Пълнозърнеста фокача с тиквички и моцарела е мека и много ароматна. Чудесно съчетание на сладките тиквички с ароматно сирене. Тестото е с по-висока хидратация и дълго втасване в хладилник. 

На рецептата попаднах, докато разглеждах едно списание Sale & Pepe, в търсене на рецепти с тиквички. 

 

Спечели ме с това, че е с пълнозърнесто брашно и с дълго втасване. Както знаете, колкото по-дълго втасва една пица или фокача, толкова по-лесна за храносмилане става. Леко промених плънката според наличните продукти, но се получи много, много вкусна фокача. Написала съм оригиналната рецепта, а в скобите какво съм сложила аз. 

Самото тестото е много вкусно и подходящо за всякакви плънки - зеленчукови, с месо или сирена. 

Чудесна  за мезе на студена чаша бира или брънч. Еднакво вкусна е както топла, така и студена, което я прави удобна за пикник или похапване в офиса. 

 

Продукти: 

300г брашно тип Манитоба (или за баница, т.е с висок % протеини, около 13%)
200г пълнозърнесто брашно
10г захар
3г суха мая (или 9г прясна мая)
360мл вода 
12г сол

За плънката: 
2 малки тиквички (300-400г)
200г сирене стракино (може да го замените с всяко ароматно сирене, което се топи, като чедър, гауда, едам, синьо сирене, моцарела, скаморца или пушен кашкавал) 
няколко стръка босилек
шепа кедрови ядки 
 
За емулсията: 
4 с.л. вода
6с.л. зехтин
щипка сол 
 


Начин на приготвяне: 

В купата на миксера разтворете маята в 2 с.л. вода и захарта, оставете за 10 минути да набъбне. Добавете 300мл от водата и брашното и месете 4-5 минути на ниска скорост. Постепенно добавете останалата вода солта. Месете още 5-7 минути, докато се измеси добре тестото до гладко и хомогенно. 
📌Имайте предвид, че тестото е лепнещо и по-течно, но това е нормално, защото е с по-висока хидратация.
 
Ако месите с ръчен миксер използвайте по-дълбока купа. 

Прехвърлете го в голяма купа(или го оставете в купата на миксера), покрийте го със стреч фолио и го оставете да престои един час на стайна температура, като правите прегъвания на всеки 20 минути, директно в купата.


Без да вадите тестото от купата, пъхнете ръката си под едната страна и го издърпайте малко, като първо го разтегнете нагоре, след което го сгънете обратно към центъра на тестото; повторете същото движение в повече точки, докато пастата стане една идея по-твърда и не толкова лепнеща.

📌За да ви е по-лесно може да намаслите ръцете си с малко зехтин/олио. Така няма да ви лепне, докато правите прегъванията.

Прехвърлете купата с тестото в хладилника, отново покрита с найлон или стреч фолио и го оставете да престои цяла нощ при температура 6-7С. Може да оставите тестото в хладилника между 12-18 часа. 

На следващия ден прехвърлете тестото върху добре намаслена тава с размери 40х50см. Аз използвах тавата от фурната. Ако искате по-дебела фокача, може да ползвате по-малка тава с размери 30×40см.

Разточете с ръце, като натискате тестото с пръсти и леко избутвате навън. Покрийте го с найлон и оставете да втаса за 2 часа на стайна температура. 

Аз постелих тавата с хартия за печене, но не е задължително.

Загрейте фурната на 190С, с вентилатор. 

Пригответе емулсия от водата, зехтина и солта, като ги разбъркайте с малка бъркалка или вилица. 

Направете дупки в тестото с пръсти. Разпределете емулсията върху повърхноста на тестото. 

Пъхнете фокачата във фурната и печете 10 минути, докато леко се стегне тестото. 

През това време измийте и подсушете тиквичките. Нарежете ги на много тънки кръгчета с мандолина (ренде).  


Извадете фокачата, разпределете тиквичките по цялата повърхност, а на места сложете накъсаните парчета сирене (горгонзола долче, моцарела, скаморца). Поръсете с малко ядки шам фъстък и върнете във фурната, докато се запекат тиквичките и се разтопи сиренето. 

Може да сложите тавата на по-високо ниво, примерно на средата, за да се запекат по-хубаво тиквичките. 

Извадете от фурната и поръсете с босилек и малко черен пипер. Сервирайте топла или студена. 

 

Източник: списание Sale & Pepe, 06.2021



0 Comments