Тя е кралицата на италианската улична храна и е обичана от милиони хора по света. Говорим за пиадина романьола лесна рецепта с древен произход, която може да напълните с всяка съставка, която вашето въображение предлага. 

Пиaдината е тънка питка печена на керамична плоча, която се нарича "тесто"...аналог е българския сач. 

Една от версиите е, че името "пиaдина"(pie, pieda, pida) произлиза от гръцката дума за пита...а според друга "пиaдина" е пиaда на романьолски диалект. Която и да е истинската факт е, че класическата пиaдина е произлязла от района на Емилия -Романя и е ужасно вкусна! 

Оригиналната пиадина романьола се приготвя със свинска мас като на 1кг брашно се слагат около 150г мас. Вкуса е просто незаменим. Затова и всички уважаващи себе си майстори я приготвят по „дядовата” технология с мас. Така твърдят поне майсторите.

Доста прочетох и се порових из италиански сайтове, докато накрая се спрях на два варианта на тестото, които леко се различават, но и с двата се получава вкусна пиадина.


Класически вариант със свинска мас

Продукти:
500 г брашно (може на половина да се замени с пълнозърнесто)
75 г свинска мас или олио
200г топло прясно мляко или топла вода
4 г хлебна сода и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Содата разтворете в млякото, сипете в брашното, добавете мазнината и замесете. Тестото трябва да е еластично и меко. Оставете покрито на топло за 30 минути. 

Разделете тестото на топки и разточете на тънко. Колко тънко ще попитате? Ами колкото по на тънко толкова по хрупкава ще стане пиадината.

Нагрейте сух тиган с дебело дъно и незалепваща повърност. Ако имате чугунен тиган най-добре. Слагате добре разточената пиядина. Намалете огъня на среден. 

Тестото почва да се надига леко и да му излизат мехури. Леко ги притиснете ги с шпатула и продължавате да печете. Изпечете от двете страни по 2 минути от всяка страна. 

📌Ако искате да останат по-дълго време меки пиадините не ги препичайте много.

 Вариант с мая и зехтин (стават малко по-пухкави)

Продукти:
500г брашно
10 г сол
50 г зехтин
1 ч.л. мед
10 г прясна мая или 3г суха мая
250 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Смесете маята с меда и малко мляко. В купа сипете брашното и към него добавете зехтина, млякото, солта и маята. 

Омесете меко тесто. 

Разделете  на 8-10 топки, разточете до много тънко и изпечете както при горния вариант в нагрят сух тиган по 2 минути от всяка страна.

Голяма вкусотия ... Гореща хрупкава питка с шунка и разтопена моцарела...мммммС моцарела и риба тон.
Класика! Смесва се рибата в собствен сос с резенчета моцарела.С плънка от Римини.
Пригответе картофено пюре. Объркайте в него прясно настърган пармезан, сол, пипер, късчета прясна шунка, магданоз.

3 Comments

Sweet Corner said…
thank you for the recipe, this is fantastic!!!
Maria said…
You're welcome dear!
Браво.
Първата рецепта е оригиналната (ама ти вече това си го знаеш), всичко друго са варианти. Все едно китайско Ферари или дрехи на Армани, на цигански пазар.
Комплименти от Верона