карамелизира. След като захарта стане златна на цвят, добавете запечените ядки. Разбъркайте енергично и гответе около минута, като не спирате да бъркате.  
 
Накрая добавете кравето масло към карамела, разбъркайте добре и изсипете сместа върху силиконовата подложка, като с помощта на шпатула разстелете колкото можете карамела. 
 
Разделете го със силиконовата бъркалка на по-малки части, колкото успеете, докато е още горещ.
 
Оставете го да изстине, след което с ръце или с голяма вилица го доначупете на по-малки парченца. 
 

 
Приберете го в буркан с херметично затваряне, до момента на използването му.

Извадете кравето масло на стайна температура за поне 1 час, преди да започнете да месите.
 
Пригответе блата. В купата на кухненския робот изсипете маята, белтъка, млякото и захарта. Отгоре добавете брашното и мекото краве масло на стайна температура. Омесете всичко на ниска скорост за около 10 минути с помощта на куката. 
 

 
Отначало тестото стои като на конци и по-сухо, но постепенно се омесва добре на хомогенна мека топка. 
 
 
 Покрийте купата на кухненския робот с чиста кърпа и оставете тестото да втаса за 30-45 минути. Трябва да удвои обема си.
 
Прехвърлете тестото върху набрашнена работна маса. Разточете го на лист с дебелина около 3-4 мм и внимателно го прехвърлете във форма за тарт с диаметър 22-24 см. Ако формата ви не е с отделящо се дъно, поставете лист хартия за печене, за да извадите блата по-лесно след изпичане.

Надупчете тестото с вилица, за да не се надуе много по време на печене. 
 


Загрейте фурната на 180°C.
 
Постелете дъното на пая с лист хартия за печене и след това с перли за печене (или шепа сух зрял боб). 
Аз не сложих нищо и не се надигна много, бих казала съвсем прилично се получи на дебелина. Така или иначе тестото е с мая и няма начин да не се надуе леко.
 
Печете във фурната за около 15 минути, докато придобие леко златисто цвят, но без да я препичате много, след което я извадете от формата внимателно и я оставете да се охлади напълно.
 

 
Пригответе сладкарския крем. В малка купа сипете нишестето и захарта, разбъркайте ги. 
 
В по-голяма купа изсипете жълтъците и ги разбийте леко с бъркалка.  Постепенно добавете сухите съставки и ги разбъркайте енергично с жълтъците на 2-3 пъти, не наведнъж.

Оставете млякото с ваниловите зърна (или екстракт) да заври в тенджера. Добавете малко от млякото към сместа от жълтъци и разбъркайте енергично с бъркалка, за да се смесят добре и да се разреди сместа.
 
Прехвърлете яйчената смес обратно в тенджерата към останалото мляко, разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес. 
Гответе крема на средно силен огън, докато се сгъсти достатъчно, като бъркате енергично, за да не залепне или да стане на бучки. 
 
Прехвърлете крема в широка стъклена купа, изравнете и го покрийте плътно със стреч фолио, за да не се образува коричка. 
 

 
Оставете крема на стайна температура под стреч фолио до пълното му охлаждане.

Пригответе топинга. Разбийте сметаната заедно с пудрата захар, докато консистенцията стане доста твърда.
 
Разстелете сладкарския крем равномерно на дъното на пая. 
 

 
Покрийте пая със слой бита сметана.
 

 
Поръсете горната част на тарта с крокан. 
 

 
Охладете за поне час в хладилника, преди да консумирате. 
Всъщност, ако сте много нетърпеливи, може и веднага, просто кремът и сметаната няма да са достатъчно стегнали. 
 
Ако няма да я сервирате веднага, може да я поръсите с крокан, преди сервиране, за да се запази максимално хрупкав. Въпреки, че моя крокан се запази хрупкав, поръсен върху тарта два дни в хладилника. 
 



4 Comments

Галя said…
Лек, нежен, вкусен, прекрасен тарт! Обичам да приготвям този вид десерт в различни варианти, но обикновено с основа от маслено тесто. Този блат обаче много ми хареса, по-меката основа се съчетава идеално с нежния крем и сметаната, а кроканът дава идеалния, хрупкав, карамелен завършек. Мисля да пробвам и вариант с плодове(с ягоди например)вместо крокан, но тогава би трябвало да увелича малко захарта вероятно. Влюбих се в рецептата още преди да я пробвам, а след приготвянето затвърдих чувствата си. Прекрасна седмица ти желая!
Maria said…
Гале ❤️! Толкова хубаво си го описала, че пак ми се прияде от него. :) Идеята ти за ягоди е много добра. Да, малко увеличи захарта в сметаната например и ягодите да са сладки, че май трудно се намират хубави ягоди вече. Ще стане много вкусно. Може и аз да пробвам, като се затопли.
Хубава седмица ти желая! ❤️
Галя said…
Здравей Мими! Искам да ти кажа, че за трети път приготвям този тарт. След оригинала, направих един с шоколадов мус, а вчера пък спазих рецептата като замених само прясното мляко с кокосово и вместо с крокан, украсих с малини(увеличих малко захарта в крема) и пак се получи прекрасен.
Друго искам да те питам. Купих си камък за пица, не знам дали е същият като тези в Лидъл(аз го открих случайно в Кауфланд) В упътването пише, че издържа до 250 градуса, дали ще се спука на по-висока температура? С брашно ли поръсваш, когато го използваш?
Хубава седмица и прегръдки от мен. При нас е снежно, бяло и красиво. Идеално време за повече занимания в кухнята.❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале! ❤️
Даваш ми страхотни идея с твоите импровизации. Много ти благодаря.
За камъка, огледай по кашона какъв е материалът, от който е направен. Мисля, че и на моя така пишеше, което приемам като стандартно инфо, но се оказа, че издържа до хиляди градуси, при бърз ресърч в гугъл.

Самия камък с нищо не го поръсвам. Поръсвам дървената лопата, с която избутвам пицата върху камъка. Ако нямаш лопата дървена или метална ( с дървена е по-удобно да се вкара във фурната, а с металната да се извади или завърти пицата), може да си приспособиш дебело парче картон или велпапе. А метална лопатка ползвам една от Лидл, които се водят за торти, някакви сладкарски...8-10лв струва, като я пуснат. Нещо такова ще ти свърши работа: http://sladkarski.com/index.php?route=product/product&product_id=2467
За неаполитанския хляб, не знам дали си видяла какво писах под поста в коментари, но да допълня, че при мен и маята се оказа куца. Това го разбрах едва вчера.Ползвам основно Д-р Йоткер. От Румъния си бях взела същата, като нашата само дето пише на румънски. Ами не...явно не е, защото три хляба ми скапа...т.е не се надигнаха почти никак. За първи път ми се случва. Може и дефектна партида да е била, но да си имаш едно наум.
Завиждам ти за снега...тук само прелитат снежинки във въздуха и до никъде не стигат. :D Направи едно ангелче в снега и заради мен.
Поздрави и лека вечер! ❤️❤️❤️